Шофьорът (El chofer)

Тази новела разказва историята на един таксиметров шофьор в град Мексико.

Кармелита е стара мома, която живее в усамотен дом в провинцията. Тъй като жената се чувства много самотна, тя решава да осинови две сирачета: Хосе и Мануел.

Мануел е много неспокоен и непокорен. Той решава да напусне майка си и брат си, за да си пробва късмета в град Мексико.

За разлика от него, Хосе е благороден и честен. Той решава да остане с Кармелита и да ѝ помага с каквото може.

Един ден, в дома им пристига красива и мистериозна жена – Хулия. Тя моли за подслон и Кармелита и Хосе я приемат в дома си. Хосе започва да се интересува от Хулия и въпреки че тя не говори много за миналото си, е повече от ясно, че тя бяга от нещо.

Хосе и Хулия се влюбват един в друг. Накрая, тя разказва своята тайна: избягала е от съпруга си Луиджи – опасен мафиот, като при бягството си е била принудена да изостави сина си.

След време, Хулия не може повече да издържа мъката, че е далеч от сина си и с мъка напуска Хосе и Кармелита. Младата жена се отправя към столицата, за да си върне сина.

Кармелита изгубва своите земи заради интригите на безскрупулен съсед. Оказали се в такава тежка ситуация, тя и синът ѝ решава да заминат за град Мексико, където да си потърсят работа и да могат да се издържат, а също така – да открият Мануел.

Хосе си намира работа като таксиметров шофьор. Всичко върви добре, докато един ден, докато е на работа, не спасява живота на един непознат. Мъжът се чувства задължен на Хосе и му казва, че винаги може да поиска от него всичко, от което има нужда. Дори предлага приятелството си. Проблемът е, че въпросният мъж е Луиджи, съпругът на любимата му Хулия. Срещата с нея е неизбежна... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_chofer