Наследници на едно отмъщение (Herederos de una venganza)

„Herederos de una venganza“ разказва историята на жителите на Видистера – малко село, посветено почти изцяло в отглеждането на лозя и производството на вино. Във Видистера съществува само една изба, в която пристига продукцията от всички лозя и на практика е единственото място, което предоставя работни места в района.

Антонио е агроном, който пристига в това отдалечено място, само за да сключи брак с Анджи – неговата годеница и сестра на неговия близък приятел Рафаел, която иска да се омъжи в селото, в което се е родила. Село, което, по ирония на съдбата, също така става свидетел, а и сцена, за нейната преждевременна и тайнствена смърт...

За всички, Видистера изглежда идеалното място за живее, в което всички жители са си намерили своето място на този свят. Такъв е случая и на Емилия – дъщерята на Рехина Пиаве и наследница на империята на семейство винопроизводители.

Въпреки това, за Мерседес да обитава това село означава да съществува със стигма: наскоро е излязла от затвора, благодарение на Мартин Сартре след като е била осъдена, поради което е предизвикала общественото неодобрение. Брат ѝ – Лукас, е нейната единствената и безусловна подкрепа, докато майка ѝ Делисия постоянно се оплаква от неблагоприятната съдба.

Но нещо много зловещо се крие в подземията на най-голямата винарна във Видистера. Там се събира ложа с хилядолетна история, начело на която стои Големия Учител и в която членуват най-видните и властни хора от селото. Става дума за комисаря Висенте Рока, милионерката Рехина Пиаве, кметът Октави Капогреко и съдията Сантос Еухенио Прат.

Тази ложа, която възхвалява лозето и виното, вярва в пророчествата, които се разкриват от Големия Учител чрез Свещената Книга. Най-важното от тези пророчества казва, че наближава края на света и че Видистера е избраното село, което единствено ще преживее катастрофата. Но за да могат тези земи да се спасят, трябва да се принесе голяма жертва...

Персонажите:

Антонио Пуентес

Антонио винаги се е справял сам. Работи от съвсем малък, за да помага на майка си. Неговата най-голяма мечта е да учи и е способен да осъществи мечтата си благодарение на големи саможертви през годините. Най-накрая се дипломира като инженер по агрономия. Винаги е изпитвал необяснима любов към земята, лозята и живота на открито. Градът му е дал пари, възможности, контакти и университетска титла. Запознал се е с големия му приятел Рафаел точно в университета. Рафаел го е запознал със сестра си Анджи и Антонио се е влюбил в нея от пръв поглед. С времето, Антонио е научил, че както Рафаел, така и Анджи са родом от Видистера, същото село, в което е живял няколко години с баща си, който е назначен като комисар там. Антонио никога не е имал добра връзка с Висенте и за това няма желание да се върне там. Но когато се сгодява с Анджи, тя настоява да се оженят в селото, в което се е родила. Така се оказва в селото – за сватбата, но с идеята бързо да си тръгне.

Мерседес Лейва

Красива и енергична жена. Притежава сила, както духовна, така и умствена. Винаги е работила като берачка по време на беритбата на грозде и други култури из цялата страна, заедно с майка си Делисия и по-малкия си брат Лукас. Мерседес е голяма дегустаторка на вино и добре определя отенъци и комбинации от вкусове. Това ѝ е помогнало в работата. От друга страна, от малка има един специален дар: вижда различни неща или ситуации в сънищата си. Това е нейната голяма тайна. Мерседес е прекарала последните осем години от живота си в затвора, обвинена в убийство от съпруга си (грубиян и насилник), за когото се е омъжила прекалено млада. Тя не си спомня добре момента на убийството, но всичко сочи, че тя е извършителката. Както и да е, Мерседес не се признава за виновна. Тя не прави друго, освен да се защитава и да се бори за живота си. Когато излиза на свобода, хората от Видистера я отхвърлят. Страда много заради униженията и обидите, с които се сблъсква.

Емилия Пиаве

Дъщеря на Рехина Пиаве. Красива девойка от добро семейство. Получила е образованието си в най-добрите училища в Европа. Въпреки че се е родила в златна клетка и е наследница на семейния бизнес с вино, Емилия е скромно момиче. Нейните отношения с майка ѝ са наситени с конфликти и има чувството, че тя я презира и недооценява в същото време. Без значение какво прави Емилия, за Рехина то никога не е достатъчно. Както в миналото, така и в настоящето, тя изпитва голямо привличане както към Лукас – обикновения работник, така и към Рафа – „доброто момче“, което ѝ по социално положение. Без да го цели, Емилия си играе с любовта на двамата и те се превръщат в големи съперници, които се борят да я спечелят. Тя страда, защото обича и двамата.

Рафаел Фереро

Богато момче със скъпи вкусове. Женкар. Очарователен, мил и безкрайно щедър. Родителите му са починали при катастрофа, когато той е бил на 14 години. Неговата слабост е сестра му Анджи. Преди смъртта на родителите им, както Рехина, така и Октавио са защитавали брата и сестрата все едно са собствените им деца. Като осиновен син на двамата, Рафаел също работи в семейната компания. Занимава се с маркетинга на вината. Близък приятел на Антонио, на когото се възхищава заради доблестта и силата. Рафаел се влюбва в Емилия, дъщерята на Рехина, с която се приемат като брат и сестра от съвсем малки. През младежките години той започва да гледа на нея като на жена, а не като на сестра. Този факт не остава незабелязан от Рехина, която го смъмря и незабавно изпраща Емилия да учи в чужбина. Сега, девойката се завръща във Видистера и Рафаел отново я среща на сватбата на сестра му Анджи и Антонио. Това събитие отново ги събира.

Рехина Пиаве

Член на Ложата. Желязна жена със студена кръв. Вдовица и майка на Емилия, тя винаги е имала само една цел, която винаги е преследвала: да притежава огромна власт. В началото става дума основно за пари, но когато получава позволение да се включи в Ложата, нейната най-велика цел става постигането на вечен живот. От 38 години винаги е искала да има повече власт, забърква се с Октавио, прекрачвайки правилата на Ложата... и забременява. Избягва от селото по различни причини, за да може да скрие големия си корем. Но едно дете ги обединява и разделя завинаги.

Октавио Капогреко

Кмет на селото и съдружник на Рехина в „Nueva Bodega“, образувана от сливането на техните винарни. Освен това, той е член на Ложата. Страстен мъж, без образование, но със силна интуиция и умение за бизнес. Много млад се жени за Ливия по настояване на нейните родители, които са родом от малко италианско селце като неговите. Един уреден брак, който го облагодетелства заради състоянието на съпругата му. Неговата голяма любов и страст в живота е Рехина, която приема за много опасна и неуправляема жена. Тя е единствената, която може да му влияе. Властта е неговата основна цел и постигането ѝ го подлудява. Държи се като проповедник в селото и неговата реч се превръща почти в религия.

Висенте Рока

Член на Ложата. Комисар и осиновител на Антонио. Страда от алкохолизъм. Сега той е „излекуван“, не пие повече, но болестта му е готова във всеки един момент да се завърне с нова сила. Едно село с винарски традиции се оказва неподходящо място и може да стане причина отново да се върне към чашката. Висенте се опитва да компенсира изгубеното време със сина си Антонио в този нов етап от живота си, но както миналото, така и настоящето не му позволяват. Висенте изпитва вина и срам от живота, който е водил и все още води. И тази вина не оставя на мира съвестта му, като го измъчва все по-силно... докарвайки го границата с лудостта.

Мартин Сартре

Изискан мъж с изтънчен вкус. Той е лекар на селото и работи за Октавио. Освен това, той е и психиатър. Той е човека, на когото разчита Октавио, неговата дясна ръка, неговия най-близък приятел. Мартин е спасил живота на Октавио, когато тъкмо е пристигнал в селото преди десет години. Тайната на Мартин е, че той е изгубил правото си да практикува психиатрия заради обвинения в злоупотреба с положението си в различни градове и държави. Работи за Ложата. Безкрайно влюбен в Мерседес. Той е бил единствения, който я е посещавал в затвора и който ѝ е помогнал да се измъкне, плащайки на адвокат. Между тях има тясна връзка.

Лукас Лейва

Съвременен предводител. Винаги защитава правата на бедните и работниците. Научил е от майка си как да контролира силата си дори и в много тежки моменти. Той е уважаван от всички в района. Сестра му Мерседес му се възхищава, а той е способен да я защити дори с цената на живота си. От малък е бил влюбен в Емилия, но знае, че неговата любов е невъзможно и въпреки че е просто една фантазия, той е готов да я обича и преследва до последния си дъх. Най-добрият му приятел е Мигел, негова дясна ръка и голям довереник.

Делисия Лейва

Майка на Мерседес и Лукас. Работи във винарната цял живот. Обикаляла е страната заедно с децата си, включвайки се в беритбите на различни култури. Много работлива жена. Въпреки че обича дъщеря си, тя така и не е успяла да ѝ прости за това, че е убила съпруга си и е била за това в затвора. Историята на Мерседес я кара да се срамува... знае, че както тя, така и децата ѝ винаги ще бъдат белязани от този позор, където и да отидат. Възхищава се и обича мълчаливо Октавио от години.

Косме Капогреко

Помощник в Ложата. Винопроизводител и сомелиер. Син на Октавио, той е вълк в овча кожа. Винаги се е представял като „полезен“ пред Октавио, но колкото и да се опитва, никога не успява. Октавио му демонстрира презрението си всеки път, когато има възможност. Безкрайно агресивен, той трупа омраза срещу всеки, който се изправи срещу него. Голямата тайна на Косме е, че е безумно влюбен в Анджи, бъдещата съпруга на Антонио. Но също така крие истинската същност, за която дори баща му не подозира.

Мигел

Общ работник във винарната. Добър приятел и дясна ръка на Лукас, на когото Мигел се възхищава искрено. Слуша го, възвеличава го, възхищава му се и винаги се опитва да му помогне, повеждайки го в правилната посока. Влюбва се в Емилия, но се опитва да подтисне своята любов от страх да не изгуби или нарани приятеля си. В действителност, Мигел много иска да прилича на Лукас във всяко отношение. И това в някои случаи му носи проблеми.

Съдия Сантос Еухенио Прат

Член на Ложата. Твърд и стриктен мъж. Винаги говори за морал, етика и религия. Представя се като безупречен човек, но в действителност той е точно обратното. Краен фанатик, той прави всичко за Ложата без да го интересуват последствията. За него, целта оправдава средствата и още повече, когато става дума за спасяването на света.

Гретел

Жена с германски произход. Сериозна и импозантна. Асистентка на Октавио. Живее за него и заради него. В действителност, тя е влюбена от години в Октавио, но никога не му е разкрила чувствата си, нито му ги е намекнала. Тя е ангел-пазител на Октавио и Косме и знае всичко за тях. За тях е готова да даде живота си без да очаква нищо в замяна. Тя ги чувства като свои, те са нейното семейство. Нещо повече – когато остане сама в стаята си, тя си представя, че те са нейния съпруг и син.

Фрида

Медицинска сестра в болницата „Капогреко“ в селото Видистера. Безусловна асистентка на лекаря Мартин Сарте.

Естрея

Прислужница на Рехина. Мечтателка, тя постоянно витае в облаците, постоянно забравя за какво са я помолили и „изключва“, докато прави разни неща. Лесно се разсейва. Тя е много наивна и невинна и дори не може да си представи злото, което се крие в нейната шефка, чиито капризи изпълнява безропотно, нито в селото, което обича като собствения си живот.

Катуло

Лудия на селото, той няма документи, нито „минало“. Той се смята за един от Видистера, въпреки опитите на Октавио да го изгони. Винаги се е разбирал добре с Мерседес. Катуло има някои „предчувствия“.

Педро Кортес

Иконом на Рафаел. Той се е погрижил за него и Анджи, когато родителите им са умрели при фаталната катастрофа. Обича много „шефа“ си и изпитва уважение към него.

Сабина Кортес

Съпруга на Педро, тя му помага в дома на Рафаел. Скромна и честна жена, тя обича клюките и става причина за разпространяване на някои факти от живота на „господарите“.

Източник: www.pol-ka.com.ar