Душата няма цвят (El alma no tiene color)

Историята засяга темата за расизма и разказва за живота на Гуадалупе, дъщеря на Дон Умберто и на Черната Макария, която тя приема за своя дойка.

Заради споразумение между нейното семейство и семейство Аламо и желаейки да спаси баща си, Дон Умберто Ролдан, от фалит, тя е принудена да изостави своя годеник – Луис Диего Моралес, преподавател със скромни доходи, и да се омъжи за Лисандро дел Аламо, богат и властен мъж, към когото Гуадалупе не изпитва любов. С времето, Гуадалупе започва да изпитва силни чувства към него.

Когато Гуадалупе забременява, Лисандро изглежда най-щастливия мъж на света. Но когато детето се ражда и е момиченце с тъмна кожа, Лисандро изоставя Гуадалупе, обвинявайки я в съпружеска изневяра. Дон Умберто принуждава Макария да разкрие истинския произход на Гуадалупе, но Макария не е способна да каже на Лисандро, че цветът на детето не се дължи на съпружеска изневяра.

В това време се появява Ана Луиса, братовчедката на Гуадалупе, която я мрази. Тя се е възползвала от трагедията в живота на Гуадалупе, отнела й е годеника Луис Диего, в когото тя е влюбена и същата, която е убедила Лисандро, че той не е баща на дъщеря й Естрелита.

Дон Умберто изпада в депресия и се отдава на алкохола заради отсъствието на съпругата му и изчезването на дъщеря му, която е отведена от баба й далеч от там. Тъй като майка и дъщеря са напълно еднакви, Лисандро разкрива, че тя е негова дъщеря след като Макария му разкрива, че тя е нейна майка. Това кара Лисандро да приеме, че е истинския баща на Естрелита и да се сдобри с Гуадалупе, но преди това, семейство Ролдан заедно с Макария и дъщеря му избягват.

Един ден Лисандро открива, че Гуадалупе работи в един бар - „Sapo Enamorado“, като певицата Арес и започва да показва своята любов. Но Лисандро гледа с лошо око на Гуадалупе и след капан, заложен от Ана Луиса, прекарва нощта с нея. Тя се преструва на бременна, за да принуди Лисандро да се сгоди и да се ожени за нея. Гуадалупе се развежда с любимия си, тъй като не иска едно невинно дете да израсне без баща.

Ана Луиса отравя сърцето на Лисандро с думи, убеждавайки го, че ако Гуадалупе остане с бебето, то ще познава като баща само Луис Диего. За това, Лисандро отнема детето от нея, но Ана Луиса не е готова да бъде майка на едно черно момиченце. С помощта на Луис Диего, Богобия и бившата годеница на Лисандро, Ана Луиса отвлича момиченцето и го изоставя в Мексико.

Не след дълго, Сара среща момиченцето и иска да го осинови без да подозира, че е нейна племенница. Тя разказва на Родриго, че е открила тъмно момиченце, а той съобщава на Лисандро какво е открил.

Лисандро решава да замине за САЩ без да разкрие пред Гуадалупе истината за дъщеря й.

Минава време и Лисандро се връща в Мексико. Той се среща отново с Гуадалупе и я пита защо не е направила нищо за дъщеря им. Те разкриват, че всичко е било плана на Ана Луиса и Бегония, за да ги разделят. Двамата се сдобряват и сформират много добро семейство, но самолетът, в който пътуват, има дефект и след катастрофа, Лисандро умира.

Гуадалупе изпада в депресия и е интернира в психиатрична клиника. Именно там тя се запознава с истинската си любов – Виктор Мануел. Ана Луиса се превръща в Сандра Брачо и убива докторката, която се грижи за Гуадалупе. Луис Диего и Гонсало, нейните съучастници, откриват, че полицията ги преследва и се обръщат за помощ към Алина, майката на Лисандро. Когато вижда, че те се опитват да откраднат бижутата й, стреля и ранява сериозно Ана Луиса, която не иска да влезе в затвора и за това сама предизвиква смъртта си, изключвайки респиратора.

Майгуалида и Сара се женят на двойна сватба и са много щастливи. Естрела не иска майка й да я изоставя, на което Гуадалупе реагира и си дава сметка, че цял живот не е правила нищо за себе си и моли Виктор Мануел за време, за да бъде с дъщеря си и майка си. Това натъжава Виктор Мануел, но той приема молбата й... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_alma_no_tiene_color