Миналото не прощава (El pasado no perdona)

Мануел Лара се завръща в родината си след седем години, за да се изправи срещу миналото си. Сега той не носи своето име, носи името Естебан Салдивар и е беглец от правосъдието, обвинен в престъпление, което не е извършил.

Той се завръща с надеждата да докаже своята невинност и да си върне спомените за една любов. Несправедливо обвинен, че е убил жената, която обича. Завръща се, за да докаже, че не го е направил и так да се опита да открие истинския виновник за смъртта на любимата му: Хулиана Алкасар.

Естебан работи в областта на туризма и е един от най-добрите. Седем години е прекарал в Коста Рика, развивайки своя бизнес, но спомените не му дават мира и той се завръща в страната си. Има постоянен кошмар - момента, в който е умряла Хулиана. Вижда я да пада заедно с парче скала, за което се държи. Той вижда как тя се сбогува с него, преди да умре, обещавайки му да го обича вечно и му подарява малка фигурка, която ще бъде ключ за живота му. Той си спомня как след падането, той търси съдружника си Харолд и той му разкрива ужасяващ план, според който ще го обвинят в смъртта на Хулиана. Но Харолд не е единствения виновник, има още някой, който е поръчал убийството и Естебан се завръща, за да открие този човек.

Но той няма достатъчно доказателства. След срещата си с Харолд, Естебан е принуден да избяга, защото той го предупреждава, че ще направи всичко възможно, за да го обвини. Докато бяга, той вижда как Харолд е убит от друг мъж, за да не се разкрие нищо. Но това, което Естебан не знае е, че Харолд оживява и остава инвалид - не може да говори и е прикован в инвалидна количка. За него се грижи приятелката му Клеменсия.

С пристигането си в страната, Естебан посещава Клеменсия, опитва се да намери доказателства, но тя скрива от него, че Харолд е жив. Единственото, което му казва е името, което той е споменал като поръчител на убийството на Хулиана: Сантамария.

Естебан си спомня братята Сантамария - Алфонсо и Фелипе, братовчеди на Хулиана. Те ли са виновни за смъртта й? Те ли са хората, които са го обвинили и са го вкарали в капан?

Сантамария може би имат мотив, наследство от майката на Хулиана, което може да са получили след нейната смърт. Естебан мисли, че те са виновниците и решава да ги разследва. Но има опасен враг в лицето на Клеменсия.

Клеменсия знае истинската самоличност на Естебан и знае, че се е завърнал в страната. Тя използва тази информация, за да го притиска. Тя е честолюбива жена и не се спира пред нищо, за да постигне целите си. За да остане с Харолд, тя си има причина - смята, че може да извлече някаква полза от него. Винаги тайно се е надявала той да й разкрие кой е истинския виновник, за да може да го шантажира. За това, сега, когато Естебан се завръща, надеждата й се възражда, тъй като знае, че той ще тръгне по следите на убиеца и ще може да я отведе до него.

Но Клеменсия не е единствената, която се интересува от пристигането на Естебан. Това интересува и Франсиско Сантамария, бащата на Алфонсо и Фелипе, и чичо на Хулиана. Франсиско е състоятелен бизнесмен, който се е заклел да направи всичко възможно, за да може Мануел Лара, предполагаемия убиец на Хулиана, да заплати за престъплението. По тази причина той наема детективи, които да го проследят и да го заловят.

Детективите научават за пристигането на Естебан и предприемат свирепо преследване. През цялото време те го притискат, следват го на всяка крачка и се превръщат в постоянна опасност за него.

В това време, Естебан закупува имот, за да построи еко-парк. Той отново иска да се заеме с това, което умее най-добре. Когато пристига в новия си имот, той се запознава с три младежи: Ксимена, Саул и Фернандо, с когото се сприятелява.

Ксимена веднага е привлечена от Естебан и когато научава плановете му, предлага да му помогне, заедно с приятелите си. Тримата се дипломират като архитекти и предлагат на Естебан да ремонтират къщата в имота, който той е купил. Освен това към тях се присъединява бащата на Ксимена, Раморо Леон - собственик на имението в непосредствена близост. Естебан с благодарности приема помощта.

След това, Естебан се запознава със сестрата на Ксимена, жена, която бележи живота му и му дава нова мечта: Анхела. Това е любов от пръв поглед. Но има огромни препятствия за тази любов: на първо място, Анхела е омъжена не за някой друг, а именно за мъжа, когото Естебан подозира, че го е натопил: Алфонсо Сантамария.

Втората спънка е това, че въпреки времето, което е минало, Естебан не е успял да забрави Хулиана и за това не иска да дава напразни надежди на никого, докато не разбере какво точно се е случило. А докато това не стане, той не може да води нормален живот, тъй като е беглец от правосъдието.

На трето място идва още една пречка: Ксимена се превръща в съперница на Анхела за любовта на Естебан. Анхела иска да се разведе с Алфонсо, защото, както винаги е смятала, това е една грешка и не е трябвало никога да се омъжва за толкова егоистичен мъж, за когото никога не е имала значение. Срещата й с Естебан й помага да приеме окончателно решение. Като научава за плановете на Естебан, тя решава да участва и да работи до него.

Анхела винаги е била почитателка на спорта, за разлика от Алфонсо. Но когато се освобождава от него, тя е решена да започне нов живот и е обнадеждена от възможността да открие истинската любов заедно с Естебан.

Но нещата не са никак леки. От една страна, Алфонсо не позволява жена му да го изостави и прави всичко възможно, за да я върне при себе си. От друга, Естебан е преследван от детективите, наети от Франсиско Сантамария и се опитва да избяга, за да спечели време и възможност да докаже своята невинност, преди да го заловят.

Естебан, докато върти бизнеса с Анхела, се опитва да открие дали Сантамария са истинските виновници за убийството на Хулиана. И не разбира, когато Ксимена по случайно го разкрива. Без да може да отрече нищо, Естебан разказва всичко свързано с престъплението, за което го обвиняват и да сподели плановете, които има. Ксимена, която е влюбена в него, му вярва и обещава да му помогне. Тя също се включва в разследването и открива, че Хулиана не е мъртва, както вярва Естебан. Досеща се, че има нещо гнило в миналото й: заедно с любовника си е отмъкнала голямо количество пари от различни хора.

В първия момент, Естебан не иска да повярва в това, но след това приема очевидното - Раморо Леон, бащата на Анхела и Ксимена, е бил не някой друг, а именно любовника на Хулиана и че в действителност, полудял по нея, той е откраднал парите.

Рамиро, за да си върне парите, които е изгубил със смъртта на Хулиана, обещава да не издава Естебан, ако той му помогне да си я върне. И Естебан няма друг избор, за това приема. Той изпълнява указанията на Рамиро и се опитва да си спомни какво му е оставила Хулиана. Досеща се, че може да открие нещо във фигурката, която му е оставила преди да умре. Открива я и намира вътре скрит ключ.

Той не знае нито за къде е, нито какво се крие там. Естебан търси помощ от Рамиро, но с него се случва нещо ужасно и той се връща в началото. Налага му се да започне от начало да търси доказателства, които му е оставила Хулиана и които могат да му разкрият тайната за това от къде са парите, а също така да го насочат към истинския човек, който е планирал смъртта на Хулиана.

Не стига всичко казано, но нещата се усложняват още повече. Когато Естебан и Анхела си дават възможност и се наслаждават на любовта си, тя започва да го подозира, че има нещо общо с убийството на баща й.

Възпрепятстван да разкаже истината на Анхела, за да не я изложи на риск, Естебан трябва да се бори този път да докаже пред нея, че не е виновен.

Докато търси нови доказателства, които да покажат неговата невинност, Естебан се оказва в центъра на серия от ситуации, които го излагат на опасност... опасност от разкриване... риск да изгуби жената, която обича... риск да не знае къде да търси.

Ще може ли да намери така нужните му доказателства за своята невинност и ще може ли да бъде щастлив заедно с любимата си Анхела?!

Персонажите:

Естебан Салдивар

30-годишен. Добре сложен. Професионален катерач. Практикува Бънджи-скокове, рафтинг, катерене, рапел. Истинското му име е Мануел Лара. Предприемчив, благороден. Опитва да възстанови живота си. Беглец от правосъдието. Завръща се в страната след 7 години, за да пробва да докаже своята невинност по обвинението, в което го обвиняват. Закупува земя, на която смята да построи парк за екстремни спортове.

Анхела Леон

27-годишна. Красива, елегантна, с класа. Практикува рафтинг и катерене. Омъжена за Алфонсо от седем години. По природа послушна, тя позволява да се отнасят зле с нея на думи. Надеждите й са измамени.

Алфонсо Сантамария

40-годишен. Съпруг на Анхела. В миналото, влюбен в Хулиана. С изразено чувство за собственост. Сухар. Невротичен. Грубиян.

Франсиско Сантамария

70-годишен. Елегантен, традиционалист, с класа. Баща на Фелипе и Алфонсо. Опитва се да въздаде справедливост за смъртта на Хулиана. Вдовец.

Фелипе Сантамария

30-годишен. Влюбен в съпругата на брат си, Анхела. Смятал е да се ожени за Хулиана, но тя го е отблъснала, защото е обичала Естебан. Шегобиец. Влюбен. Хитър.

Ксимена Леон

22-годишна. Студентка по архитектура. Сестра на Анхела. Влюбва се в Естебан. Помага му да възстанови къщата заедно с приятелите си.

Фернандо

22-годишен. Студент по архитектура. Влюбен в Ксимена. Слабак. Страхлив и девствен.

Адриана Леон

25-годишна. Кокетка. Лукава. Грижи се за чифлика. Сестра на Анхела. Любовница на Фелипе.

Клеменсия

28-годишна. От бедно семейство. Годеница на Харолд. Способна е да направи всичко за пари, без да се интересува какво може да причини на останалите.

Харолд

30-годишен. В първата част на историята - той е турист. След инцидент, той е прикован в инвалиден стол и не може да говори. Нищо не помни. Просто вегетира. Бил е съдружник на Естебан. Нает от някой Сантамария, за да извърши покушението над Хулиана.

Саул

22-годишен. Студент по архитектура. Практикува катерене. Обожава рисковете.

Елса

25-годишна. Тъмно руса. С атлетично тяло. Екологичен екскурзовод. Промъква се, за да разследва Естебан, но предпочита да не се замесва много в този проблем, въпреки че е длъжна да го прави, за да плати задълженията на майка си. Дълбоко в себе си тя крие добро сърце.

Рамиро Леон

50-годишен. Има болно сърце. Баща на Анхела, Адриана и Ксимена.

Гутиерес

44-годишен. Носи евтини костюми. Подвизава се като детектив в стил а-ла Хъмфри Богарт. Галантен. Квалаер. Частен детектив, нает от Франсиско, за да открие убиеца на Хулиана.

Уилсон

35-годишен. Съпруг на Соня. Поддържан, води добър живот, влюбен, но в никого специално.

Хименес

50-годишен. Нисък, слаб, зализан и с очила. Съдружник на Гутиерес.

Източник: www.telecolombia.com