Право на раждане II (El derecho de nacer II)

Историята започва с една жена, която посещава лекаря си, тъй като е забременяла и го пита дали може да абортира. Лекарят я успокоява и й казва, че иска да й разкаже една история, преди да вземе окончателно решение... Лекарят се казва Алберто Лимонта и започва да разказва историята на семейство Дел Хунко...

Дон Рафаел дел Хунко е строгия патриарх на уважаваното във Веракрус семейство и изисква пълно подчинение от двете си дъщери: Мария Елена и Матилде, и съпругата си Доня Констансия.

Мария Елена започва връзка с пътуващия търговец Алфредо Мартинес. Мартинес я изоставя след като научава, че чака дете от него. Когато Дон Рафаел научава, побеснява и изпраща Мария Елена и чернокожата й бавачка Мария Долорес далеч, където да се скрие и да избегне замесването на семейното име в скандал.

Двете жени са пазени от Бруно, който е получил от Дон Рафаел нареждане да убие детето веднага след раждането. Мария Долорес успява да изчезне с бебето. Тя се установява в Мексико заедно с момчето - Албертико. Албертико Лимонта, който приема фамилното име на Мария Долорес, не знае нищо за съществуването на Мария Елена.

След години, Алберто се завръща във Веракрус като лекар в градската болница. Там той среща младата Амелия, която се влюбва в него, но отказва да се омъжи за него, когато научава, че майката му е чернокожа. Алберто решава да не разкрива, че Мария Долорес не е истинската му майка. Кристина, една доброволка в болницата, се влюбва в него. Кристина е осиновена и е отгледана като дъщеря на Матилде, която е истинската леля на Алберто.

Алберто се запознава с цялото семейство Дел Хунко. Всички, с изключение на злата Матилде, са очаровани от младежа. Мария Елена изпитва специална привързаност към приятеля на племенницата си. След загубата на детето си и любимата си бавачка, Мария Елена е станала монахиня и живее в манастир от дълги години.

Драматичен обрат настъпва в историята, когато Дон Рафаел дел Хунко посещава най-неочаквано Мария Долорес, след като Алберто му е спасил живота, ставайки кръвен донор. По време на тази съдбовна среща, Мария Долорес признава на Дон Рафаел, че д-р Алберто Лимонта е в действителност неговия внук, когото е искал да убие след раждането.

Дон Рафаел се прибира в дома и преживява сърдечен удар. Той е хоспитализиран и спасен, но изгубва говора си. По това време се развива любовната история между Алберто и Кристина. Въпреки голямото си желание, Дон Рафаел не успява да признае на Мария Елена, че Албертико е неин син.

Съвсем случайно, Мария Елена среща Мария Долорес, която й признава, че е трябвало да избяга от Веракрус, за да спаси детето. В един много емоционален епизод, Мария Елена и Мария Долорес казват на Алберто цялата истина.

Щастието на Алберто е помрачено от мисълта, че Кристина е негова първа братовчедка и това ги превръща в неподходяща двойка за брак. Тогава, в пристъп на разкаяние и тъга, Матилде признава на Кристина, че е осиновена. Това разкритие позволява на двамата влюбени да се оженят.

След като Дон Рафаел се възстановява напълно, той иска Алберто да приеме фамилното име - Дел Хинко. Алберто отказва и решава да задържи името Лимонта, с което е израснал.

Източник: en.wikipedia.org/wiki/El_derecho_de_nacer_(TV_series)