Танцът на живота (El baile de la vida)

„El baile de la vida" са няколко теленовелив една единствена. В нея се разказва за многообразните видове любов; с младежката любов, която е забранена заради семейни вражди, през любовта, която се бори с дискриминацията, тъмната любов на любовниците, собственическата любов, която изпитват честолюбиви хора, параноичната любов, сложната любов между бедни и богати и до неблагодарната любов към децата, които забравят своите родители.

Те са седем музиканти, седем живота и седем конфликта, които въпреки че са много независими, по стечение на обстоятелствата постоянно се пресичат, създавайки разказ, в който основна е музиката - фактор, който обединява съдбите им. Всичко започва, когато от отчаяние те решават да сформират група, изпълняваща тропическа музика, и възможността да издадат албум, който може да спаси всеки един.

Историята в „El baile de la vida" се развива в контекста на 50-те години в столицата - епоха на салонните танци. Сесар Самбрано, контрабсист, който трябва да се бори за любовта на Лина Фореро, красива певица, която е обект на възхищение от страна Тито Ортис, най-успешният диригент в момента. Това се превръща в борба между доброто и злото, между богатството и бедността. Борба, в която Лина трябва да избира между порива на сърцето и силата на разума.

Войнственият Оскар пристига от провинцията с намерението да изгради кариера на тромпетист в симфоничен оркестър. Една благородна цел, която бързо се превръща в невъзможна, когато той открива, че в големия град битува дискриминация към черните хора. Парадоксално, но той открива любовта с дъщерята на човека, който го е накарала най-много да страда.

Трагедията на Маркос Бенитес се състои в това, че желанието му и отдадеността му към музиката са много по-големи от неговия талант - факт, който малко по малко и много мъчително разкрива. Освен това, той е женен за Глория Ангарита, честолюбива и манипулативна жена, която го смята за свой подчинен и постоянно го притиска да изпълнява всичките й прищявки, които с всеки път стават все по-жестоки и тежат все повече на съвестта му.

По някаква странна причина, Рикардо Самбрано ненавижда света и вреди за удоволствие, което се превръща в неговата единствена цел в живота. Не особено блестящ саксофонист, той си вре носа в живота на всички около него, усложнява живота им с различни интриги и капани - за това, очевидно, има талант и умение, което е и причината винаги да се измъква невредим от играта.

Дон Леандро Ангарита, известен с добрата си репутация ръководител на симфоничния оркестър, се е опитал да превърне дъщерите си в уважавани жени. Но се е престарал и неговите строги подходи към тях, са постигнали точно обратното - Глория се е превърнала в амбициозна жена, а Рената е останала самотна майка, тласкайки я постоянно в ръцете на опортюнисти, а Карменса, най-малката, не може да контролира и тя се е превърнала в голяма бунтарка. Неуспехът тласка Дон Леонардо към лудостта.

Младият перкусионист, Роман Самбрано, явно е роден да се влюбва отчаяно в неправилните жени. Въпреки всичко, импулсивният младеж не се отказва от трудната любов. За това не се притеснява, когато му се налага да се противопостави на всички, след като се влюбва в Джесика Ортис, дъщерята на най-големия враг на брат му Сесар. Тази любов е колкото страстна, толкова и трагична, която въвлича двете семейства в жестока война.

Антонио Гарсон, професионален певец, се разкъсва между спокойната и уравновесена любов към младата и красива жена Омайра и разрушителната страст, която споделя с любовницата си Клара Ордоньес при всяка тяхна среща. Антонио винаги е смятал, че може да се справи с две жени, но не предвижда какво би направила любовницата, която се влюбва в него. Скоро, тя го изправя пред дилема, решаването на която може да промени напълно живота му и не точно към добро.

Всички те използват музиката, за да изразяват чувствата, които таят в душите си, своите неясни житейски съдби, невъзможни любови и отчаяни викове.

Това е история, в която с всяка музикална нота се разголва част от душата по неповторим начин и предизвиква най-неподозирани чувства.

Източник: www.caracolinternacional.com