Талисманът (El Talismán)

„El Talismán“ е името на калифорнийско ранчо, което е преминало през различни собственици, тъй като мнозина са пожелавали тази земя... Това е историята на три семейства – Асевес, Негрете и Нахера, които покрай желанието да притежават „El Talismán“, натрупват омраза и съперничество, а много от техните членове разрушават живота си покрай това хипнотично ранчо.

Камила Нахера вижда как семейството ѝ се разпада, когато порокът на баща ѝ става причина за загубата на семейното ранчо в Тексас. Естебан Нахере е пристрастен комарджия, продължава да опитва късмета си, защото иска да събере достатъчно пари, за да убеди съпругата си Елвира да се върне при него. Семейство Нахера пътуват до Калифорния, където Естебан купува от Бернардо Асевес ранчото „El Talismán“, но зад тази продажба се крие една дълга история на горчивина и болка.

Бернардо и неговия съсед Грегорио Негрете, собственик на ранчото „El Alcatraz”, са съперници от дълги години. Грегорио така и не е успял да прости на Бернардо, че му е отнел любовта на Матилде. От тогава, Негрете има само една амбиция – да стане собственик на „El Talismán“. За целта тормози семейство Асевес, като стига и до крайности, като това да предизвика пожар, за да ги принуди да продадат ранчото. По време на пожара, белите дробове на Матилде се повреждат опасно и накрая става причина за смъртта ѝ.

Въпреки че е много добре запозната с омразата, която съществува между двете ранчота, Мариана – дъщерята на Бернардо, поддържа тайна връзка с Антонио – синът на Грегорио Негрете. Той е женен и горд баща на две дъщеря, но вярва, че като се ожени за Мариана, автоматично ще стане собственик на ранчото, което желае баща му.

Педро Ибара е израснал в едно сиропиталище в Тихуана. За да помогне на монахините, които са направили толкова много за него, Педро се осмелява да премине „от другата страна“ без документи. След като преминава на територията на Калифорния, той е ранен от агентите от имиграционните служби и намира помощ от семейство Асевес. От този момент, Педро се чувства задължен на спасителите си и се превръща в дясна ръка на Дон Бернардо.

Педро се запознава с Камила, когато без малко да я блъсне с „Бабичката“, камионетката на Бернардо. Тази среща е като размяна на стрели между двамата. Мариана вече очаква дете от Антонио, когато открива задните мисли, които са движещата сила на своя любовник. Още по-зловещи са намеренията на Грегорио, който иска да отнеме детето на Мариана.

В тази атмосфера на опасност и болен от рак, Бернардо продава „El Talismán“ на семейство Нахера.

Педро се оказва изправен пред трудна дилема. От една страна е любовта му Камила, от друга – необходимостта да защити Мариана и бебето... Грегорио открива слабото място на Естебан и му залага капан, който ще повлияе върху бъдещето на семейство Нахера, както и на любовта между Камила и Педро...

Източник: novelasyseries.univision.com