Патрисия Риваденейра (Patricia Rivadeneira)

Пълно име: Патрисия Риваденейра Руис-Тагле (Patricia Rivadeneira Ruiz-Tagle)
Дата на раждане: 6 Август 1964 г.
Зодия: Лъв
Месторождение: Сантяго де Чили, Чили
Родители: Франсиско Хавиер Риваденейра (Francisco Javier Rivadeneira) и Кармен Мария Руис-Тагле (Carmen María Ruiz-Tagle)
Близки: две по-малки сестри
Семейно положението: омъжена
Съпруг/а: Андреа Орсини (Andrea Orsini) – архитект
Деца: Адриано Гарсия от връзката ѝ с художника Карлос Гарсия

Рейтинг:

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Патрисия Риваденейра е чилийска актриса. Смятана е за муза на изкуството в Чили. Била е културно аташе на Чили в Италия в периода 2001-2006 година. Между 2007 и 2011 година, актрисата работи като Секретарка на културния итало-латиноамерикански институт.

Учила е в Ursulinas и Колежа Sagrado Corazón на английските монахини. Годините, прекарани при монахините, формират цялостното ѝ възприятие на политиката и философията и бележи цялата ѝ кариера. Отдалечава се от Католическата църква като става единствената ученичка от випуска си, която не е кръстена.

След това решава да учи театъра, не само заради призванието си, но и от нуждата да се изразява публично по времето на репресиите. Започва кариерата си на 20-годишна възраст, все с главни роли в театъра.

Запознава се с художника Карлос Гарсия (Carlos García), вече покойник, който става баща на единственото ѝ дете. По същото време основава мултимедийната група „Клеопатрите“. Работи в областта на експерименталния театър в Чили.

През 80-те години на ХХ век, Патрисия открито критикува военното управление на Аугусто Пиночет и неговата строга цензура, която налага върху културата.

Успоредно с кариерата на актриса, тя се занимава с развитието на културата и изкуствата. Участва в редица конференции, демонстрации, семинари, концерти и театрални постановки, посветени на Ретроспекция на младото чилийско изкуство през 1995 година.

От 2001 година се установява в Италия, където се омъжва за архитекта Андреа Орсини. Тогава оставя на заден план артистичната си кариера.

Връща се към артистичното си призвание през 2012 година – участва в театрална пиеса в Рим, Италия.

След 14-годишно прекъсване, през 2014 година Патрисия се връща в теленовелите. 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Patricia_Rivadeneira