Диво сърце III (Corazón salvaje III)

Подробно съдържание

Франсиско Алкасар е богат и важен мъж, който притежава имение със плантация за захарна тръстика. Той е женен за суровата и безчувствена София, с която има син, Андрес Алкасар и Вайе, който расте под влиянието на майка си.

Преди да се ожени за София, Франсиско е имал връзка с омъжена жена, чийто съпруг се е отнасял много грубо. Жената остава бременна и умира, когато момчето навършва три години. Въпреки че момчето е незаконнороден, той се явява първороден за Франсиско.

Когато жената научила, че е бременна, съпругът й не й позволява да си отиде, както и не позволява Франсиско да научи, че детето е негово, но не го признае като свой. Така детето, което е наречено Хуан дел Диабло, тъй като няма фамилия. Майката на Хуан накрая умира от срам и лошото отношение на съпруга й, а момчето расте без любов и образование, и в бедност.

Когато Хуан е младеж, умира съпруга на майка му и по това време Франсиско Алкасар научава за съществуването на сина си. Той скрива този факт и го кани да живее в имението на семейството под предлог да бъде приятел в игрите на сина му Андрес. София открива истината и се опитва да изгони Хуан, но Франсиско е твърдо против. Един ден Франсиско претърпява инцидент докато язди. Това се случва малко преди да признае пред закона сина си Хуан, както го е планирал. Франсиско оставя писмо с нареждане да се даде името му на Хуан на своя приятел и адвокат Ноел Мансера. София открадва писмото и го скрива. На смъртния си одър, Франсиско нарежда да извикат сина му Андрес и въпреки че не му казва истината, го моли да се погрижи за Хуан като за свой брат. След смъртта му, София изгонва Хуан без да каже на Андрес, на когото Хуан липсва.

След петнадесет години, Хуан живее сред моряците и пиратите на пристанището, има съмнителна репутация заради заниманието му с контрабанда и набезите, които организира. Въпреки това, той е любезен и справедлив с хората си, които му отвръщат с безпределна вярност. Той е ерген и все още никоя жена не е успяла да покори сърцето му. Научава кой е бил истинския му баща от Мансера, който му предлага своята фамилия, но Хуан отказва, тъй като не се нуждае от нея за своите дела.

От друга страна, Моника и Айми са обожаваните дъщери на Граф де Алтамира. Те са уважавани в средите на висшето общество, но семейство Де Алтамира са разорени и единственото, което имат, е името, красотата и обещанието за брак между Моника и Андрес. За нещастие, Моника, която е сгодена и крайно благоразумна, не обръща внимание на факта, че Андрес е забравил за годежа им. Докато той е в Мексико, се запознава със сестрата на Моника, Айми. Айми е красива, но кокетна и егоистична. Тя показва интерес към Андрес, за когото се предполага, че е богат и има влияние и власт. Андрес се влюбва безумно в Айми, а след това споделя с майка си.

София се връща в дома, за да съобщи на Каталина, нейна братовчедка и майка на Моника и Айми, чувствата на сина си. Когато Каталина научава, че дъщеря й е отхвърлена, тя се притеснява, защото това означава окончателната разруха на семейството им. Когато научава, че Андрес е влюбен в Айми, тя се ужасява от мисълта как ще се справи Моника с това, но все пак приема годежа. Когато Моника научава за чувствата на Андрес, тя остава наранена: това е брак, за когото винаги е мечтала, за когото е била обучавана и освен това, тя е влюбена в Андрес. Тя се разболява, но след като оздравява, решава да отиде в местния женски манастир. Тя убеждава всички, че се чувства облекчена от това, че Андрес е развалил годежа им и се преструва, че винаги е имала религиозно призвание.

Тогава, Айми се връща при майка си. Един ден, докато се разхожда по плажа, тя забелязва и започва да шпионира мъж, който се къпе при къщата на плажа. Става дума за Хуан дел Диабло, въпреки че Айми не го познава, нито знае миналото му и не подозира, че той е син на Дон Франсиско де Алкасар и Вайе. Тя го наблюдава от разстояние, но Хуан я вижда. През следващите дни, Айми се връща на мястото и няколко пъти наблюдава Хуан. Той решава да се изправи лице в лице с нея и залавя, докато тя се крие, очаквайки появяването му. Скоро между тях започва връзка и двамата се влюбват.

Хуан заминава и Айми му обещава да го изчака, за да се омъжи за него. Тогава Андрес се връща в града и Айми, която не може просто така да отмени толкова изгоден брак, „забравя“ за обещанието, което е дала на Хуан и се омъжва за Андрес. Когато Хуан се завръща, той научава за брака на Айми с неговия полу-брат и решава да я похити, за да я принуди да изпълни обещанието си. Андрес, който не знае нищо за родството си с Хуан, нито пък за приключението, което е имал със съпругата му, но помни добре от детските си години, решава да го назначи за управител на Кампо Реал, неговото имение.

По това време, Моника напуска манастира и се събира със семейството си в имението на семейство Алкасар и Вайе. Развълнувана за нещастния живот на работниците и семействата им, защитавайки Андрес по всякакъв начин, въпреки че той е отменил преди време годежа им, тя е наречена от Хуан „Санта Моника“. В него момент тя и майка й разкриват връзката, която той е имал с Айми.

Тъй като Моника се отказва от монашеството, Андрес се опитва да я възмезди заради обидата, която й е нанесъл, той й помага да се ожени за неговия добър приятел Алберто де ла Серна. По същото време той научава, че Хуан е негов истински брат и че е имал връзка с госпожа от дома му. Естествено, Андрес веднага си мисли, че става дума за Моника, тъй като той е неспособен да си представи истината: че жената, за която са говорили Хуан и прислужницата му Асусена, всъщност е неговата собствена съпруга, Айми. Заради това недоразумение, Моника е принудена да се омъжи незабавно. Тя се съгласява на тази стъпка, за да предпази Андрес и сестра си от скандала.

Адвокат Ноел Мансера научава за благородството и великодушието на Хуан, неща, в които той сам се е убедил, а и отношението на Моника към селяните е същото. За това той предлага на майка тя да сключи брак с Хуан вместо с Алберто. Но най-вече, по този начин семейство Алкасар и Вайе ще успее завинаги да отдалечи Айми от Хуан. След изненадата на Андрес, той твърдо се противопоставя на Айми и противно на всички прогнози, Хуан се съгласява да се ожени за Моника.

Така започва една истинска история на голяма страст. Хуан и Моника, въпреки че всеки е приел този брак от други интереси, се влюбват, но пътят на щастието им не е никак лек. Всичко започва с това, че те се женят, без преди това да се познават, без да знаят дали съществува любов между тях или всичко се свежда до уважение. Заради това, Хуан не е сигурен в любовта на Моника и се опитва да провери дали тя все още изпитва чувства към Андрес. Той не подозира, че така той, също като нея, малко по малко се влюбва до полуда. Тя постоянно отрича, че продължава да обича Андрес и накрая те признават своите чувства един към друг. Моника признава, че го обича, а Хуан, който иска да повярва в това, разбира, че вече не се интересува от Айми.

Но Айми не е склонна да изгуби Хуан заради набожната си сестра, предприема подмолни действия – скрива снимка на Андрес в дрехите на Моника, които тя ще вземе в новия си дом. Когато Хуан открива снимката, той побеснява и настоява Моника да му обясни. Но той е толкова ревнив и ядосан, че не изслушва нейните обяснение. Това, че тя се разплаква безутешно също не помага. Той я отблъсква и излиза. Отива в бара на Туерто. Само намесата на Дон Ноел го вразумява и го кара да се върне в дома си, за да поиска прошка от Моника. Той й казва, че тя е единствената, която го подлудява и че е способен на убийство заради нея. Настъпват много щастливи дни за влюбените, докато Хуан не е принуден да замине по работа.

Научавайки за отсъствието на Хуан, началникът на затвора, Еспиндола, и неговият кум, Гуадалупе Кахига, владелец на бордей, където той е изнасилил Асусена, му залагат капан, за да го обвинят в контрабанда на оръжие и в убийство. Когато Хуан се завръща, той е задържан в дома му заедно с Туерто и Дон Ноел, който скоро е освободен.

Еспиндола не позволява на Моника да посети Хуан, въпреки че позволява на Айми в замяна на обещание за облаги. Моника няма какво повече да направи, освен да се преоблече като монахиня, за да посети Хуан с извинението, че това е жест на милосърдие. По това време, Доня София научава за любовната връзка, която е имала снаха й Айми с Хуан, замисля план с нейния годеник Алберто де ла Серна да се избавят от Хуан и от Айми – казват й, че могат да избягат заедно. Те планират да убият Айми, а Хуан да е виновен за инцидента.

Хуан няма голяма вяра на София, за това решава да избяга един ден по-рано, но не е предвидил посещение на Айми в затвора и че Еспиндола смята да се възползва. Когато я чува, Хуан пристига и Еспиндола стреля по него, ранявайки го сериозно. След това Туерто стреля по него и го убива. Така двамата могат да избягат, но Хуан е в тежко състояние. За това е отвежден в колибата на Теуа, където се крие Айми.

В това време, Доня София, Алберто де ла Серна и Гуадалупе Кахига пускат слух, че Хуан и Айми са избягали заедно на кораб на Кахиг, на който са намерили своята смърт.

Междувременно, съдията на Сан Педро излиза в пенсия и е заменен от Марсело Ромеро Варгас, който пристига заедно със снаха си Аманда, вдовицата на брат му, и дъщеря й, Мариана. Става ясно, че Мариана не е дъщеря на съпруга на Аманда, а на Дон Ноел. Ромеро Варгас, който има силно чувство за справедливост, се заема със случая на Хуан, въпреки че е обявен за мъртъв. Дон Ноел проверява оръжията в мазето на Хуан и установява, че не е от контрабанда, а е част от конфискувано преди това, а умрелият не е някой друг, а престъпник, който е лежал преди Хуан в затвора.

Моника, разкъсвана от болка и в траура, тъй като вярва, че Хуан и сестра й са умрели, дни по-късно разбира от думите на Асусена, че Хуан може би е жив и решава да продаде къщата и кораба за да го принуди да се върне. Накрая тя отдава под наем къщата на новия съдия, а самата тя се връща в дома на майка си; предава документите за кораба на Андрес, за да го продаде. Но той сам го купува, за да си отмъсти и Баутиста, неговият управител, го потапя.

Докато Хуан се възстановява в колибата на Теуа, вместо Моника среща Айми, която е бременна. Тя се опитва да го измами като го уверява, че детето е от него, а не от Андрес. Но тя е измамена и Хуан отива да се види с Моника.

Моника, която не се надява, след като вижда Хуан, започва да се грижи за раните му, принуждава го да си почине и настоява да избягат заедно. Но Хуан, въпреки голямото си желание никога повече да не се разделя с нея, отхвърля нейната идея, тъй като не иска цял живот да бяга нито от правосъдието, нито от Андрес, който си мисли, че той е избягал със съпругата му и иска да си отмъсти. Когато Хуан се появява пред всички в селото, Андрес го предизвиква на дуел. Когато се изправят един срещу друг, Андрес е толкова пиян, че не успява на два пъти да го уцели. Хуан го оставя жив, ранявайки го в ръката. Това наранява гордостта на Андрес.

След като става известно, че Хуан и Айми не са умрели, Айми е принудена от мъжете на Хуан да се върне при съпруга си Андрес. Но остава отворен случая със смъртта на Еспиндола – Хуан и Туерто са го убили, за да спасят живота си. Те сами признават деянието си. След като Моника казва, че не може да понесе мисълта той отново да бъде затворен и още повече, да го защитава, Хуан решава да се отдалечи от нея, докато не докаже своята невинност. Той се скрива в изоставена ферма и когато Моника го търси, му съобщава, че не може да върне кораба му. Хуан я лъже, че за него по-важен е кораба от нея и така я принуждава да се отдалечи от него.

В това време, Андрес научава, че Айми е била любовница на Хуан и я оставя в дома си, само защото е бременна. Но Айми изгубва детето и скрива това. Тя решава да инсценира инцидент при езда. Баутиста иска да отмъсти на господарите си, слага камък под седлото. Докато Айми язди, тя среща Моника, която иска да говори за кораба на Хуан. Тогава конят побеснява и Моника си мисли, че е по нейна вина. Айми пада на скалите. Тя е тежко ранена и отведена в дома й, където умира, но преди това се възползва от чувството за вина на сестра си и я принуждава да обещае, че никога няма да се събере с Хуан.

Андрес, напълно отчаян и вече вдовец, приема, че е сгрешил и трябва да се ожени за Моника. За да постигне това, той отнема името на Хуан. По този начин бракът им е обявен за недействителен, тъй като Хуан Алкасар и Вайе не съществува.

От друга страна, Хуан трябва да се предаде, докато не се разрешат всички проблеми, които има с правосъдието. Използвайки това обстоятелство и разстроена от смъртта на дъщеря й Айми, Доня Каталина продава къщата си на Хуан без Моника да разбере кой е купил къщата, за да може след това да я отведе със себе си в столицата, където отсядат в дома на леля й Амалия.

Когато Хуан излиза от затвора след три месеца, той отива в столицата, за да търси съпругата си, но се среща с братовчедка й, която му казва, че Моника не иска да го види. Отчаян, той се завръща в Сан Педро, а Андрес, след като научава това, отива да го посети.

Доня Каталина гледа с добри очи на желанието на Андрес да се ожени за Моника и се опитва да я убеди да се съгласи. По тази причина те се връщат в Сан Педро, където се разхождат заедно с Андрес и братовчедка й Долорес. Моника среща Хуан, който иска да говори с нея и всичко да й обясни, но тя не се чувства достатъчно силна, за да продължава да страда и отказва да говори с него. Хуан не се предава лесно и през нощта влиза в стаята, където спят Моника и братовчедка й. Така я принуждава да го изслуша, въпреки че тя настоява той да си тръгне. Те се преместват в салона и там ги заварва Андрес и Баутиста. Двамата братя се сбиват и Баутиста стреля по Хуан, за да защити Андрес, но Моника застава на пътя на куршума и е уцелена в ръката.

Решена да не търпи повече да бъде разменна монета между двамата братя, Моника си наема става, за да живее сама и да се противопостави на всички.

От друга страна, Доня София не иска сина й да не се жени за Моника, тя обвинява братовчедка си Каталина и дъщерите й за всички нещастия. Тя иска Моника да се върне при Хуан и за това изважда на бял свят писмото, с което Франсиско иска Хуан да бъде признат за негов законен син, което е в Гуадалупе Кахига. С помощта на Баутиста успява да го открадне, който на свой ред го открадва от Доня София. Така София и Алберто разработват план как да откраднат писмото от Баутиста. Но не подозират, че Хуан също иска да открадне писмото, защото смята, че ще е достатъчно само да покаже писмото на съдия Рамиро Варгас. Когато Баутиста е пребит от наемниците на Алберто, писмото не се появява и София е много разочарована. Всъщност, Баутиста е скрил писмото в шапката си. Хуан смята, че те са успели, но Туерто взема шапката със себе си и съвсем случайно открива писмото.

Една нощ, Андрес, напълно пиян и търсещ отмъщение, се появява в стаята на Моника и я принуждава насила да каже дали е вярно това, че Хуан е бил с Айми. Той смята, че има право да бъде с Моника, но тя усеща какво е намислил да направи и избягва. Тя не споменава нищо за това, тъй като вярва, че този път Хуан ще убие Андрес.

Хуан продължава да настоява, че Моника продължава да го обича, както и той нея. Той я посещава през нощта. Икономката се оплаква, че не е редно Моника да бъде посещавана от мъж през нощта. Андрес се държи надменно пред Хуан и го лъже, че вече е направил Моника своя. Но Хуан, който си е върнал фамилията благодарение на писмото и съдия Ромеро Варгас, отива при Моника и я отвежда в дома, който преди това е бил на Каталина.

Хуан научава, че Моника е бременна и я уверява, че за него няма значение дали то е на Андрес. След като чува това, бедната Моника припада, защото мисли какво може да е узнал Хуан и че може да е повярвал на Андрес.

Накрая, Андрес нарежда да извикат Хуан в дома му. Докато двамата разговарят, земетресение разрушава къщата, която пада върху главите им. Андрес остава заклещен под отломките и Хуан го спасява. Когато на бегом отива в дома и открива, че Моника е изчезнала. Отчаян, той я издирва без почивка сред ранените и мъртвите след това природно бедствие, докато не се появява в колибата на Теуа. Той е проследен от Баутиста и неговите мъже, които го преследват до ръба на една скала, от която Хуан скача във водата. Баутиста приема, че той е мъртъв, а Моника, която става свидетел на случилото се, също скача във водата и двамата се срещат отново.

Андрес, ранен след земетресението, осъзнава, че Хуан е спасил живот му. Той заявява на майка си, че не иска да знае нищо повече за нея, защото заради нейните интриги без малко да провали живота си и той не иска повече тя да се бърка в неговите дела. След това изгонва Баутиста, който му съобщава, че е убил Хуан.

Когато научава, че Хуан е в дома си, Андрес отива там, за да му каже, че никога не е докосвал Моника. Той моли прошка за всичко и двамата братя се сдобряват.

Източник: Wikipedia, the free encyclopedia