Сладка тайна (Dame chocolate)

Росита Амадо е възхитителна, ярка и загрижена млада жена, която много обича природата и животните. Все пак, както става в живота, тя не е съвършена. Миловидността не е отличителната й черта. Тя има красива фигура, но лицето й отблъсква дори най-добрите и храбри мъже.

Историята започва в момента, когато Росита и братовчедка й Асусена се завръщат в дома в малкия град Чинчес Бравас, след завършването на католическо училище. Анхел, управител на най-крупната фабрика в града, среща Росита, докато тя се къпе в езерото. Той не може да повярва, че някогашното уродливо момиче, което помни, е израснала и се е превърнала в жена с великолепна фигура. Анхел решава, че някой ден Росита ще стане негова.

Паралелно с тази история се развива историята на Хуан Амадо, дядо на Росита от страна на майка й. Избягвайки от болката от загубата на дъщеря си, майката на Росита, той напуска родния град и се отправя в САЩ. Там той започва работа като градинар в имението на Ан Ремингтон, богата художничка и вдовица. Те се влюбват един в друг и се женят. Благодарение на това, че Хуан владее техниката и „вълшебството“ за производство на шоколад, той започва бизнес, който спасява семейство Ремингтон от фалит.

Когато Ан умира, Хуан става наследник на семейното състояние и опекун на дъщеря й, Грейс Ремингтон, от предишния й брак. Грейс винаги е ненавиждала пастрока си и за това рано се е омъжила, за да стои далеч от Хуан. Но бракът й се разтуря и тя остава сама с малкия си син, Брус, на ръце и става зависима от пастрока си.

В денят, в който Росита се завръща в дома от католическото училище, Хуан Амадо, който се намира в САЩ, взема много важно решение. Той разбира, че наближава денят на смъртта му и решава да се върне в градчето, където живее Росита, защото чувства, че тя е единствения човек, определен от съдбата, който може да овладее изкуството по производството на шоколад. Брус заминава заедно с него, тъй като те заедно с майка си (доведената дъщеря на Амадо) се надяват да убедят Хуан да им разкрие тайната за приготвянето на шоколад. Ако Хуан Амадо умре, преди да им е разкрил тази рецепта, фабриката за шоколад на семейството ще фалира. Така Росита се запознава с Брус. Тя е поразена от неговата привлекателност и мъжественост. Но Брус се изплашва от уродливостта на Росита.

Докато е в Чинчес Бравас, Хуан Амадо използва времето, за да предаде на внучката си всичко, което знае за тайните по производството на шоколад. Освен да я учи на тънкостите в занаята, той говори с нея за бъдещето и нейните задължения след смъртта му.

В това време, Брус, въпреки неприятното първо впечатление, което му е направила Росита, започва да разкрива вътрешната й красота. Анхел, който от преди това се е загледал в Росита, разбира, че на нея много й харесва Брус и решава да се бори със своя основен конкурент. Брус безрезултатно се опитва да убеди Хуан да му разкрие тайната рецепта за шоколад. Когато двамата се връщат в САЩ, Хуан умира. Брус съобщава на Росита за смъртта на дядо й, а също така и факта, че според завещанието тя се явява една от първите му наследници.

Брус и майка му Грейс уговарят Росита да отиде в САЩ, защото тя е единствената, която знае тайната рецепта. Тя решава да замине с цялото си семейство, включително и баба си Дулсе, дядо си Диосдадо, леля си Хортенсия и братовчедка й Асусена. Когато пристигат в имението на семейство Ремингтон, Росита вече е безумно влюбена в Брус. Но страда, защото подозира, че той има любовни отношения със Саманта Портър, директор на отдел Връзки с обществеността на фабриката за шоколад.

Когато Анхел разбира, че Росита е наследница на голямо състояние, той решава да я последва в САЩ, за да удовлетвори своите сексуални желания, а също така да намери начин да завладее полученото от нея наследство.

Грей манипулира Брус и го убеждава в това, че е длъжен да научи от Росита тайната рецепта. Въпреки чувството си за вина, Брус започва нечестна игра, ухажвайки и съблазнявайки Росита, като по този начин реализира плана на Грейс. Росита мечтае да се омъжи за Брус, който, движен от желанието да й открадне тайната, я съблазнява. Тя отстъпва пред неговото очарование, но също така му разкрива тайната рецепта на своя дядо.

След романтичната нощ с Росита, Брус е поразен: тя е предизвикала в него чувства, които преди това не е изпитвал. Нещо в Росита го побърква.

Когато Саманта и Анхел научават, че Брус и Росита са прекарали нощта заедно, те са зашеметени от тази новина. Но всичко се връща по местата си, когато Грейс и Брус изгонват семейство Амадо от имението си, след като са получили тайната рецепта за шоколад. Росита се увства оскърбена от действията на Грейс, но още повече е наранена от измамата на Брус.

С разбито сърце, Росита заедно със семейството си се обръща към Анхел за помощ. Под влиянието на Анхел, Росита подписва договор за участие в реалити-шоу за промяна на външността.

През това време Брус издирва Росита навсякъде, но безуспешно.

Участието в шоута включва подлагане на пластична хирургия и така лицето на Росита се променя напълно. Преобразяването й й позволява напълно да промени своя външен вид, а също така да промени името си. От този момент нататък тя става известна с името Виолета.

Когато научава, че Саманта и Брус смятат да се женят, тя решава да се върне в дома, където я очаква още един „подарък“ от божеството на маите Ек Чуа – нова тайна рецепта за приготвяне на шоколад. С новата рецепта в ръка, Росита решава да открие своя фабрика за шоколад и я нарича „Сладка тайна“. Нейната фабрика става основен конкурент на фабриката на семейство Ремингтон.

Брус посещава конкуренцията и от пръв поглед е поразен от красотата на Виолета. Той и понятие си няма, че Виолета е самата Росита. Виолета се опитва да избегне срещата си с Брус, но той настоява да се сближат.

Виолета се разкъсва между любовта и омразата към Брус. Пред нея стои сложната дилема: да отмъсти на Брус и майка му Грейс, или да му прости и да даде втори шанс за любовта им.