Бурята (1967) (La tormenta (1967))

Тази историческа новела се развива през втората половина на XIX век, през 1857 година, в Мексико.

Пресъздава се живота на индианците и смесването на раси, Реформаторската война и намесата на французите, битките от 5 май и 2 април. Разказва се историята на Мексико.

В Мексико живее Габриел Паредес – беден индианец, родом от Оаксака. Също като други индианци от онова време, той не умее да чете и не е могъл да получи образование заради социалното си положение.

Всичко се променя, когато се появява Лоренса – селска учителка, която малките индианчета да четата и пишат.

Лоренса се влюбва в Габриел, който след като получава увереността, че се е превърнал в образован и възпитан човек, решава да напусне Лоренса и Оаксака. Той се записва в армията под командването на Бенито Хуарес, и започва да преследва своята основна цел: да се превърне в генерал.

В столицата, Габриел се запознава с Лидия – заможна жена, която също е била ученичка на Лоренса.

Двамата се влюбват и се женят. Раждат им се три деца: Лоренса (позната като Лорен), Габриел Фелипе и Сесилия.

Минава време... тридесет години по-късно Габреил решава да забрави младежките си идеали и предлага подкрепата си на режима на Порфирио Диас. Тази негова промяна води до проблеми в семейството му...

Децата много са се променили. Лорена се е превърнала в стара мома, след като е видяла как убиват годеника ѝ – работник в текстилна фабрика, при клането край Рио Бланко. След завръщането си от обучение в чужбина, идеите на Фелипе прогресират и се сблъскват с тези на баща му. А при избухването на Революцията, членовете на семейство Паредес заемат различни страни и това води до окончателното му разпадане... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/La_tormenta_(telenovela_mexicana) , www.network54.com/Forum/223031