Лабиринтът на Алисия (El laberinto de Alicia)

„Shelter School“ е спокойно и семейно място, където ученици, родители и преподаватели живеят заедно в хармония.

След трагичната смърт на основателя му Мистър Харолд Харпър, вдовицата му Мис Елън и съвета на директорите, съставен от бивши възпитаници и родители, застават начело на това изключително елитно учебно заведение.

Този свят е заплашен, когато по време на годишнина, една от ученичките страда от странно замайване. Алисия – училищната съветничка, разпознава в това замайване у малката Валентина форма на насилие, което ѝ е много познато. От преди няколко години, когато е била разбита мрежа на педофили, най-голямата в страната, начело с Владимир Наваренко. И като начин да подчинят на волята си малките са използвани определени дози опиати, които водят до сънливост.

Подозрението, че криминален елемент се навърта около училището, подлудява Алисия. Притисната от ужаса на преживяното, съветничката на училището е сигурна в своята интуиция и че е изправена пред нов случай на насилие. Само идеята, която засяга Алисия, предизвиква ужас сред ученици и родители. И е отхвърлена от общността.

Несигурността и недоверието на учениците предизвиква ефекта на доминото при разкриване и на други подозрителни събития, които се случват в тази затворена общност, която изглежда перфектна.

Алисия започва безмилостен лов, който може да има ужасни последствия, защото не само показва истинските лица на приближените на училището, но също така разкрива тайните без по-нататъшни слабости и травми.

Персонажите:

Алисия Молинари

Интелигентна, с безпогрешна интуиция и сила в дедукцията. Отдадена студентка по психология, в аулите на университета тя се запознава с човека, който я е променил: д-р Владимир Наварено. От тогава, връзката им е станала много силна, тъй като тя е открила в него бащата, когото никога не е имала. Погълната от работата си по случаи с насилие над деца, Алисия открива, че трябва да прекъсне връзката си с Наваренко, мъжът, на когото толкова много се възхищава, защото той е начело на най-голямата педофилска мрежа в страната. Тогава, светът на Алисия се срива. Паниката и параноята стават нейна сянка, докато не залавят и не вкарват в затвора преподавателя, а тяхната история остава в миналото. Включително и мъчителната връзка с Мануел, нейният бивш съпруг. С помощта на сестра си Бетина, Алисия започва нов живот заедно с дъщеря си Доминга като училищна съветничка в „Shelter School“. Тя се възползва от тази нова възможност в живота си, за да се отдалечи от своето минало. Докато кошмарите ѝ не се събуждат отново при годишнина на училището, когато забелязва смущаващи промени у някои ученици.

Владимир Наваренко

В момента, Наваренко прекарва дните си в строг тъмничен затвор, пиейки чай в пет следобеда и в писане и четени на книги по темата, която го интересува от години: сексуалното насилие над деца. Защото този известен психиатър, гений и демон в същото време, познава идеално как действа мозък на педофила. Във връзката, която започва с Алисия, Наваренко вижда това, което вижда във всяка от жертвите си: несигурност, нужда от защита и обич, както и липсата на бащина фигура в живота. И връзката им е много силна. Със затварянето на Наваренко, Алисия си мисли, че е приключил най-големия ѝ кошмар. Но всичко се завръща, когато открива почерка на своя ментор в неизвестен насилник: упойва деца, за да ги използва както си пожелае. И така, тя е принудена да се обърне към него, единственият човек, който може да ѝ помогне да свали маската на този престъпен ум, който се подвизава близо до училището. Новата среща се оказва много трудна за Алисия, тъй като ѝ се налага да се изправи отново срещу най-големите си страхове и болки.

Мануел Иностроса

Специалист по сексуални престъпления, детектив Мануел Иностроса е безмилостен, груб, агресивен и без никакъв усет за дипломация. Характерът му става още по-жесток след бурния развод с Алисия. Двамата заедно са работили по разобличаване на мрежа от педофили, докато един ден Владимир Наваренко – ментора на Алисия, не се оказва зад решетките. Когато светът на Алисия се срива, отношенията с Мануел се влошават, довеждайки до неизбежния изход, при което му е отнета възможността да се вижда с дъщеря си Доминга. Но Мануел не остава нещата така. Мълчаливо, той опитва да се сближи по всякакъв начин до дъщеря си, докато не е разкрит от Алисия. След това трябва да се пребори с множество препятствия в опита си да защити дъщеря си от случващото се в училището. Най-големият му страх нараства и си има име: Естебан, новата любов на Алисия, и Октавио, странният ѝ брат, които са много близки до бившото му семейство. Дали е способен детективът да разкрие насилника или параноята и разяждащата ревност, тъй като все още обича бившата си съпруга, ще вземат надмощие над него отново?!

Естебан Гаягер

Собственик и директор на престижна рекламна агенция. Привлекателен, чувствителен, съблазнителен, интелигентен и много изобретателен, Естебан е приеман в обществото като един от най-желаните ергени. Член на директорския съвет на „Shelter School“, той е брат на София и също така един от уважаваните бивши ученици на училището. Останал рано вдовец, той се посвещава в отглеждането на дъщеря си Долорес (на 16 години), с която има близка и специална връзка. От смъртта на съпругата си не е имал връзка с друга жена, а и манипулативната му дъщеря се е заела с отстраняването от пътя му на евентуалните претендентки. Връзката между баща и дъщеря е толкова силна, че дори и най-близките му хора не могат да я разберат. Появата на Алисия в живота на Естебан се отразява на Долорес, която усеща, че любовта на баща ѝ към нея е в опасност. Въпреки че връзката между двамата възрастни не е планирана, малко по малко двамата се сближават и Естебан се превръща за Алисия в голяма подкрепа и съюзник в разследването в училището.

Мис Елън Харпър

Приемна майка на Грегорио и съпруга на основателя на „Shelter School“ - Мистър Харолд Харпър. Силна и решителна жена, тя се е променила радикално след тежка катастрофа, при която е починал нейния съпруг и нейната голяма любов, което е станало причина за нейната дълбока депресия. От този момент, тя изпитва остра нужда от вниманието на сина си и се потапя усилено в работа. Светът, който поддържа в семейната образователна институция, се оказва нейния спасителен пояс и по някакъв начин внася смисъл в живота ѝ. Докато се посвещава на работата си и просперитета на училището, Мис Елън забравя да поглежда към това, което се случва в семейството ѝ. И подозрението, че се вършат незаконни неща в училището, просто кара реалността да се разкрие напълно пред нея, тъй като е убедена, че това обвинение ще сложи началото на края.

София Гаягер

Успяла адвокатка, съдружница в една от най-важните адвокатски кантори в страната. Бивша възпитаничка на „Shelter School“ и единствената жена в директорския съвет на училището, сестра на Естебан, тя е ясна, категорична и прагматична жена – качества, които са ѝ помогнали да се превърне в отлична професионалистка. Въпреки че изглежда много студена, тя изпитва една безусловна любов към семейството си. Връзката ѝ с децата ѝ изглежда много хармонична, но тя не е успяла да се сближи достатъчно с дъщеря си, която е на 8 години. Малката Валентина страда от синдрома на Аспергер, поради което тя се затваря и живее в свой собствен свят. Тази болест е на път да избухне като бомба в лицето на София, тъй като тя не успява да намери път към малката си дъщеря. В перфектния живот на тази успяла жена, омъжена за Балтасар, малката Валентина се оказва големия ѝ провал. И накрая се превръща в най-големия ѝ кошмар, когато осъзнава, че дъщеря ѝ може да се окаже жертва на сексуално насилие в училище.

Бетина Молинари

Дизайнерка на бижута, Бетина е очарователна, красива и талантлива жена. Сестра на Алисия, след като се е запознала с Октавио и е посветила живота си на отглеждането на децата, тя задоволява своя съпруг и както и шефа си Аркани, в чието ателие работи. Също като съпруга си, тя е обсебена от естетическото съвършенство и отделя много време в грижи по дома, собствената ѝ външност и децата ѝ. Тя е толкова горда от своите близнаци, че прави всичко възможно да ги превърне в модели и истински „мини“ звезди. Спокойният ѝ и контролиран живот се променя с появата на Сантяго – големият син на съпруга ѝ, който решава да живее с баща си. Въпреки че в началото го приема с обич, с времето неговото провокативно поведение става причината да ѝ писне от него. До сега, Бетина и семейството ѝ са осигурявали сигурно убежище за сестра ѝ Алисия, когато е работила по разкриване на педофилската мрежа. Но търпението си има граници и това на Бетина се изчерпва, когато забелязва странната слабост на Октавио към сестра ѝ.

Балтасар Андраде

Уважаван педиатър и собственик на клиника за лечение на деца. Бивш възпитаник на „Shelter School “ и понастоящем член на директорския съвет на училището. Женен е за София Гаягер и е баща на две деца: Максимилиано (17) и Валентина (8). Балтасар притежава спокоен и мек характер, винаги е поддържал топли отношения с децата си, но най-вече с дъщеря си, което предизвиква ревността на съпругата му. Игрив, забавен и любвеобилен, той използва изпитана техника при малките си пациенти. Неблагоприятният момент, който преживява Валентина по време на годишнината на училището, започва да разклаща почти идеалния му живот и семейството, което смята, че е сплотено. Подозрението се загнездва в този клан, когато става ясно, че никой от тях не е толкова невинен, колкото изглежда.

Октавио Сан Мартин

Успешен бизнесмен, президент на Родителския център и член на директорския съвет на „Shelter School“. Октавио е основен акционер, с образование от един от най-престижните университети в Лондон и собственик на международна верига бижутерии: Аркано. С връзки в обществото и със солидно семейство, той се радва на висок статус в групата на училището. Изтънчен, елегантен, възпитан и хитър, той постоянно търси най-специалното и уникалното. В това число влиза и красивата му съпруга – Бетина Молинари, която винаги е много блестяща и разумна, поради което Октавио я приема като истинско бижу. Бетина, заедно с красивите близнаци на 8-годишна възраст – Лоренсо и Франческа, са диамантите в короната му. Елегантността и изтънчения вкус му помагат да прикрива неговата слабост: чувствата и желанията, които предизвиква у него сестрата на съпругата му – Алисия. Хаосът нахлува в живота му, когато неговата скрита история от миналото излиза наяве и не след дълго става публично достояние.

Грегорио Харпър

Осиновен от Мистър Харолд и Елън Харпър на тригодишна възраст, Грегорио е основния наследник на образователните центрове, които са най-големите в страната. Посветил е живота си на осиновителката си заради безграничната любов, която изпитва и защото смята, че няма място за друга жена в живота му. Пази в тайна връзката си с Паула Монкада, тъй като може да предизвика конфликти. Въпреки това, всичко около него изглежда перфектно. Експерт в образованието, утвърден директор на „Shelter School“, той също така е обичан от децата, с които поддържа близки отношения. Подозрението, че дори само една ученичка може да е насилена в институцията не само го тормози, но също така събужда мъчителни спомени, които би искал завинаги да забрави.

Паула Монкада

Преподавателка на трети клас, тя е мълчалива жена, която знае, че постоянно се намира на крачка от проблемите. Тайна любовница на Грегорио Харпър, тя е наясно, че трябва да пази скрита тази връзка, защото в противен случай ще се вдигне скандал в училището, в който не би искала да се сключва, нито пък да намесва Грегорио. Въпреки това, тя винаги е искала да формализират връзката си и да обявят на всеослушание, че са заедно. Не иска да бъде негова любовница и за това му поставя ултиматум да реши най-накрая. Насред своите амбиции и когато вижда как животът на Грегорио се превръща в кошмар, тя е една от малкото, които го подкрепят в тази буря.

Долорес Гаягер

Млада, чаровна и хитра девойка, която усеща силната любов към баща си, макар че го манипулира и обсебва цялото му време. Разглезена, капризна и много сладка, тя е единствено дете не Естебан и за това се чувства в центъра на света. Тя е перверзна съблазнителка и нейната популярност обикаля всички нива в училището. Долорес мечтае да стане модел или лице на някоя рекламна кампания, за да може да спечели възхищението и желанието на останалите. Забелязвай, набелязвай и вземай – това са думите, които я ръководят. Но появата на друга жена в дома започва да заплашва връзката с баща ѝ. Намесата на Алисия в нейния живот събужда целия гняв на подрастващите в Долорес, която не пести средства и усилия, за да попречи на тази жена да ѝ отнеме любовта и вниманието на своя обожаван баща.

Сантяго Сан Мартин

Съществуването на Сантяго – по-голямото дете не Октавио, въобще не е леко. През своите 18 години, прекарани в Лондон, не се е разбирал добре с майка си и за това пристига в дома на баща си в Чили – за него това е единственото решение на проблемите му. При това, той се е срещал с Октавио само няколко пъти през живота си. Пристигането в столицата го превръщат във враждебен и жесток, тъй като от самото начало Сантяго усеща, че Бетина не го приема с „отворени обятия“ и само иска да го изгони от дома. Външният му вид се отличава от този на баща му и всъщност е характерен за тинейджърите – размъкнати панаталони, пиърсинг и странна музика като допълнение, правят престоя му в проблемен в стаите на „Shelter School“. С влизането си в училището, той се сближава с Максимо и Долорес, което радва баща му, тъй като е убеден, че институцията може да повлияе чудотворно върху сина му.

Максимилиано Андраде

Макс е на 17 години и е в четвърти курс в „Shelter School“. Изглежда, че е син и ученик за пример, гордост за родителите си, който никога не е предизвиквал големи проблеми на семейството си. Но истината е, че той добре крие другата си страна, която не е толкова невинна, нито спокойна, от тази, която показва. В училище той се изявява като дилър на хапчета, които краде от баща си. Негов партньор винаги е била Долорес. Животът на Максимилиано се променя много, когато сестра му Валентина започва да показва признаци, че е била насилена.

Хулио Мардонес

Шофьор на Мис Елън. Верен служител, щедър и всеотдаен към работодателите си. В този случай, семейство Харпър винаги е било като негово истинско семейство. Не само е бил близък до патриарха на семейството, но и след смъртта му, той остава верен служител на Мис Елън: подкрепящ, разбиращ и знаещ кога да запази мълчание. Тази последна негова характерна черта му помага, когато покрай разследването за предполагаемия случай на насилие в училището, се разкриват и други събития, които са се случили зад стените на институцията. Едва тогава, насред ужаса, той разкъсва въжетата, когато осъзнава, че няма връщане назад и че всичко това може да му повлияе директно.

Източник: tvn.cl