Узурпаторката (La usurpadora)

102 (последна) серия

Паулина е хванала химикала, за да се подпише и така да стане съпруга на Едмундо Серано, но после я оставя и моли Едмундо да я извини, защото тя не може да стане негова жена – не го обича. Селия, която е там като свидетелка от страна на булката, извиква удивена, а Едмундо прави точно обратното – въздъхва облекчено и казва, че е доволен, че не е подписала. Той я уверява, че я разбира и счита, че е постъпила правилно.

Естефания отказва да повярва на Уили, че Фиделина е нейна майка. Тя е сигурна, че той си измисля това, за да я дразни. Уили се ядосва – за какво му е да измисля нещо такова. Повтаря ѝ, че сам е чул разговор и ѝ предлага, ако не му вярва, да попита баба Пиедад и Фиделина, сигурно няма да имат смелостта да отрекат. Естефания, с лице обляно от сълзи, нищо не отговаря на мъжа си, а като полудяла излиза от стаята за свиждане. Уили се хваща за решетките и я моли да го измъкне от там. Но Естефания дори не се обръща.

Паулина и Селия се връщат в хотела. Селия прави планове как Паулина и Карлос Даниел ще се съберат. Паулина ѝ обяснява, че след не се е омъжила за Едмундо, това не означава, че ще се събере с Карлос Даниел. Но Селия само се усмихва, мислейки си, че все едно това ще бъде така. Паулина отива да си почини, а Селия сяда да разгледа някакви списания.

Баба Пиедад влиза в хола и моли Фиделина да ѝ донесе чай. В този момент в хола влиза Естефания и се нахвърля върху горката Фиделина с въпроси. Пита я дали е вярно, че тя ѝ е майка. Фиделина пребледнява, но въпреки всичко намира достатъчно смелост, за да отрече. Пита я от къде ѝ е хрумнало такова нещо. Естефания ѝ отговаря, че Уили ѝ е казал, че е дочул техен разговор. Фиделина отбелязва, че е намерила на кого да вярва. Естефания се поуспокоява, но баба Пиедад не издържа повече и казва, че не трябва да лъжат повече, вече е време да кажат истината. Бабата потвърждава пред Естефания, че Фиделина ѝ е майка и от дълги години е покрай нея, без да може да покаже своята любов. Естефания пита дали това е истина. Фиделина мълчаливо кимва в знак на съгласие. Баба Пиедад е доволна. Естефания казва, че ще ѝ е много трудно да прости на Фиделина, защото винаги е имала нужда от майчина ласка и съвет, но Фиделина има смекчаващи обстоятелства и всичко се нарежда. Лалита, която както винаги подслушва иззад ъгъла, загубва своята бдителност и баба Пиедад я забелязва. Бабата ѝ казва, че може да разкаже на всички новината, че Фиделина има дъщеря. Лалита не се бави с изпълнението на заръката на старицата, особено след като и тя самата не може да изтрае и да запази това в тайна.

Баба Пиедад се обажда за всеки случай на Паулина в хотела и Селия ѝ казва, че Паулина си почива. Баба Пиедад е много изненадана – как така си почива, не трябва ли да е със съпруга си на сватбено пътешествие. Селия ѝ съобщава, че Паулина не се е омъжила за адвоката...

В това време, Карлос Даниел със страдалчески израз се е излегнал на спалнята в стаята си. Той дори отказва да закуси. Баба Пиедад влиза при него, за да го види и да му съобщи новината. Карлос Даниел си мисли, че Паулина вече е станала законна съпруга на Едмундо Серано и са се отправили на сватбено пътешествие. Примирява се, че не може да направи нищо и се упреква, че за нищо не става... Баба Пиедад му съобщава, че Паулина не се е омъжила и се усмихва. Карлос Даниел се оживява. Когато бабата му обяснява подробностите, той най-накрая се решава да отиде при Паулина.

Селия оставя сама Паулина, за да може да реши как да постъпи. Тя се чуди дали да се върне в Канкун или да замине в Куарнавака в дома, който ѝ е подарил Дъглас Малдонадо. На врата се чука и Паулина отива да отвори. На прага стои Карлос Даниел. Паулина на може да скрие своята радост и двамата сърдечно се прегръщат. Карлос Даниел започва да я убеждава да се омъжи за него. Паулина му обяснява, че си е мислела, че ще може да го забрави, но това е невъзможно, защото твърде много го обича и за това приема предложението му. След страстна целувка и прегръдка, Паулина се оправдава, че самата Паола я е помолила да се събере с него. Карлос Даниел се усмихва и предлага да отидат във фабриката, за да съобщят за предстоящата сватба. Паулина се съгласява.

Фиделина и Естефания отиват в дома на Естефания. Фиделина се радва на внука си, когото за първи път може открито да нарича свой внук. Естефания започва да се тресе. Фиделина я пита какво ѝ е. Тя докосва челото на Естефания и установява, че има температура. Като чува да я нарича „дъще“, Естефания започва да се тресе още по-силно. Естефания пада на леглото, а Фиделина не знае какво да прави. После с прислужницата извикват бърза помощ.

Паулина и Карлос Даниел влизат в кабинета на Родриго. Вероника също е там. Те съобщават решението си да се оженят. И Вероника, и Родриго са много радостни за тях. Родриго споделя, че е имало време, когато е мислел, че Карлос Даниел ще открие щастието с Вероника. Вероника се усмихва и казва, че този съюз е щял да бъде голяма грешка, просто са попаднали в такава ситуация. Тя споделя, че си е намерила спътник в живота, с когото много добре се разбират. Това е новия мениджър по продажбите Освалдо. Всички са много радостни заради Вероника. В този миг се обажда Фиделина и им съобщава, че са отвели Естефания в болница.

Родриго се отправя веднага към болницата. Естефания лежи пристегната с каиши, тъй като постоянно я тресе, смее се и плаче едновременно. Тя пита за сина си, не иска да ѝ го отнемат. Казва, че Уили е искал да го отвлече. Фиделина се разплаква, а Родриго се обръща. Отвеждат Естефания в стаята и ѝ инжектират успокоително, от което тя заспива. Лекарят казва, че състоянието на Естефания е предизвикано от много силен психологически шок и може би ще отнеме време, за да се възстанови. За момента се взема решение Родриго и Патрисия да се погрижат за сина на Естефания, докато тя се оправи.

Паулина и Карлос Даниел решават, че тя не трябва да остане завинаги Паола за децата и за това отиват да поговорят с тях. Опитват се да им обяснят. Разговорът започва Паулина, а Карлос Даниел само слуша отстрани. Паулина им обяснява, че понякога в живота се случват неща, за които е трудно и на възрастните да говоря.

В същото време, Лалита клюкарства с шофьора Педро. След като обсъждат как Естефания е разбрала коя е майка ѝ, а след това е загубила разсъдъка си, а също така и предстоящата сватба, Педро казва, че отдавна харесва Лалита, но се е притеснявал да признае чувствата си, а и тя е имала толкова много годеници. Лалита смята, че е трябвало да бъде по-смел. Тя се усмихва, а той разбира, че тя е приела ухажването му.

Паулина и Карлос Даниел продължават разговора с децата. Децата казват, че няма значение дали е Паола или Паулина, те винаги са приемали нея за своя майка. Те прегръщат Паулина, а Карлос Даниел въздъхва облекчено. Лисет я пита дали ще я види в булчинска рокля. Паулина ѝ отговаря, че Лисет и Карлитос ще ѝ бъдат шафери и ще подадат халките.

Минават няколко дни...

Уили е осъден на 8 години затвор, синът на Естефания се намира при Патрисия и Родриго, а самата тя е в психиатрична клиника. Естефания е облечена като монахиня, с кръст на врата си и кърпа на главата си. За да може да я накара да се види с родните си, сестрата ѝ казва, че са дошли майката настоятелка и сестрата привратница. Естефания излиза, за да се видят, покланя се, прекръства се, но е очевидно, че не ги разпознава. Естефания се обръща към баба Пиедад и отбелязва, че не е облечена подобаващо като майка настоятелка. Баба Пиедад бързо реагира и казва, че така се облича само когато излиза от манастира. Естефания се обръща към Фиделина и я пита как е. Фиделина без малко да се разплаче. След това, Естефания забелязва детето и пита какво е това дете. Патрисия ѝ предлага да го вземе на ръце и ѝ подава сина. Естефания известно време го държи на ръце, глупаво се усмихва, а после го връща. Баба Пиедад пита Естефания как е тя. Естефания ѝ отговаря, че се чувства добре там. Когато Естефания излиза, Фиделина и Патрисия започват да хлипат, а баба Пиедад казва, че трябва да се успокоят, защото както те самите са чули, Естефания се чувства добре.

За сватбата на Карлос Даниел и Паулина пристигат Вивиана и Леандро с близнаците, които са им се родили. Доня Абигейл е доволна да види децата на кръщелницата си. Преди да излезе Вивиана поучава кръстницата си как да се грижи за малките. Доня Абигейл отвръща, че знае как да се грижи за деца, нали тя е отгледала Вивиана.

В църквата се събират много хора, които искат да пожелаят щастие на Карлос Даниел и Паулина – там са и Вероника с Освалдо, Селия с Филомена и всички прислужници от дома на семейство Брачо, а също така и много работници от фабриката.

Баба Пиедад повежда Карлос Даниел към олтара, а Паулина е заведена от Родриго.

Когато свещеникът казва, че ги обявява за съпруг и съпруга пред Бога и младоженците се целуват, баба Пиедад се просълзява и се усмихва, децата започват да ръкопляскат. Карлос Даниел и Паулина се отправят към изхода на църквата, а Карлитос и Лисет прихващат шлейфа отзад. На изхода посипват младоженците с листенца от цветя. На улицата свирят музиканти, всички излизат и започват да викат, че искат младите да се целунат. Карлос Даниел и Паулина започват да се целуват и всички пляскат с ръце, радвайки се на тяхното щастие.

КРАЙ!