Господарят на Ла Керенсия (El Señor de la Querencia)

Историята се развива в Чили и започва на 31 декември 1919 година в имението Ла Керенсия, собственост на Хосе Луис Еченике - земевладелец, който е женен за Леонор Аменабар. Той е известен като деспот и краен мачист. За него е по-важна земята пред мнението на жените.

Мануел Праденас, бивш служител в имението Ла Керенсия, се завръща от север, тъй като научава, че майка м у е болна, но тя умира преди Мануел да се прибере в дома. Преди да умре, Бернарда, майката на Мануел, разказва на Мария, дъщеря си, че Мануел и Хосе Луис са деца на един и същи баща. След смъртта на Бернарда, Мануел получава 100 хектара земя, която баща му, Ренато Еченике, е оставил на майка му преди време.

След като изисква своята част от земята на Ла Керенсия, която му се полага, Хосе Луис се опитва да убие Мануел, но той избягва на своя земя, където е построил къща. Един ден, докато се къпе в реката, Мануел открива злато на своя територия. Така той започва да вербува служителите на Хосе Луис и ги наема за миньори, а те приемат с охота работата заради доброто отношение и заплатата, която предлага на месец.

От друга страна, Мануел се чувства привлечен от Леонор, която целува, когато остават сами. Така започва тайна и много страстна връзка между тях. С времето тази връзка се изправя пред сериозен проблем - Тересита, дъщерята на Леонор и Хосе Луис, се влюбва в Мануел, след като той спасява живота й.

Хосе Луис се уморява от отношението на Леонор. Веднъж, след като пийва повече, той целува Леонтина, икономката в дома му. Леонор заплашва да си тръгне, но накрая все пак остава заради децата си.

След време, Хосе Луис изнасилва Виолета, дъщерята на Мария. За това научават чичовците й - Мануел и Ерминия, майка й, Мария, баща й, Буенавентура, Луис Емилио, който настоява, че е истински влюбен в нея, и Леонор. След тази случка, се заражда желанието за мъст. Мария изгаря мястото, където е скрито цялото богатство на Еченике, предизвиквайки финансово притеснение за Хосе Луис.

Друг конфликт назрява с пристигането на Лукресия и майка й, Мерседес. Двете пристигат от Париж, Франция, където са видели друго отношение към жените, не като в Чили. За това двете попадат по постоянни удари. От една страна, Мерседес иска на всяка цена да запази добрия си външен вид и да се хареса на Хосе Луис, за да не им вреди. От друга, Лукресия се бори, за да не се налага да крие своята сексуална ориентация - тя харесва жени, а също така да убеди останалите, че нейната любов към жените не е болест.

И други тайни връзки започват. Една от тях е между Мерседес и Игнасио, син на Хосе Луис и бъдещ съпруг на Лукресия. Друга забранена любов е тази, която Лукресия изпитва към Ерминия, проститутка в селото. Леонтина заварва Лукресия и Ерминия да се целуват в банята, а след това разказва всичко на Хосе Луис. Когато Хосе Луис отива в стаята на Лукресия, той вижда Ерминия да я гали (тя е утешавала, защото Лукресия я е видяла да се целува с Игнасио). Хосе Луис отново изнасилва Лукресия, а след това убива Алберто, приятелят на Мануел, с един изстрел в упор. Вярва и си мисли, че той е убил Ерминия, изгаряйки я в дома й, но тя се спасява. След това, Лукресия иска да си отмъсти, но Хосе Луис научава за намерението й. Той успява да я убие, което предизвиква желанието за отмъщение на Ерминия.

Чили и света през 20-те години

Докато в САЩ, 20-те години са известни като „щастливите години" или „лудите години", заради икономическия подем, в бившия Съветски съюз се развива идеологията на марксистката идеология на Ленин и започва един нов етап от развитието й под управлението на пролетариата. Страни като Германия и Франция преживяват икономически проблеми и за изпълнени с политическа нестабилност.

Япония засилва своето присъствие в Азия. В началото успява да превземе Корея, а след това големи територии от Китай. Освен това, Японската империя успява да превземе колониите, които Германия има в Тихия океан.

Аржентина, която осигурява големи доставки за Европа по време на войната, бързо се променя и достига такова икономическо положение, че е смятана за една от най-богатите страни в света.

Ал Капоне е известен американски гангстер през 20-те и 30-те години, въпреки че според него, той е антиквар. Капоне започва от Бруклин, след което се премества в Чикаго и се превръща във водеща фигура в престъпния свят. В края на 20-те години, Капоне влиза в списъка с най-издирвани хора от ФБР.

Пио XI наследява Бенедикт XV като папа. През това десетилетие, през 1927 година излиза първия озвучен филм - „The Jazz Singer".

В Чили, в началото на тази декада започват да се случват важни политически промени. Съюзът на народните сили и средната класа свалят властта на олигархията, и Артуро Алесандри заема поста на президент. За да го изберат, той използва хората от провинцията и техните страдания. Човек с големи ораторски способности, излиза пред масите и се противопоставя на политическия елит. С пристигането на Алесандри в правителството се поставя края на парламентарната криза.

Алесандри събужда надеждите, но неговите реформистки опити да блокира Конгреса, който все още е в ръцете на олигархията. От друга страна, Алесандри предизвиква всеобща мобилизация, заради което губи подкрепата от радикалните групи и народните сили.

През периода 1920-1925 година настъпват големи промени в политическо, социално и културно отношение. Елитът се чувства заплашен от новия президент, който не приема тяхната позиция. От друга страна, тези промени предизвикват етнически, религиозни и културни конфликти между жителите в селските райони и доминиращата класа. В този момент на кризи и промени, появилата се средна класа в града и работническите групи, са игнорирани от елита.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_Señor_de_la_Querencia , forums.cjb.net