Доня Барбара (Doña Bárbara)

Барбарита Гуаймаран е красива, щастлива и дива жена, която е израснала край бреговете на голяма река. Баща й е притежавал стар кораб, с който е транспортирал товари до миньорските села покрай реката и по тази причина, тя е свикнала с грубото отношение на мъжете. Въпреки това, Асдрубал - възпитан младеж и авантюрист, който работи при баща й, е единственият, който успява да открадне сърцето й.

Стрелата на любовта я е уцелила мигновено и само с един комплимент младежът е успял да спечели сърцето на необщителната Барбарита, предизвиквайки ненавистта на мъжете на кораба, които една нощ убили баща й и Асдрубал, а нея изнасилили брутално. От този момент, Барбара вече не е същата жена. Индианците я открили и я спасили от атаката и заедно с тях, с времето, тя се научила да прави заклинания и магии, в които вярва безусловно.

Минават години... Барбара се запознава в богатия земевладелец Лоренсо Бакеро. Тя го съблазнява и както твърдят слуховете, присвоила неговото имение „Barquereña", по-известно сега като „El miedo" („Страх"). От този момент, тя става известна като Доня Барбара - необуздана, ужасна и легендарна жена, чиято единствена цел е да стане господарка на равнината.

Сантос Лусардо е много красив мъж и блестящ адвокат, който родом е от равнината. Той се връща по родните места, за да продаде имението „Алтамира", за да може да замине за Франция с бъдещата си съпруга, красивата и фриволна Луисана Рекена. Това, което той не знае е, че неговата собственост, единственото имущество, което му е останало от семейството, е почти разрушено и запада в следствие на кражби на животни и земи, а настоящият управител на имението - грубоватият Балбино Пайва, е любовник на популярната и ужасната Доня Барбра.

Барбара, от своя страна, в момента, в който вижда пристигането на „съседа" на пристана край реката, го харесва и забранява на своите хора да му вредят. Тя решава да го съблазни, както е направила преди години с братовчед му Лоренсо Бакеро. Сега Лоренсо живее при много лоши условия с Марисела, дъщерята, която е изоставена от Барбара. Сантос се запознава с нея и открива колко необщителна и дива е тя.

Сантос разбира и за лошите намерения, които има към Марисела Мистър Гилермо Дейджър, странна личност от Северна Амерка. Той е пристигнал в равнината като ловец и е под опеката на Доня Барбара. За да защити малката, Сантос се заема с обучението на малката.

Санто научава и за безчинствата на Барбара и съучастниците й. Той ги моли да напуснат земите му. Сантос се противопоставя на тази необуздана жена, но не успява да устои на нейната игра на съблазняване. Малко по-късно, Барбара научава за намеренията на Сантос да продаде имението си на един съсед и му прави предложение, с което иска да го получи тя. Тогава тя се сблъсква с дъщеря си, която живее в дома на този мъж. Това отприщва една война на ревност между Барбара и собствената й дъщеря, усещайки че Сантос не е просто един каприз за нея, а се е превърнал в единствената и истинската любов за нея.

Персонажите:

Доня Барбара

Барбарита е красива девойка, която работи като готвачка на кораба на баща си, с който той транспортира стоки до миньорските села край реката. Влюбва се в Асдрубал - млад служител на баща си, но той е убит от ревниви мъже, а тя е изнасилена брутално. След това тя се превръща в една жена, изпълнена с омраза към всички мъже. Тя е способна на всичко, дори на черна магия и убийство, за да властва над мъжете, които се изправят на пътя й. Тя се превръща в любовница на Лоренсо Баркеро с ясното намерение да присвои неговото състояние и имението „La Barquereña". Забременява от него, но след като ражда, изгонва мъжа и дъщеря си от имението и сменя името му на „El Miedo" („Страх"). Жестока, хитра, смела и манипулативна жена, жертва на обстоятелствата, но кипяща от чувственост. Амбициозна по природа и не иска да бъде само собственица на имението, а да притежава цялата земя в равнината. Тя комбинира силния характер с чувственост и красота - качества, с които смята, че може да съблазнява мъжете около себе си.

Сантос Лусардо

Младеж с добро сърце и принципи. Потомък на истински жители на равнината. Човек с висше образование и успешен адвокат. Ненавижда насилието, защото е израснал с него и вярва, че властта на законите и разума могат да вземат надмощие над безнаказаността и несправедливостта. Оптимист. Когато умира Доня Асунсион, майка му, Сантос Лусардо решава да се върне в семейното имение „Алтамира", за да го продаде и след това да замине да живее в Европа с бъдещата си съпруга. Там той се сблъсква с ужасни семейни спомени и открива, че по закон то принадлежи на Доня Барбара. Честен, почтителен, модерен и либерален мъж, който се ръководи от своите чувства и емоции, които го обземат, когато става дума за родната му земя. Той е готов да се противопостави на несправедливостта и да донесе цивилизацията в равнината. С Доня Барбара той преживява един от най-силните страсти, лутайки се между любовта и омразата към нея, и нежността и благородните чувства, които събужда у него Марисела.

Марисела

Дъщеря на Лоренсо Баркеро и Доня Барбара. Тя е необразована и живее под открито небе, което дължи единствено на майка си. Дива и необуздана, тя крие огромна красота и нежност под мръсотията, която покрива тялото й. Сантос я избавя от нечовешките условия и я превръща в жизнерадостна девойка, която се влюбва отчаяно в него. Превръща се в силна съперница на майка си.

Лоренсо Баркеро

Лоренсо е бил обещаващ студент, но попада в плен на красотата и чувствеността на Доня Барбара. Те стават любовници и той се влюбва отчаяно в нея, но след като се отдава на алкохола, жената присвоява цялото му състояние и имението „Barquereña". Братовчед на Сантос Лусардо. Баща на Марисела и се грижи за нея, след като Доня Барбара го изгонва от собственото му имение. Сантос се заема да му помогне, както и на дъщеря му.

Антонио Сандовал

Красив мъж, управител на имението „Алтамира" и най-добрия приятел на Сантос. Честен и трудолюбив, безусловен приятел, но има един недостатък - жените. От малък обожава Сесилия и от тогава я обича тайно, но е неспособен да й разкрие чувствата си. Има връзка с Федерико, дъщерята на полковник Перналете.

Балбино Пайба

Иконом в имението „Алрамира" и любовник на Доня Барбара. Предател и страхливец, той обича да се хвали, но винаги мисли как да спечели той, а другите нямат никакво значение.

Източник: telemundo.yahoo.com