Граф Вролок (El Conde Vrolok)

Историята започва с пристигането на граф Доминго Вролок – един европейски вампир, в село Санта Барбара, през 1880 година. Той се завръща в Чили, защото има стари сметки за оправяне. Придружен от предполагаемата си сестра – Монсерат Батиста, той отсяда в старинно семейно имение, известно с легенди и странни факти за неща, които се случват там.

Вролок, който е на повече от 100 години, е бил свидетел на война и чума. Той открива спокойствие и мир в имението. Той се влюбва в Емилия Вердуго – една млада красива девойка, която харесва изтънчени удоволствие и приемана за ангел в селото. Но тя е сгодена за д-р Габриел Доносо. Така се оформя един любовен триъгълник, от който произлизат не малко проблеми.

В това време, докато в селото Санта Барбара приемат графа с любопитство и ентусиазъм, свещеникът на селото – Фаустино Ренифо, е много предпазлив, защото вижда във Вролок недоброжелателно присъствие.

И не минава много време, преди страховете да се превърнат в реалност: пристигането на Вролок подбужда странно поведение сред жителите, най-вече на жените.

Персонажите:

Граф Донимго „Вролок“

Доминго Вролок е опитен, изтънчен и мъдър мъж. Притежава личност, която печели симпатиите на околните. Въпреки че изглежда 40-годишен, истината е, че душата му е на повече от 100 години. Преживял е войната и чумата и винаги е успявал да избяга от миналото си. Но е настъпил момента да поеме отговорност за старите си дългове и за това се налага да се върне в селото, от което е избягал преди години – Санта Барбара. С пристигането си, той събужда любопитството на жителите особено след като решава да отседне в имение, загърнато в трагични легенди. Пристигането му в Санта Барбара не минава толкова леко, колкото той си мисли, тъй като това място е изпълнено със спомени и събужда борбата му с човечността му, най-вече когато се появява Емилия Вердуго – девойка, в която се влюбва лудо. Една жена, една страст и една невъзможна любов го подтикват да живее в постоянно заточение. Тя събужда инстинкти, които може да имат опустошителни резултатите за цялото село.

Емилия Вердуго

Дъщеря на Елена и Хуан де Диос. Емилия е любимката на селото. С изтънчени маниери и с превъзходна красота, тя е сгодена за Габриел Доносо – лекарят в селото, и заедно с него се надява да изгради един стабилен живот в селото, в което живее. Това не означава, че е убедена, че наистина е влюбена в него. Тя е голяма приятелка на Урсула Доносо и работи като доброволка и се грижи за болните в санаториума на Санта Барбара. Това е нейния живот и е доволна от него. Но пристигането на Граф Вролок преобръща живота й и вече нищо не е като преди. Чувствата й се променят радикално, когато усеща и признава чувствата, които никога преди това не е изпитвала, а чувствата й я преобразуват в нова жена.

Монсерат Батиста

Монсерат е заедно с Вролок от петгодишна възраст. Той я спасява от това да се превърне във вампир и от тогава двамата пътуват заедно. Вролок се е заел с отглеждането й все едно е негова собствена дъщеря и сега тя е негов помощник и съучастник във всичките му начинания. Освен че притежава ослепителна красота, тя е вярна и благородна девойка със силен характер. Тя е светска жена и това се забелязва от мига, в който стъпва в Санта Барбара – тя пуши пред всички, събира се с мъжете и язди не по-зле от тях. Нейното поведение е осъдително за жените в селото. За да не предизвикват подозрения, от пристигането си в селото тя се представя за сестра на Вролок, но предишните чувства – благодарност и възхищение, се превръщат в любов към графа. Тя осъзнава, че нейният път ще бъде много тежък, когато нейният „брат“ се запознава с Емилия Вердуго.

Хуан де Диос Вердуго

Омъжен за Елена Медрано, Хуан де Диос е мъж със силен характер и крайно авторитарен, най-вече заради миналото му като генерал, който е бил начело на войските, които се грижат за реда в Санта Барбара. Той е един от мъжете в селото, които разполагат с огромна власт. Почитател на силата, богатството и добрия външен вид, той е решен да омъжи дъщеря си Емилия за Габриел Доносо, синът на Фройлан, най-важния благодетел в селото. Въпреки че за всички семейството му изглежда щастливо, връзката със съпругата му Елена не върви, тъй като тя не престава да го упреква за това, че е изпратил сина им Сантяго в центъра на военните действия. Но това не е всичко – старият Вердуго от години има тайна връзка. Положението на Хуан де Диос се влоша още повече, когато се разкриват ужасни факти от неговите действия в Санта Барбара.

Елена Медрано

Елена Медрано е била една безупречна съпруга, която е спазвала всички норми. Винаги е в сянката на съпруга си Хуан де Диос Вердуго. За нея най-важното е семейството и именно заради се старае да поддържа добър вид пред хората. За разлика от останалите жени в селото, тя е сърдечна и очарователна аристократка, която се е опитала да възпита децата си като добри хора. Решението на съпруга й да изпрати сина им Сантяго на бойното поле е опустошително за нея. Елена винаги е била против участието в тази война, която й се струва безполезна. За това страда мълчаливо от неговото отсъствие, опасявайки се от най-лошото. Въпреки всичко, когато синът й се завръща, слънцето отново изгрява в живота й. Тя започва отново да се радва на семейството си и усеща, че всичко се е върнало в старото си русло, въпреки че на моменти не може да познае Сантяго. Всичко се променя в момента, в който разбира, че съпругът й поддържа тайна връзка. Тогава тя се чувства предадена и гневът й срещу Вердуго се разпалва, започвайки да нарича нещата с истинските им имена, както никога преди не е правила. Елена Мердано се разбунтува и вече не е същата.

Сантяго Вердуго

Сантяго от съвсем малък е бил много близък с Елена и неин любимец. Обичан от сестрите си, той има трудна връзка с баща ти, която се влошава, когато е принуден от Хуан де Диос да се включи в армията. С лекота очарова жените, но има много различни интереси от другите жители на Санта Барбара. Да застане на чело на военните действия за него е било истински ад. Отсъствието му измъчва майка му, но накрая той се прибира. Тогава всичко се променя. Войната оставя дълбок отпечатък в живота му и нещата никога няма да бъдат отново същите за него. С набожност той се приближава до майка си, за да я защото от кризата, която преживява с Хуан де Диос и я утешава в мъката й. Не гледа с добро око на пристигането на Граф Вролок и сестра му Монсерат – и двамата му изглеждат прекалено странни и той е уверен, че зад изрядния им външен вид се крие нещо опустошително.

Луиса Вердуго

Сестра на Емилия и Сантяго, Луиса е затворена и срамежлив девойка. Почитателка на живописта и изцяло се подчинява на майка си Елена, с която имат тясна връзка и която й е разкрила света на книгите. Най-много се възхищава на по-големия си брат Сантяго, който е бил посланик във войната. Луиса се чувства много самотна и тъжна и точно при тези обстоятелства се появява в живота й Тадео, коняр на новопристигналите. В първия момент тя се опитва да избяга от чувствата си, но си дава сметка, че не може да се пребори с тях. Така започва една тайна и невинна връзка, която става причина за големи проблеми, когато усеща гнева на Хуан де Диос Вердуго, нейния баща, който се опитва да ги раздели.

Фройлан Доносо

Фройлан Доносо е селски човек, много религиозен, подреден и с голямо сърце. Посветил е живота си на семейните земи. Той е най-важния земевладелец е долината на Санта Барбара, с достатъчно власт, която му осигурява богатството, за да влияе на съдбата на селото. Оженил се е много млад за Беатрис. Заедно с нея имат две деца: една дъщеря, Урсула, и тяхното съкровище и голямата му гордост, синът им Габриел. През своя живот Фройлан се притеснява за възпитанието на децата си и се грижи те да станат добри хора, но отношението му към Габриел е различно от това към Урсула. Фройла е сред първите хора от селото, които се сближават с Вролок след пристигането му в селото. Благодарение на него, много от местните се доверяват на новодошлите. Животът му се променя драстично, когато открива, че съпругата му му изневерява с мъж, когото смята за свой близък приятел. Заслепен от гнева след това разкритие, той се променя и тръгва да търси първата си любов – сестра Виктория Бусета, с която има желание да възстанови живота си.

Беатрис Бусета

Израснала в много бедно семейство, Беатрис се е научила от майка си как да оцелее в този свиреп свят като шие. Не се доверява на жените, тя е голяма мъжкарана. Незряла, емоционално нестабилна и много лицемерна по отношение на моралните ценности. Въпреки всички препятствия, тя все пак обвързва с Фройлан Доносо – идеална партия за брак, когото тя успява да „улови“ и да му роди две деца. Беатрис никога не се е замисляла какво изпитва и единственото нещо, което я притеснява е никога повече да не живее в бедност и да бъде истинска светска дама. Водена от такива чувства, тя се възползва от любовта, която Фройлан изпитва към нея, но най-вече от богатството, с което той разполага, за да се омъжи за него. След пристигането на Граф Вролок в селото, тя започва да прави опити да го омае. Беатрис е изневерявала на съпруга си не веднъж – с краткотрайни връзки с чужди мъже, тя се чувства по-пълноценна. Но бракът на Беатрис изпада в криза и това застрашава нейното социално положение, към което се е стремила цял живот. Тя тайно подозира, че сестра й Виктория, която се е посветила на Бог, все още таи чувства към съпруга й, което може да сложи край на това, което е градила дълги години.

Урсула Доносо

Урсула е разглезената дъщеря на Фройлан. Смела, кокетлива и без задръжки, тази девойка е много невъзпитана, непредсказуема и винаги постига онова, което иска. С лекота манипулира баща си в своя полза. Урсула е много суетна и винаги иска да изглежда най-красивата жена, за да може да печели мъжете, от които може да получи много от нещата, които иска. Обича да си играе с Фернандо Гутиерес, когото постоянно съблазнява и отблъсква, тъй като е неспособна на сериозни отношения. На едно празненство открива майка си при много съмнителни обстоятелства и от този момент Урсула става много непокорна. Цялото семейство са уверени, че само вярата и помощта на свещеника Гаусто могат да върнат изгубеното спокойствие.

Габриел Доносо

Габриел е лекаря в Санта Барбара и е искрено влюбен в Емилия, с която е сгоден и скоро се оженят. Бракът им изглежда перфектен, докато Габриел не започва да забелязва промяната на отношението на Емилия към него. Замисляйки се върху положението, лекарят си дава сметка, че истинските промени са започнали след появата на Грав Вролок. Като благороден човек, той рядко прибягва до насилие, но, докато се грижи за здравето на хората от селото, не губи от поглед новодошлия, на когото няма доверие. Голяма подкрепа за лекаря е отец Фаусто, който разследва събитията и се превръща в негов безусловен приятел. Въпреки че животът му се превръща в мъчение, Габриел не забелязва как попада под влиянието на Монсерат Батиста, странната сестра на графа, която успява да го съблазни. От тогава той изгубва завинаги своето спокойствие, за което е мечтал цял живот и много бързо осъзнава, че магическата любов, която е имал с Емилия, много бързо е забравена.

Отец Фаустино Ренифо

Ерудиран мъж, който е учил теология, философия, антропология и история. Той е свещеник с прогресивни идеи. Много добре познава историята на Санта Барбара. Също така той е учил окултни науки и вярва, че както съществува Бог, така съществува и Дявола. Заедно с Габриел Доносо, той се опитва да разгадае какво точно се случва в селото, тъй като след пристигането на Граф Вролок се случват много странни неща. Въпреки че никога не е вярвал, че ще се сблъска със Злото лице в лице, след като прочита исторически документи със стогодишна давност, той започва да подозира, че Графът стои зад събитията, за които разказва една жена от преди 100 години и случващото се в момента в селото. Фаустино Ренифо е първият, който се противопоставя на новопристигналите, към които изпитва неконтролируем гняв.

Сестра Виктория Бусета

Виктория е сестра на Беатрис. Монахиня, която изцяло се е отдала на работата си в санаториума на Санта Барбара. Жена с огромна воля и желязна личност, тя работи заедно с племенницата си Емилия и д-р Габриел Доносо. Изцяло отдадена на Вярата си, тя от време на време си спомня за връзката, която е имала с Фройлан Доносо на младини, преди да даде обет. Тези спомени я терзаят. По онова време, Фройлан й е предложил брак, а малко след това се сгодил за Виктория. Терзанията й се засилват, когато вижда как брака на Доносо изпада в криза. Вече нито вярата, нито обета, не могат да се преборят с чувствата, които се завръщат безжалостно. Но съдбата й е подготвила изненади по пътя на сестра Виктория, когато в селото започват да се случват странни събития и дните на монахинята стават още по-дложни.

Дарио Гутиерес

Той е дясната ръка на Хуан де Диос Вердуго. Сериозен мъж, който говори много повече с поглед, отколкото с думи. Верен на „покровителя“ си, той е способен да изпълни всяка молба на Хуан де Диос без да мисли. Много често се случва да се притеснява и да помага на шефа си, като оставя на втори план дори собствения си син Фернандо. Хората от селото и района се страхуват от него, тъй като подозират, че той е извършил редица убийства по нареждане на Вердуго. Но това него не го притеснява. Тайно е влюбен в Елена Медрано – съпругата на военния, на когото се е клел във вечна вярност. Той е наясно, че тази любов няма бъдеще. Това, което не влиза в плановете му е, че Елена Медрано променя отношението си, което още повече го обърква, защото осъзнава, че всичко може да приключи по най-лошия начин.

Фернандо Гутиерес

Син на Дарио Гутиерес. Спокоен и изпълнителен селянин, който служи на Хуан де Диос Вердуго, към когото, също като баща си, е безкрайно верен. От съвсем малък следва баща си навсякъде и наблюдава ежедневните му задължения. Единственото време, което отделя за себе си е, когато става дума за Урсула Доносо – неговата голяма любов, която е завладяла сърцето му, но която е несподелена. Въпреки че има тайна афера, Фернандо е способен да има сериозна и стабилна връзка с дъщерята на Фройлан. Но пред него падат социални бариери, които ги разделят, когато Доносо променя отношението си към него и го отдалечава от себе си напълно.

Тадео

Осиротял, единственият доход на Тадео е благодарение на каретата, която той притежава. Така се запознава с граф Вролок, който го наема, за да го откара в Санта Барбара. Там се установява като коняр при новодошлите. Въпреки че в началото не иска да се разделя с обичайния си живот, той не може с лека ръка да отхвърли изгодното предложение, което му прави графа, още повече след като се запознава с Луиса Вердуго – жената, която завладява мислите му. Това, което за Тадео и Луиса е любов от пръв поглед, се превръща в огромна трагедия, тъй като и двамата са наясно, че между тях съществува една бездна, която ги разделя – социална и икономическа, която по онова време е фундаментална. Той е беден младеж, а тя е девойка от висшето общество. Хуан де Диос също знае това, поради което се опитва на всяка цена да ги раздели.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Conde_Vrolok