Патрисия Мантерола (Patricia Manterola)

Пълно име: Берта Патрисия Мантерола Кареон (Bertha Patricia Manterola Carrión)
Дата на раждане: 23 Април 1972 г.
Зодия: Телец
Месторождение: Мексико сити, Мексико
Родители: Хорхе Мантерола Фернандес (Jorge Manterola Fernandez) и Мария Долорес Карион (Maria Dolores Carrión)
Близки: по-голям брат – Хорхе и по-малка сестра - Мишел
Семейно положението: разведена
Съпруг/а: Хавиер Ортис (Javier Ortiz) от 17 април 1999 година до 2005 година
Деца: Лука Лео Колб Мантерола (19 февруари 2012 г.)

Рейтинг:  7.30  (44 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Патрисия Мантерола е мексиканска певица, актриса, модел и моден дизайнер.

Патрисия е учила в училищата „Colegio Miguel Angel" и „Franco-Espanol". След това се премества заедно със семейството си в Куернавака, където завършва гимназиално образование в „Colegio Oxford". Започва висше образование в Tecnologico de Monterey в Куернавака и завършва в „Colegio Miguel Angel" в Мексико сити.

Успоредно с това е посещава класове по танци, глас и музика. Тя е била солистка в хора на „Miguel Angel Institute". Още от съвсем малко момиче, тя демонстрира своя талант в играта и участва в няколко училищни пиеси. На деветгодишна възраст, тя е част от изпълнителите в мюзикъла „Anita la Huerfanita".

По-късно, когато е на 12 години, тя участва във фестивала „Juguemos a Cantar" заедно с брат си, Хорхе, и още двама приятели. Попадат сред финалистите и това й позволява да запише първия си албум, което е част от наградата на фестивала.

Скоро след това, Мантерола влиза в света на моделите, благодарение на което тя се запознава с мексиканския продуцент Луис де Яно. Де Яно организира прослушване за група и е впечатлен от нейния талант. Той я кани да стане част от проекта „Гарибалди". „Гарибалди" е група от мъже и жени, които носят стилизирани костюми и изпълняват съвременни варианти на традиционни песни. Името, „Гарибалди", идва от името на площада, където винаги може са се намерят групи мариачи.

През 1999 година, Патрисия се омъжва за Хавиер Ортис, бивш член на групата „Гарибалди". Пет години по-късно, пред 2005 година, те се развеждат и Мантеро и Ортис молят почитателите си, които научават за раздялата им, да уважат техния личен живот.

През 2001 година, Пати позира гола за организацията „People for the Ethical Treatment of Animals" (PETA).

Дебютът на Мантерола като актриса е с „¿Dónde Quedó La Bolita?" през 1993 година. през 1994 година, след представяне на „Гарибалди" в Акапулко, Пати пуска на пазара първия си солов албум - „Hambre de Amor".

Следват участия в различни теленовели. За ролята си на Лорена в „Acapulco, Cuerpo y Alma", Мантерола получава наградата на списанието „TV y Novelas" за откритие на годината.

Освен в родното Мексико, Патрисия Мантерола получава покани за участия в различни телевизионни и филмови проекти в САЩ.

Мантерола участва активно в движението за защита на животните. На личния си web-сайт, Мантерола заявява: „Дори и най-екзотичните животни заслужават да живеят на свобода".

През 2004 година, тя участва в протестите срещу KFC и тяхното жестоко отношение към пилетата. Наскоро, Пати се застъпи и за миграцията на Кралската пеперуда от Аляска до Мексиканския щат Мичоакан. Тя е дарила собствени бижута, които са продадени на аукцион, а парите - използвани за тази кауза.

Алтруизмът на Мантерола не се изчерпва само със защита правата на животните и опазването на околната среда. През януари 2006 година, тя лично дари 1500 играчки за децата в Delegacion Miguel Hidalgo в Чапултепек. През 2007 година, Патрисия се включва в Baja Una Estrella Foundation за подпомагане на децата от бедните общности в Мексико.

Източник: en.wikipedia.org/wiki/Patricia_Manterola