Душа от желязо (Alma de Hierro)

„Alma de Hierro" е историята на забавното семейство Иеро, което включва Хосе Антонио и Елена и трите им деца: Себастиан, Сандра и Луис. На чело на това семейство е Хосе Антонио Иеро, по прозвището „Железния". Той е собственик на магазин за охладено месо в квартал от средна класа. С него работят Амадео и Есекиел - двама младежи, които той защитава и ги приема като собствени деца. Те посрещат ежедневието с радост и добро настроение.

„Железният" е мачист, с ниска култура, импулсивен и труден в личните връзки. Елена Хименес се е посветила на съпруга си, децата и дома си, въпреки че е има добра професия, която не е практикувала повече от петнадесет години и поради това би искала да се върне на работа.

Най-голямото от децата, Себастиан, въпреки че е сляп от десет-годишна възраст, е завършил История с много добри оценки, докато Уичо, най-малкият, е повторил пети клас и с усилие преминава в шести. Санди е студентка по медицина, професия, за която има способности и за която баща й заплаща с цената на много жертвоприношения. Въпреки че тя може да стане блестящ лекар, има нещо, което я привлича по-силно - танците и комедията.

В началото на историята, Санди изоставя следването си, за да се посвети на работата си, в началото като помощница на дядо си, а след това като новата звезда в кабаре. Тя крие това от близките си, защото знае, че баща й ще се противопостави. Хосе Антонио Иеро, познат като „Железният" не само заради фамилното си име, но и заради характера си, гради илюзии и се гордее много, че някой ден дъщеря му ще стане известен хирург и ще се посвети на спасяването на животи.

„Железният" очаква и трите му деца да поемат по своя път с добра професия. Той е разочарован от сина си Уичо, който презира работата му, въпреки че от нея се издържат. Неговата гордост са Санди и Себсатиан. С нея той се държи много строго и я пази прекалено много. А със Себастиан не се разбират добре, защото се чувства виновен за неговата слепота.

Персонажите:

Хосе Антонио Иеро Рамирес

Всички го наричат Иеро „Железния". Симпатичен, радостен и винаги в настроение. Той е истински мачо: прекалено предпазлив, доминиращ и много ревнив. Въпреки че е много привлекателен, той е верен на съпругата си и е много нежен с нея. Иеро е прост и необразован човек. Гордее се с трите си деца и голямата си любов със съпругата му Елена. Обожава класическата си кола, която пази като най-ценното си нещо.

Елена Хименес де Иеро

Интелигентна, чувствителна, смела и твърда. Една зряла жена, която е съхранила красотата си и поддържа фигурата си с упражнения. Родена е в състоятелно семейство, но баща й е оставил вдовицата си и децата си затънали в дългове, които е натрупал на комар. Елена е отдадена на семейството си, с любов и саможертва. Сега иска да се върне към работата си на учителка, но се изправя пред проблеми със своята неувереност и ревността на Иеро.

Саул Игареда

Умен, умел и хитър. Той е държавен служител и като всеки политик, има дар слово. Съпругата му го е изоставила. Обича дъщеря си Рената и се е опитал да й осигури всички удобства и добро образование, но не се разбира с нея. Среща се с Елена след години и се опитва да я спечели и да я накара да изостави Иеро, но той не е наясно, че ще му се наложи да се бори и с трите й деца.

Себастиан Иеро Хименес

Себастиан е изгубил зрението си, но успява да завърши с отличие и не приема слепотата си като нещастие. Умен, благороден и прям, красив, силен и атлетичен. Завършил е специалност История и е станал взискателен, но справедлив преподавател. Решителен и смел, той не моли и не се надява на ничия помощ. Слепотата му позволява да възприема нещата по-добре, защото го прави със сърцето си. Страда много, защото с брат му се влюбват в една и съща девойка.

Рената Игареда Фонтана

Чувствителна, умна и честна девойка, въпреки че е малко буйна. Спонтанна и не се страхува от последствията от действията си. Харесва Уичо, но обича Себастиан. След раздялата на родителите си, тя се чувства самотна, но Себастиан я учи да се вглежда в себе си и да намира баланс между чувствата си.

Рита Ангулано

Привлекателна, сериозна и трудолюбива. Самотна и консервативна. Тя се опитва да не взема ничия страна. Много неуверена, критична и се надсмива над себе си. Нещо в поведението й подсказва, че крие голяма тайна. Тя се влюбва отчаяно в Себастиан, когато я назначават за негова помощница. Животът й се върти около него и играе мръсни игри, за да го раздели с Рената.

Луис Иеро Хименес - Уичо

Най-малкият от децата в семейство Иеро. Приятен, съблазнител, почитател на поп-музиката, смел, неспокоен, непокорен и на моменти безотговорен. Той не прилича по нищо на брат си и сестра си и настоява да получи предварително наследството от баща си. Брат му Себастиан пада от пиедестала, на който го е поставил, след като се влюбва в същото момиче като него. Това ужасно разкритие го запраща по грешен път и той отказва помощта на най-близките си.

Дон Игнасио Иеро Госалес

Мъдър и добър човек, който преди време е разбрал, че е хомосексуалист. Тогава го е заявил открито и се е разделил със съпругата си, за да се събере с приятеля си. Той знае какъв мачист е сина му Иеро и не може да му „прости", че е гей. Дон Игнасио се изоставя семейството си и поддържа добри връзки с другия си син, Анхел, с Елена и тримата си внуци.

Сандра Иеро Хименес - Санди

Красива, радостна и буйна девойка. Не понася жестокостта на Иеро, но не се осмелява да му го каже. Иска й се да завърши медицина и да бъде приета от баща си, но проблеми, характерни за нейната възраст, я сблъскват с жестоката действителност. Тя започва да работи тайно от баща си, защото знае, че той никога не би го приел. От години има тайна връзка с някой, който е близко до Иеро.

Патрисия Хименес де ла Коркуера - Пати

Елегантна и красива жена. Обожава от майка си и е единствената й надежда да се измъкнат от мизерията. Тя не е завършила нищо и никога не е работила, защото това не е свойствено за произхода й. Не е умна, нито толкова чувствителна като сестра си Елена, но също така не е и лоша. Тя е изпълнена с предразсъдъци, също като майка си, на която не е способна да се противоречи.

Есекиел

Забавен, забавляващ се и изкусен мъж. Той не си спомня семейството си и живее на улицата. От 15 години „Железният" го е спасил и го е завел да живее в дома му, приемайки като още едно от децата си. Има авантюристичен дух и от години се опитва да научи английски език, тъй като му казват, че това ще му помогне да има по-добро бъдеще.

Анхел Иеро Рамиес - Анхелито

По-малкият брат на Железния. Приятен и умен безделник, който винаги е харесвал лекия и без никакви усложнения живот. Никога не е работил и живее от парите, които му дават баща му и брат му. Има голям успех сред жените, но никога не е имал официална годеница. Не обича да говори и не се забърква в семейни проблеми. Усеща, че с Пати са сродни души, тъй като и тя не работи, но накрая наистина се влюбва в нея.

Източник: detelenovelas.com , esmas.com