Узурпаторката (La usurpadora)

80 серия

Лусиано се заклева да каже само истината и разказва на съда какво се е случило в действителност – как Паола го е изиграла като е накарала Паулина да се представи за нея в нощния клуб, как е измислила и осъществила плана с гривната и т. н. Паулина, слушайки всичко това, само навежда по-ниско главата си. Карлос Даниел излиза от залата, когато Лусиано застава на свидетелското място. Патрисия излиза и го успокоява, че Лусиано разказва самата истина. Тогава Карлос Даниел решава да влезе в залата. Точно тогава Лусиано обяснява, че Паола се е нуждаела от размяната, за да замине с поредния си любовник – мултимилионера Алесандро Фарина. Всички в залата зашумяват и съдията въвежда ред. Прокурорът пита Лусиано как може да докаже, че наистина е бил с Паола, а не са му платили. Той отбелязва, че често свидетелите лъжесвителестват. Лусиано се възмущава – той наистина е бил тогава с Паола. Съдията се намесва – щом прокурорът иска доказателства, той ще даде два дни, за да могат да се съберат необходимите доказателства. Обявява заседанието за закрито. Всички стават да си ходят, а Карлос Даниел отива при Паулина, хваща я за ръка и ѝ казва, че е уверен, че ще я оправдаят. В същото време репортерите ги снимат. Извеждат Паулина от залата и когато тя случайно вижда Лусиано, се опитва да го заговори – моли го... Адвокат Серано ѝ казва, че няма право да говори със свидетеля. Откарват Паулина в затвора.

Междувременно, прислугата отново се опитва да намери дневника на Паола като се възползват от това, че всички са в съда. Те обръщат наопаки кухнята, гаража, служебните помещения, градината и откриват много други неща, които са смятали, че няма да видят отново, но не и дневника.

Леандро и Вивиана отиват да купят сватбена рокля. Вивиана започва да умолява Леандро да направят все пак малко тържество по случай сватбата им. Леандро отказва под различни предлози. Вивиана го уверява, че никой, освен него и кръстницата ѝ, не знае, че тя не е девствена, а ако той се притеснява, че тя е бременна – лекарят е потвърдил, че не е. Леандро пита дали е истина това. Отбелязва, че въпреки това, тя няма с какво да се гордее.

Паола беснее в болницата, че е била принудена да си тръгне от съда. Признава си, че е можела да остане, но тогава е трябвало да отговаря на въпросите на адвоката. Елвира я пита защо не е излъгала. Паола ѝ казва, че явно той има някакви доказателства срещу нея и е можел да ги използва. Когато идва адвокат Монтесинос, Паола го пита дали са осъдили Паулина. Той ѝ съобщава, че делото е отсрочено с два дни. Казва ѝ, че Лусиано Алкантара е свидетелствал срещу нея. Паола се ядосва и нарича Лусиано предател. Сигурна е, че са го подкупили. Нарежда на адвоката си да му предложи пари, за да се откаже от показанията си. Адвокатът се съмнява, че ще може, защото може би адвоката на защитата ще го следи. Тогава Паола заявява, че тя сама ще се погрижи. Пита в кой хотел е отседнал Лусиано. Адвокатът ѝ казва, че Лусиано е споменал, но той не е запомнил. Адвокатът си тръгва, а Паола моли Елвира да претърси всички хотели, по телефона. Когато Елвира се свързва, подава слушалката на Паола. Тя моли да я свържат със стаята на Лусиано Алкантара. В отговор ѝ казват, че нямат такъв посетител.

Лусиано и Едмундо решават да отидат до Канкун, за да намерят на място свидетел.

В това време, Паола звъни в хотел „Роял“, където е отседнал Лусиано, и ѝ съобщават, че в момента, той не е в стаята си. Паола пита дали той си е взел вещите, запазил ли е стаята и когато ѝ потвърждават, тя казва, че ще звънне по-късно и не иска да му предават нищо. Когато затваря телефона, Паола се усмихва доволно – сега Лусиано няма къде да се скрие от нея.

В затвора, Паулина споделя с Тамалес, че не е могла да гледа как страда Карлос Даниел, когато са разказвали за греховете на Паола. Тамалес ѝ казва, че трябва да се притеснява за себе си. Паулина настоява, че не иска той да страда. След това Паулина решава да звънне на сестра си. Интересува се как се чувства Паола след като ѝ е прилошало в съда. Паола ѝ казва, че с нея всичко е наред. Казва ѝ доста троснато, че не иска повече да ѝ се обажда. Съветва я да не се надява много на Лусиано. Паулина се заклева, че не е знаела, че ще го призоват. Паола ѝ затваря.

На сутринта, Едмундо и Лусиано се отправят към нощния клуб в Канкун, където е работела Паулина. Директорът много внимателно ги изслушва, припомня си случая с гривната и казва, че не мисли да свидетелства в полза на Паулина, защото гривната е била намерена в чантата ѝ и само благодарение на великодушието на Паола Брачо, не са я изпратили в затвора. Но той казва, че Паулина е имала приятелка, която е работела с нея – Селия Алонсо, но тя сега живее в Мексико. Предлага да им даде адреса на майка ѝ, която живее в Канкун.

Селия и Филомена в това време си приготвят куфарите и се готвят да заминат за Мексико.

Елвира занася на Паола последния вестник. Паола вижда на първата страница снимка, на която Карлос Даниел държи за ръка Паулина с коментар, че влюбените се борят за своето щастие. Паола се ядосва, че „тази сива мишка“ ѝ е отнела съпруга. Нямат срама, нито съвест – те двамата, влюбени, се държат за ръце, докато тя, която се предполага, че е болна, е прикована в инвалидна количка. Паола моли Елвира да набере номера на Карлос Даниел. Когато той отговаря, тя му казва, че иска да дойде веднага, защото има предложение, което ще е от полза и на двамата...