Кафе с аромат на жена (2021) (Café con aroma de mujer (2021))

Гавиота е скромна, но решителна берачка на кафе, която работи неуморно в имението Касабланка.

След смъртта на Октавио Вайехо, собственикът на имението, семейството му се събира на погребението му и тогава Гавиота се запознава със Себастиан Вайехо, основният наследник на имението, което е сред най-големите и силни в района.
 
Въпреки различията в социалното им положение, Гавиота и Себастиан се влюбват, но трябва да се справят с поредица от препятствия, които семейство Вайехо поставя, тъй като са напълно против тази връзка.
 
Лусия Санклементе е друго препятствия, с което трябва да се справят – тя не се отказва да се събере отново със Себастиан, който на свой ред ѝ казва, че се е запознал с друга жена и е влюбен в нея.
 
Престой в Ню Йорк, интриги и недоразумения са част от тази история...

Персонажите:

Гавиота – Тереса Суарес
 
Открита, романтична, очарователна. Със силен характер и със скромен произход, тя не успява да завърши гимназия – предпочита да се откаже от образованието си, за да работи заедно с майка си като берачка на кафе. Не се спира пред нищо и това я прави жена, която е способна да се справи с всяка трудност в живота. Обича да се учи от всичко и когато има възможност, чете и събира всякаква информация. Наблюдателна, обича детайлите, свободна, весела и мечтателка. Майка ѝ е нейна компаньонка и приятелка, центърът на нейния живот, готова да направи всичко за нея. Гавиота винаги е имала много обожатели, но никой не е привлякъл нейното внимание, за да започне нещо сериозно, въпреки че мечтае за приказния принц, като в теленовелите... и го открива, в лицето на Себастиан – най-красивият и любящ мъж, когото е виждала в живота си. В същото време, това е далечна и невъзможна любов. Но има нещо, което я свързва със Себастиан завинаги и утвърждава величието на тази любов. Гавиота винаги е смятала, че няма вечна болка и че няма нещо, което една текила не може да излекува. Тя работи усилено, за да осъществи голямата си мечта – да отглежда собствено кафе, за да приложи всичко, което е научила и да помага на другите жени да постигнат същото и да започнат собствен бизнес.
 
Себастиа Вайехо
 
Красавец. Второто от четири деца в заможно семейство. Разглезен от баща си. Добър човек, справедлив и образован. Завършил е висшето си образование в чужбина и след това е останал да живее там, без желание да се върне. И от там работи за семейния бизнес. Има връзки с големи бизнесмени от различни държави. Харизматичен, щедър, романтичен, но също така – импулсивен и упорит. От пет години е сгоден за Лусия Санклементе – тя иска да се оженят, но той не иска. През всички тези години, двамата имат прекрасно приятелство, но така и не е успял да се „измъкне“ от тази връзка. Когато се запознава с Гавиота, той усеща, че е открил любовта на живота си. Тя го сваля на земята, приближава го до корените му, а той полудява от любов по нея, но не иска, защото смята, че не е правилно заради всичко, което това означава в живота и на двамата. Но въпреки всичко това, той не може да я изтрие от мислите си и още по-малко от сърцето си. Без да знае, той споделя същата мечта като Гавиота: да култивира специално кафе и да заместят зърното, което от години изнасят. Когато изяснява, че е връзката, която го свързва с Гавиота, е много по-силна, отколкото си е представял, той трябва да се справи с големи препятствия, за да си върне любовта ѝ.
 
Лусия Санклемете
 
Красива, елегантна, от класа. Икономистка, знае четири езика. Единствена дъщеря в заможно семейство, което обеднява заради лошите сделки, които сключва баща ѝ, нейната голяма любов. Майка ѝ е умряла, когато е била много малка и оттогава баща ѝ дави мъката си в пиене и в самота. Лусия мечтае да се омъжи за Себастиан и е готова на всичко, но той не се поддава, което крайно много я притеснява. На практика, тя живее в апартамента му, въпреки че Себастиа винаги защитава своята независимост и не ѝ позволява да се премести официално да живее при него. По тази причина, Лусия му поставя ултиматум, за да се оженят, а той предпочита да сложи край на връзката им. След време, Лусия отново настоява пред Себастиан, тъй като той е нейния спасителен пояс и начин да се разплати за дълговете на баща си и да живее достойно след фалита. Разработвайки добре стратегии и познавайки слабостите на Себастиан, тя успява да го убеди да се оженят и тогава разбира, че съпругът ѝ в действителност се е влюбил в друга жена, докато са били разделени и нещо още по-ужасно – става дума за нещо, което никога не е подозирала: жената е проста селянка. Лусия се опитва да забременее, но не успява. Тя започва лечение, което е напразно, защото, когато се налага да прави любов със Себастиан, той не иска или не е там.
 
Леонидас Салинас
 
Агроном, който обича природата, който най-накрая вижда възможност да осъществи старата си мечта: устойчив продуктивен проект, който също така да има силно социално въздействие. Салинас е решен да направи кафето централната ос на тази идея и така се запознава с тази, която става любовта на живота му: жена експерт в областта на кафето, която се казва Гавиота. Леонидас е гражданин на света, весел, забавен и с голямо социално самосъзнание. Салинас и Гавиота имат общ проект, вдъхновен от мечтата на Гавиота да създаде женска кооперация за производството на специално кафе. Неговата искрена любов и влиянието, което има Фернандо, го превръщат в основен съперник на Себастиан Вайехо за сърцето на Гавиота.
 
Иван Вайехо
 
Неуверен, женкар, мачо, обсебен от секса. Той е хитър, изобретателен и прозорлив и използва тези си качества, за да постига това, което иска: да стане изключително богат. В този процес се превръща в студен човек, пресметлив, нарцисист и егоцентрик, който показва своята сила и мощ като придобива с луксозни неща: купува самолет, бижута, произведения на изкуството, дори променя начина си на обличане с един екстравагантен стил, само и само да привлича внимание. Иван получава съвети от Марсия, неговата любовница, с която прекарва същото време както и с Лукресия. Той завижда на Себастиан и се възмущава, че от малки, постоянно го сравняват с него. Дори се вманиачава по Гавиота, тъй като тя има очи само за брат му. Това само засилва съперничеството между двамата до невероятни крайности. Воден от идеята да бъде по-добър от Себастиан във всичко, той не се замисля много, когато се забърква в нелегален бизнес, без да се замисля от последствията. Иван не се спира пред нищо и никой, дори собственото си семейство, за да постигне това, което иска. По тази причина се жени за Лукресия, за да получи първия внук, който ще наследи 25% от богатството на баща си, с когото има сериозно конфликт, когато той научава, че бизнесът, който е започнал, не е толкова прозрачен, колкото се очаква. Тази истина става причина за трагичния край на Октавио, неговия баща.
 
Лукресия Валенсия де Састийо
 
Красива, елегантна и с класа. Учила е интериорен дизайн. Винаги е била модерна жена и въпреки че е богата, тя се отказва от деца, за да се реализира професионално. Независимо че обича безусловно Иван, тя крие, че пие контрацептиви, за да не забременее. В същото време, мечтае за брак, в който всичко се развива, поне според нея, както трябва – с верен съпруг, работлив и добър баща. Иван е точно обратното и тя винаги е била мамена. Той никога не е мислел да се ожени за нея, но смята, че тя е идеалната жена, за показ. И това радва Лукресия – двамата изглеждат добре заедно. Въпреки че не е омъжена все още за него, тя се опитва да контролира живота му, като се започне с избора на дрехи, които да облече, и се стигне до нужните социални връзки. Обича да харчи много, винаги е в крак с модата, но не купува нищо, произведено в родината ѝ. Когато разкрива първата изневяра на Иван, се чувства виновна. Най-добрите ѝ приятелки са Паула и Лусия, над които има достатъчно силно влияние и ги използва за своя изгода. Тя е първата, която се омъжва за един Вайехо.
 
Марсела Вайехо
 
Красива, симпатична, завладяваща; иска да „изяде света“. Учи кулинария в Париж. Дисциплинирана е, обича работата си, обича да експериментира, да изследва и винаги да учи нещо ново. Не е жена, привързана към правилата, а фамилното ѝ име е нейната гордост заради всичко, което е научила от предците си и най-вече от родителите си, по-специално баща си, с когото се разбира много добре. Обича родината си и иска да работи в нея. Има много идеи за имението, особено една: да го превърне в туристическа забележителност и да отвори ресторант. В Париж тя се среща с готвач от Картахена и се влюбва в него. Двамата се събират да живеят заедно, предизвиквайки скандал и вълнение в семейството. На първо място, защото той е тъмнокож и на второ – той е със скромен произход. Не се разбира много добре със сестра си Паула, двете са от различни страни – не симпатизира на нито една от снахите си, въпреки че дълбоко в себе си съчувства на Лукресия, защото знае, че тя е просто още една жертва на брат ѝ Иван. Марсела винаги се е разбирала много добре със Себастиан, тя е негова довереница и подкрепа, когато се влюбва в Гавиота. Помага му да се бори срещу настроенията в семейството и дори срещу собствените си съмнения.
 
Хулия де Вайехо
 
Мартиарх в семейство Вайехо. Жена от висша класа, консервативна и привърженичка на твърдите принципи. Винаги свикнала да има всичко. Тя става от разглезено момиче в семейството си към ролята на съпруга на Октавио Вайехо, за когото винаги е била принцеса. Въпреки че има добро сърце, на практика тя е живяла в златна клетка, защитена и далечна на реалността. За това Хулия е станала сноб и арогантна жена. Нейната слабост е големия ѝ син – Иван, знае много добре неговия безскрупулен характер и амбиции, но го защитава, дори с живота си, защото се чувства виновна, че като цяло, Себастиан е любимецът на семейството. Дълбоко в себе си, Хулия знае, че с безусловната си подкрепа на Иван, може да се окаже, че е създала чудовище, но заради гордостта си, не си позволява да го признае. За Хулия се оказва голям удар разкритието, че Себастиан се е влюбил в Гавиота – обикновена селянка, берачка, която никога не би приела да бъде жена за сина ѝ. Коства ѝ прекалено много, за да я приеме като член на семейството и да признае, че Гавиота е ценна жена, която истински обича сина ѝ.
 
Бернардо Вахйехо
 
Симпатяга. Журналист, той работи заедно със брат си в семейната компания, но всичко, което представлява, е просто параван, защото в действителност, той не харесва жени, но в същото време не приема своята хомосексуалност и не се чувства удобно в гей среда. Освен това усеща, че светът му и престижът на семейството биха се сринали. Самотен и краен алтруист, старае се да не се замесва в конфликти с близките си и ако е възможно, става медиатор в споровете. Себастиан и Марсела са тези, които го подкрепят в разкриването на истинската му сексуалност, въпреки че му е много трудно да го приеме и да се изправи пред семейството си. После той се запознава с отговорен мъж, коректен, чудесен, в когото се влюбва и трябва да реши дали да последва сърцето си или да „играе“ в търсене на щастието си.
 
Паула Вайехо
 
Най-малката в семейство Вайехо. Капризна, разглезена и своенравна. Обсебена е от социалните мрежи, от имиджа си и от това, което ще кажат другите. Нейната най-голяма страст са пътуванията, купуването на нови дрехи, да живее без да си дава зор да учи. Започвала е на два пъти в различни области, но се е отказвала от придобиването на висше образование и винаги е обвинявала другите за лошите си решения. Не е имала  връзка, по-дълга от няколко месеца. Нейният идеал за мъж е да бъде от нейната социална класа, чужденец и милионер, защото също така не обича да работи. Не се разбира добре със сестра си Марсела и двете принадлежат на различни лагери в семейството – тя се разбира добре с брат си Иван и с Бернардо. Въпреки че има всичко, дълбоко в себе си Паула се чувства самотна, поради което решава да си намери приятел в приложение за срещи. Така тя се запознава с Мигел Техейрос – очароващ мъж, добре образован, който успява да я покори с подаръци и лъжи. Техейрос е измамник, който се е посветил на това да използва заможни жени, с които се запознава в социалните мрежи и прави всичко възможно да ги остави без пукнат грош.
 
Карменса Суарес
 
Майка на Гавиота. Добра, чувствителна, скромна, работлива и с добро сърце. Почитателка на теленовелите. Голямата ѝ любов, бащата на Гавиота, я е изоставил, въпреки че е знаел, че е бременна и за това се страхува да не би дъщеря ѝ да повтори същата история със Себастиан. Дала е фамилното си име на дъщеря си и уверява, че двете могат да разчитат една на друга. Проектира и изработва сама дрехите, които носят тя и Гавиота. Винаги, когато се оказва на ново място, тя го декорира и го организира по един образцов начин. Носят се слухове, че между Карменса и Октавио е имало романс, тъй като възхищението на Октавио към нея като кум силна жена, работлива и горда селянка е било неприкрито.
 
Маракуча
 
Висока, красива, дебеличка, с палав поглед, с широка и приятна усмивка. Винаги е в добро настроение и се опитва да се разбира с всички. Живее в Маракайбо, Венецуела, но критикуването на ситуацията в страната ѝ я е принудло да напусне страната си и да се пресели в Колумбия, оставяйки съпругът и сина си в дома на свекърва си. Знае, че трябва да стигне до зоната на кафето, тъй като един господин ѝ е казал, че е сезона на беритбата и сигурно ще има нужда от работна ръка; и тя го прави. След множество трудности и с разранени крака, тя се оказва в зоната на кафето без никакви пари и крайно изморена. Гавиота я открива, когато е на път да изяде остатъци от храна в едно кафене. Заради телосложението си, тя не може да работи на терен, за това тя показва най-добрата си страна – готвенето. Благодарение на ястията си, тя спечелва Аурелио на своя страна и той ѝ позволява да готви за работниците, въпреки недоволството на Маргарита. Заради трагичната смърт на съпруга ѝ, тя е принудена да се върне за сина си, но след време отново идва в имението, където не само намира работа, но и приятелства и вниманието на Аурелио, който е много внимателен с Грегорио, сина ѝ. Въпреки че, както се говори, Маракуча е била влюбена в съпруга си, Аурелио започва да събужда у нея чувства, които не е изпитвала към друг мъж. Но преди любовта, идва приятелството и сблъсъкът ѝ с Маргарита. Превръща се в безусловна приятелка на Гавиота и Карменса, тя знае и най-личните им тайни. Обича да говори и да разказва всичко, от чувство за лоялност, тя се принуждава да запази тайните на приятелката си – че Гавиота е пътувала до САЩ, за да търси Себастиан. Когато идва края на беритбата, тя трябва да вземе сериозно решение: да се премести на ново място или да започне бизнес в района, и по-точно в селото, за да е по-близо до Аурелио.

Източник: https://www.canalrcn.com/ , https://www.telemundo.com/shows , https://es.wikipedia.org/wiki/Caf%C3%A9_con_aroma_de_mujer_(telenovela_de_2021)