Измамата (1986) (El engaño (1986))

Във Вайе де Браво, Алфонсо и съпругата му Аминта водят доста отшелнически живот. Алфонсо има основателни причини за това: така той прикрива своето криминално минало като нацист и настояще, което тясно го свързва с различни нацистки групировки.

Аминта, която обожава съпругата си, не е запозната с тази част от него и страда, тъй като здравето ѝ е разклатено след раждането на дъщеря им Минди.

Художникът Хорхе – съсед на Алфонсо, открива едно изоставено бебе и решава да я отведе при Аминта, за да се погрижи за него. Това ядосва Алфонсо, който очаква пристигането на племенниците си, които идват, за да останат да живеят при тях. Той принуждава съпругата си да се отърве от малката.

В крайна сметка, Хорхе решава да я осинови и я кръщава Марсела.

Аминта се влошава и накрая умира от сърдечен удар.

Минават 18 години...

Алфонсо все още е замесен в нацистки дейности. Дъщеря му Минди се е превърнала в капризна и жестока девойка, която обича да кокетничи с братовчедите си. Родриго, по-малкият от тях, се влюбва в нея и след като правят любов, повярва, че двамата ще се оженят.

Алфонсо и Минди, обаче, предпочитат тя да се омъжи за Херардо, братът на Родриго. Той е странен, леко невротичен, който страда от кратки загуби на паметта, след които не помни нито къде е бил, нито какво е правил.

В същото време, за тези години Марсела се е превърнала в красива девойка, но много стестнителна.

Хорхе заминава за Маями, където тя учи, за да присъства на дипломирането ѝ. Той има големи планове за нея.

Херардо също заминава за Маями и там се запознава с Марсела. Двамата се влюбва от пръв поглед.

След кратък годеж, Марсела и Херардо се женят и се завръщат във Вайе дел Браво. Тяхното пристигане съвпада с това на Давид – възрастен и слаб евреин, който пристига с гледачите си, за да търси детето, което е изоставил преди 18 години.

Оказва се, че въпросното дете е Марсела, а привидно безпомощния Давид е оцелял от концентрационни лагери и сега преследва своята цел: да разобличи Алфонсо...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_engaño_(telenovela_mexicana)