Бяхме шестима (Éramos Seis)

Новелата разказва за ежедневието в живота на Дона Лола, нейният съпруг Жулио и четирите им деца (Карлош, Алфредо, Изабел и Жулиньо) от времето, когато са били малки, докато порастват, а Дона Лола свършва съвсем сама в старчески дом.

Историята отбелязва всички важни моменти в нейния живот: тежката борба, докато растат децата; смъртта на съпруга ѝ; смъртта на Карлош – най-големия син, който става жертва на Революцията от 1932 година; проблемите на Алфредо, който се забърква с политически движения и бунтове; ранният брак на Изабел с мъж, който е бил много по-възрастен от нея; сватбата на Жулиньо с жена от обществото, която става и причина за затварянето на Дона Лола в психиатрична клиника.

Сред толкова много страдания, има и моменти на радост, като приятелството на Лола със съседката Джену, омъжена за Виржилио. И посещенията при майка ѝ – Дона Мария, в провинцията, където живеят и двете ѝ сестри, Клотилде и Олга, и болната ѝ леля Кандока. Очакванията на Олга са да се омъжи за фармацевта Зека и двамата да имат много деца. Клотилде се влюбва в Алмейда – приятел на Жулио, но не може да скъса с моралните норми на обществото, когато решава да живее разделена с него или да се разведе. 

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Éramos_Seis_(1994)