Клас 406 (Clase 406)

Франсиско Ромеро е провинциален учител, който решава да опита късмета си в Мексико сити. Той се присъединява към учителския колектив в подготвителното училище номер 10 „Росарио Кастеянос“ и много скоро открива, че работата му е много по-взискателна, отколкото той е очаквал. Като добавка, той трябва да се доказва като учител, но преди всичко – като човек.

В учебния процес, Франсиско открива, че освен това, че трябва да прави разлика между различните ученици, той трябва да играе ролята на довереник, психолог, лекар и дори детектив.

Проблемите, с които ежедневно се сблъсква са: изхвърляне от училище, ранна бременност, улични банди; пастрок, който злоупотребява с доведената си дъщеря; принудата на младежите да работят, за да издържат семействата си и родители-алкохолици, които теглят децата си по същия път. Това са проблеми не само на учениците от гимназията, но и на всички хора по света.

В същото време, любовта процъфтява. Двама ученици и преподаватели стават жертва на стрелите на Купидон, като първите са Франсиско и Адриана, които са принудени да контролират своите хормони, за да дадат добър пример на учениците. Но съдбата е решила, че тяхната голяма любов няма да има щастлив край, след като Адриана е принудена да избира между любовта си към Франко и любовта към сина си.

За щастие, Франсиско получава втори шанс в любовта с Ана Мария – новата учителка по английски език, която се появява точно навреме, за да му помогне при разрешаване проблемите, които учениците в и извън училище.

Най-накрая, той открива истинската любов в прегръдките на Анхела, жена, която работи в училищния ресторант. Тя е работеща майка, чиито деца, Хуан Давид и Сандра, учат в същото училище. Анхела трябва да намери баланса между това да бъде домакиня, работеща жена, майка и любовница.

Училището заема централно място в тази история и се превръща в сцена на основните конфликти, където те избухват и биват разрешавани, и където Франсиско Ромеро, в ролята си на учител, научава децата не само да усвоят учебния материал, но също така да разберат колко е важно уважението, приятелството, любовта и моралните ценности, които им помагат да пораснат и да станат отговорни хора.

Една от повтарящите теми в историята е приятелството, което най-добре се показва с историята между Габриела и Марсела. Тяхното приятелство преминава през много трудности, недоразумения, които ги разделят не веднъж. Тяхното приятелство преминава през най-тежкия тест и така те осъзнават, че всеки е готов да дава съвети, но само истинският приятел е готов да помогне.

Злоупотребата с алкохол от тинейджъри, сексуалните връзки, домашното насилие и проституцията също са засегнати.

Примерите за проблеми са много. Магдалена е привлекателна девойка с непокорна натура. Тя се сблъсква с домашното насилие, докато друг ученик, Уго, се забърква в улична банда, което довежда до неговата смърт. Карлос се забърква с нарко-дилъри, докато Татяна, която не се чувства много добре от факта, че семейството й става бедно, след като дълго време са били сред каймака на обществото, трябва да се изправи срещу бандата 406. Накрая тя се забърква с наркотици. Много ученици, като Кике, стават алкохолици. Алфредо се справя със своята различна сексуална ориентация, а мечтата на Даниела, която иска да стане известен модел, я отвежда до края на живота й.

Най-голямата вътрешна борба на Франсиско, техният учител, който е опитал всичко, за да им помогне, е момента, когато се налага да замине с новата си съпруга. Нов учител заема неговото място – Сантяго. Дали учениците са способни да го приемат? Дали той ще съумее да запълни празнините, които са останали след заминаването на любимия учител?

Сантяго е преследван от голям проблем. В старото си училище е бил обект на обожание от страна на една ученичка. След като не отговаря на нейните чувства и желания, тя го обвинява в изнасилване. Момичето се казва Йесика. Нейната история е класическа – бедното богато момиче, което иска да играел ролята на злодей, докато баща й не й обръща никакво внимание, а в същото време се бори със загубата на майка си, която починала.

„Clase 406“ показва колко е трудно да бъдеш тинейджър в проблемите на съвремието, които са игнорирани и са приемани като табу.

В „Clase 406“ няма теми табу и всичко може да се случи.

Източник: www.imdb.com