Водачът (El puntero)

Във времена на бум на криминални престъпления и бедност, която е обхванала обществото и хората вярват, че служителите на администрацията не чуват техните оплаквания, влиза в действие „водача“ („el puntero“) - ключов играч в политическия механизъм. Този персонаж, за разлика от останалите диригенти, е близо до народа, чува неговите нужди и разрешава основните му проблеми като настаняване, образование и хранене. Разбира се, за да го направи, трябва да се договаря и да отговора на мрежата от корупция в политиката, в която, част от играчите, са решени на всичко, за да получат повече власт.

Това е сценарият, който движи Пабло Алдо Пероти, по-познат като Циганина – политически водач, който много по-добре от всеки друг познава своя електорат и благодарение на своята каризма и работа той печели повече от десет хиляди гласа от хората, които живеят в общината. В действителност, Циганинът вярва, че политиката не може да му върне всичко, което е дал в продължение на тридесет години посвещаване. Признанието идва бавно, а той не може да понася чакането.

В това време, той продължава напред със своите основни цели: да получи най-голяма подкрепа за Иньигес, Интендантът (Кмета). Но организирането на демонстрации и други политически дейности се изисква повече от един човек и за това той разчита на доверени хора като Леванте, верният му приятел, спокоен и тих човек, но успява да разтрепери всеки, когато се ядоса, и Ломбардо, който се занимава с действието и дейности, които не изискват много мислене.

Преследвайки политическа кариера, Циганинът е загърбил своя личен живот. Има много малко време, за да се грижи за майка си – Антония, която изисква повече присъствие и повече пари, и дъщеря си Либертат, която е почти на тридесет години и се дразни от заниманията на баща си.

Освен това, заради политиката, той е изгубил голямата си любов – Кларита, бивша административна рабтоничка, с която се е запознал, когато за него политиката е била една утопия. Въпреки че се е доверила на добрите му намерения, Кларита не е била съгласна с методите на Циганина, поради което е решила да го напусне, независимо, че той е мъжът на нейния живот.

Сега, Циганинът иска да стане интендант (кмет) на града и е убеден, че въпреки лошия имидж, който има пред градската администрация, „неговите хора“ няма да го подведат, когато повдигне своята кандидатура. Но Иньигес не смята да пуска властта толкова лесно. По тази причина, Циганинът трябва да се противопостави на враговете и политическите интереси.

Източник: www.pol-ka.com.ar