Узурпаторката (La usurpadora)

Паулина и Паола са създадени, за да се отразяват една в друга като в огледало. Физически те са еднакви, но съвсем противоположни по характер.

Паола е красива и уверена в себе си. Омъжена е за Карлос Даниел - добър и хубав човек.

Когато Паола среща Паулина - много прилича на нея, веднага измисля план, за да принуди Паулина да заеме нейното място в Мексико. Тя довежда до успех своя план и животът, който е скучен и еднообразен, става живот изпълнен с приключерния. Тя се отправя на пътешествие с милионера Алесандро. Нейният план се заключава в това, че обвинява Паулина в кражба.

Паулина се намира в дълбока депресия, свързана със смъртта на майка й. Тя е много бедна и изпитва разочарование в любовта.

След шантажа на Паола Паулина не намира друг изход освен да приеме размяната и да стане г-жа Брачо.

Паулина е много добра и хубава. Тя много се притеснява, че става част от лъжата на Паола. Тя решава, че след като става част от семейство Брачо, то тя е длъжна да се опита и да им помогне. Това и прави. Тя внася лъч светлина в живота на Пиедат, бабата-алкохоличка, обгръща децата на Карлос Даниел с любов и нежност. Тя предлага на Карлос Даниел поддръжката си и му помага да успее. Тя спасява бизнеса на семейство Брачо от фалит. Карлос Даниел усеща как любовта му към нея нараства и й прави признание.

В същото време и Паулина се влюбва в него, но счита, че не може да е щастлива като участва в тази голяма лъжа, а и няма право да отнеме съпруга от сестра си.

Всичко става още по-тежко, когато Паола се връща, за да заеме мястото си.

Персонажите: 

Карлос Даниел Брачо

Женен за Паола Брачо. Има две деца от първия си брак. Той не разбира, че всичко е една голяма лъжа, докато Лусиано Алкантара не му признава това. Тогава той започва да ненавижда Паола и умира от любов към Паулина Мартинес. Единственият му недостатък е слабата сила на волята му и това, че твърде много зависи от баба си Пиедат.

Паулина Мартинес

Съгласява се да участва в размяната само след като Паола я шантажира. В това време нейния приятел Освалдо я е изоставил, а и майка й току-що е починала. Тя отдава цялата си любов на семейство Брачо и им помага по всевъзможни начини. Тя се влюбва в Карлос Даниел, но възпитанието й не й позволява да отнеме съпруга на сестра си.

Паола Брачо

Зла жена. Тя се е омъжила за Карлос Даниел само заради парите му. В едно от многобройните си пътувания тя среща Паулина Мартинес и светкавично измисля своя план. Тя я шантажира, докато тя не се съгласява да заеме нейното място, а самата тя се отправя на пътешествие с милионер. Когато се връща, всички от семейството знаят за размяната. Тя прави всичко възможно, за да вкара сестра си в затвора и получава от това удоволствие.

Пиедат

Главата на семейството. След смъртта на съпруга си се превръща в алкохоличка, но за щастие Паулина влетява в живота на семейство Брачо и й възвръща желанието за живот. Бабата е първия човек, който разбира за размяната. Тя поддържа Паулина във всичко, което прави. Започва да мечтае Паулина и Карлос Даниел да се съберат и да се оженят. Тя винаги е наблизо край Карлос Даниел, за да му помага, да му дава съвети в лоши моменти.

Родриго Брачо

По-големия брат на Карлос Даниел. Той много добре знае що за човек е Паола Брачо, но не говори за това с брат си, за да не го разстройва. Той мисли, че Паулина е престъпница, но след като разбира цялата истина, застава на нейна страна.

Патрисия Брачо

Съпруга на Родриго. Много добра и умна жена. Тя разбира характера на Паулина и става нейна приятелка. Тя е много лоялна към съпруга си.

Хема Дюран

Братовчедка на Карлос Даниел, желаеща развода на Карлос Даниел, за да може тя де се омъже за него. Тя сътрудничи на Паола за постигане на целите й.

Естефания Брачо

Отгледана от семейство Брачо, омъжена за Уили Монтеро. Тя не знае, че Фиделина е нейна майка. Тя ненавижда Паола, защото е била любовница на съпруга й. Ненавижда и Паулина, защото мисли, че са еднакви и по характер.

Уили Монтеро

Съпруг на Естефания, но се е омъжил за нея само заради парите й. Той изневерявал на Естефания с Паола и никога не е пропускал възможността да й изневерява с която му падне. Той властва над Естефания и може да я управлява както си иска.

Фиделина

Лоялна прислужница в дома на Брачо и истинската майка на Естефания. Тя прекарва много време с Пиедат.