Презрение (El desprecio)

Историята в „El desprecio" започва, когато Клара Инес разбира, че е част от състоятелно семейство и решава да отиде в столицата, в търсене на своите корени. По пътя, тя се запознава с Раул Веландро - член на известно семейство, заедно с който познава любовта.

Клара Инес дори не предполага каква цена предстои да плати, за да може семейство Санта Мария да я приемат като част от тях. Очаква я жестока борба в един свят, в който всички се върти около амбициите, властта и парите.

Основният й враг е Пастора Лара Портийо, която преди двадесет години е убедила всички, че Клара Инес е мъртва и сега иска да получи абсолютен контрол над състоянието на семейство Санта Мария, което е момента се управлява от съпруга й Исраел - наследство, което тя иска за сина си Едилио.

С една единствена цел - синът й Раул и Клара Инес да не се съберат, Пастора умело манипулира всички около себе си. Клара Инес става мишена на множество атаки. Освен това, тя получава нужната й помощ, за да поеме по своя път и да изпълни мисията да си отмъсти. В душата й се е зародило презрението, което става движеща сила, за да може да отвърне по същия начин на цялото зло, което са й причинили.

Персонажите:

Клара Инес Санта Мария

Симпатична и скромна млада жена, със здрави хуманни принципи, много интелигентна и изключителен усет за музика. Освен да решава проблемите си с очите, тя крие красотата си и прекрасния си поглед зад огромни и груби очила. Родена богата, но не знае това, тъй като е израснала в приют за специални деца.

Раул Веландро

Инженер, който се бори за опазване на околната среда. Бизнесът и парите не са неговата страст. Верен на своите идеали, той е израснал до Исраел Санта Мария, когото приема и обича като баща. Въпреки че смята Пастора Лара Портийо и Мисел Веландро за свои родителите, истината за произхода му е друга: майка му го е дала на Пастора, за да се грижи за него.

Пастора Лара Портийо

Хладнокръвна, пресметлива и амбициозна. Способна е на всичко, за да постигне целите си. Практикува бойни изкуства и също така е умела на рояла, както и с боравеното на оръжие. Представя се за самоотвержена жена и любеща и примерна майка. Престъпният й инстинкт се подхранва от омразата, разочарованието от смъртта на баща й и от амбиция. Сърцето й все още принадлежи на Мисаел Веландро.

Исраел Санта Мария

Начело на клана Санта Мария. Обикновен човек, изпълнен с благородни чувства и дълбоки етически убеждения. Въпреки че притежава голямо състояние, за него най-голямото съкровище е семейство и за това Пастора Лара Портийо е най-голямата му слабост. Не се отказва, докато не разкрие цялата истина за нещата. Баща на Беренисе и още две дъщери, за които не знае: Клара Инес и Бони.

Едилио Веландро

Честолюбив младеж, който е привлечен от силата на парите и властта. Неговата алчност и злоба нямат граници. Обича Людмила Алварес - жена, заради която е способен на убийство. Неговата личност е много сложна. Изпитва голямо презрение към брат си Раул.

Лусели Линарес Санта Мария

Сестра на Николас и пълна негова противоположност. Колкото е красива, толкова е и амбициозна. Тя не може да се примири с мисълта, че принадлежи на „бедния" клон на Санта Мария. В борбата си за богатството, тя се обединява с Пастора. В личен план, тя иска да спечели сърцето на Раул. Сприятелява се с Клара Инес, за да може да изпълни замисъла да я подлудят.

Людмила Алварес

Обект на маниакалната любов на Едилио Веландро. Привлекателна и решителна девойка. Пресметлива и със склонност към предателство. Не се съмнява в използването на хората за свои цели.

Елиса Салас

Приятелка и съюзница на Клара Инес, независимо че е проститутка. Живее в пансиона на Бригида. Има близка връзка със Сирило Санта Мария.

Мануел Хесус Малпика Санта Мария

Син на Беренисе и най-големият внук на Исраел. Благороден младеж, който въпреки възрастта си, е определен като новия лидер на клана Санта Мария. Когато Клара Инес пристига в имението им, той истински се привързва към нея. Той се бори за спечелване на място й в семейството и любовта на Исраел.

Габриел Барон

Син на Анастасио Барон и наследник на голямо състояние. Бохем, чувствителен, скромен, открит и почтителен, той помага на Клара Инес да разкрие истината за семейството.

Тамара Кампос

Млада и красива, тя е съпруга на Раул Веландро. Жена със скромен произход, която винаги е смятала, че може да бъде щастлива, само ако се омъжи за заможен мъж. Пастора се възползва от нейната слабост, за да я манипулира както си иска. С брак, който не се основава на любовта и без никакви изгледи за добро бъдеще, Тамара се отдава на страстта към Алваро Мундерей, годеникът на Виолета Веландро.

Сирило Санта Мария

Брат на Исраел и отявлен враг на Пастора. Смел авантюрист, стратег, верен към близките и приятелите си. Единственият от семейството, който знае истината за Клара Инес. Той предлага помощ и закрила на девойката.

Гилермина Алборнос - Сестра Хуана

Религиозна жена със спокоен и добър характер. Отдала е живота си на децата от приюта. Приела е Клара Инес още новородена от ръцете на сестра си Бригида с едно условие: никога да не разкрива произхода на малката. От този момент, сестра Хуана е приела Клара като своя дъщеря.

Елисенда Медина

Дясната ръка на Пастора, безусловно вярна и съучастница във всичките й планове. Умее да забърква лекарствени смеси от билки, но не само за лекуване, но и като оръжие. На младини е имала любовна връзка с Баудилио Веландро, който я е изоставил. Самотна, тя решила да жертва своята майчина любов и да даде детето си на Пастора. Възхищението, което изпитва към нея, я отвежда до края й.

Мисаел Веландро

Благ човек, с изтънчени маниери и душа на артист. Първият съпруг на Пастора и нейната единствена и болезнена любов. Липсата на силен характер, за да защити любовта си, е тласнало жената на живота му в ръцете на Исраел Санта Мария. От този момент животът му се променя напълно. Алкохолът се е превърнал в единственото му убежище, единствения начин да приспи страстта, която все още изпитва.

Баудилио Веландро

Лидер на клана Веландро. Умел, практичен, реалист, със желязна воля и авторитарен характер. Добър с приятелите си и ужасен с враговете си. Ненавижда семейство Санта Мария. Открива във внука си Едилио съюзник в борбата му против Исраел. Измамата и шпионажа са основните му оръжия.

Николас Линарес Санта Мария

Смел военен. Братовчед на Исраел Санта Мария, син на Октавия и брат на Лусели. Неподкупен, твърд човек със силни морални ценности. Винаги преследва истината. Съпруг на Карен Хирал и има три деца: Фабио, Ева и Фатима.

Амбросио Сепеда

Образован, зрял, възпитан и много човечен мъж. Приятел на Исраел. Влиза в живота на Клара Инес, когато Исраел го наема, за да обучи „племенницата" му. Между Сепеда и Клара се поражда привързаност и желание да пази девойката. Той се превръща в безусловна подкрепа за Клара Инес в най-трудните й моменти.

Алваро Мундерей

Годеник на Виолета Веландро, братовчед на Раул и Едилио. Атхитект. По време на тържеството по случай годежа му с Виолета, той се запознава с Тамара Кампос и остава поразен от нея, въпреки че тя е омъжена. Той не се бави и става неин любовник. Алваро все повече засилва натиска си над Тамара, за да обяви връзката им, да се разведе с Раул и да се омъжи за него.

Беренисе Санта Мария

Призната дъщеря на Исраел. Невнимателна, доверчива и обсебена от любов към Едилио Веландро. След като става негова жена, получава само унижения и лошо отношение, тъй като той се жени за нея само от интерес.

Октавия Санта Мария

Братовчедка на Исраел Санта Мария и майка на Николас и Лусели. Пази тайна: съществува още една дъщеря, резултат от любовта с братовчед й. След заплахи от страна на Пастора, тя решава да подари дъщеря си, убеждавайки Исраел, че тя е умряла. Когато истината излиза наяве и Бони започва да се бори за правата си, Пастора лично се заема с нея.

Саида Кастеянос

Приятелка и бивша годеница на Раул. Красива, благоразумна и солидарна. Въпреки че продължава да обича Раул, не прибягва до хитрост и приема, че любовта му не й принадлежи. Животът я събира отново с Раул и по този начин предизвиква ревността на Клара Инес. Саида се превръща в доверено лице на Раул и пристан, където винаги може да получи утеха.

Крисанто Малдонадо - Крис

Заедно с баща си се грижи за собствеността на семейство Санта Мария. Обича морето и се занимава с ремонт на лодки в свободното си време, докато помага на своя покровител в Каракас и учи в университета. Обикновен и искрен младеж. Опитва се да спечели Виолета Веландро.

Виолета Веландро

Млада и красива, тя е братовчедка на Едилио и Раул. Сгодена за Алваро Мундерей. Въпреки всички опити да си върне любовта на Алваро и помощта на Пастора в това отношение, Виолета не може да се противопостави на яростните нападки на съдбата.

Фабио Линарес

Най-големият син на Николас и Карен. Емоционално нестабилен и с престъпни маниери. Безскрупулен и крайно амбициозен, той се обединява с Пастора в преследване на богатството. Тя умее да го управлява за своите цели.

Перетико

Син на Колимодио Пералта. Още един от защитниците на Клара Инес. Сирило сам се провъзгласява за телохранител на девойката, Естрея и детето й. Пример за смелост, добро сърце и безкрайна вярност.

Джорджио и Фернандо

Тя са противници на Тирсо, Фред и Пол. С атлетична външност, те са бързи и ловки с оръжието. Изпълняват всички заповеди на Пастора.

Колимодио Пералта - Перето

Брат на Естрея, шофьор и личен приятел на Исраел Санта Мария. Безусловен приятел на Клара Инес и Раул, заради което си навлича проблеми поради сблъсък на интереси. Познава любовта с Бригида Алборнос.

Гастон Манейро

Любоник на Людмила (съпругата на шефа му). Престъпник, способен на големи жестокости. Дясната ръка на Едилио, той изпълнява всяка негова заповед.

Тирсо

Авантюрист, обича риска, храбър е и е верен приятел. Измяната не съществува в живота му, но когато я разкрие, е неумолим.

Рей Лосада

Зрял мъж. Капитан в противопожарната команда. Влюбен в Бригида и живее в нейния пансион. Превръща се в един ъглите на любовния триъгълник около нея.

Естрея Пералта

Съпруга на Сирило Санта Мария и сестра на Колимодио Пералта. Тя става съюзница в борбата на Сирило и Клара Инес против интригите на Пастора Лара Портийо. Вярна, благоразумна и решителна жена.

Отец Атенор Оливера

Свещеник, който знае част от историята на Клара Инес и именно той съобщава на девойката, че тя е една Санта Мария. Пастора се опитва да го манипулира, но той не се поддава и не се страхува от нея.

Акилес и Афродита

Лидери на групата дребни престъпници, в която попада Клара Инес. Душите им са също толкова мръсни, колкото и живота, който водят. Те се превръщат в истински палачи за Клара Инес.

Умберто Мартини и Марибел Мартини

Приятели на Раул Веландро и са му като родители. Двамата са едни от основните съюзници на главните герои.

Бригида Алборнос

По-малката сестра на Сестра Хуана и братовчедка на Елисенда. Преди двадесет години е приела новородено със заповедта да го скрие. Тя не успява да изпълни заповедта и за това предава детето на Сестра Гилермина. По-късно се превръща в приятелка и защитница на Клара Инес.

Гумерсиндо Варгас

Човек от бандата на Акилес и Афродита. Изпаднал е в немилост след голям провал. Съпруг на Бригида. Той се превръща в защитник на Клара Инес след като тя научава истината за произхода си.

Отец Потента

Стар свещеник, който знае цялата история на Клара Инес и семейство Санта Мария. Пастора се опитва и него да манипулира, но той, също като Отец Атенор, е Божи човек и не се страхува от смъртните й заплахи.

Ева Линарес и Фатима Линарес

По-малките дъщери на Николас и Карен, сестри на Фабио. Капризни и невъзпитани девойки, които се заемат да вгорчат живота на Клара Инес, когато тя пристига в семейство Санта Мария.

Източник: www.rctv.net