Защитените (Los protegidos)

Завладяваща история, която се развива около програмата за защита на свидетели на главната национална прокуратура. Би ли жертвал любовта си, за да спасиш семейството си? Какво става, когато искаш по-добър живот, но всичко се обръща срещу теб? Дали си готов по-скоро да умреш, отколкото да смениш името и миналото си, за да не може никой да те открие? Съдбата на Сантяго Пуерта прави неочакван обрат.

Денят, в който Сантяго Пуерта се завръща от Италия, където е специализирал криминалистика, той усеща, че има обещаващо бъдеще, приемайки работа в прокуратурата. Най-накрая ще може да се отплати на баща си, Бернардо Пуерто, за всичко, което е направил, за да може синът му да стане адвокат, а сега - експерт криминалист. По време на престоя си в Италия, Сантяго се запознава с Лина Сантана, любовта на живота му и и колежка в учението, с която смята да се ожени. Но когато се прибира в Колумбия, бързо разбира, че нещата няма да са толкова лесни.

От една страна, той открива, че тъст му, Рохелио Сантана, прави всичко възможно, за да попречи на него и Лина да се оженят, а от друга страна разкрива, че от скромния и самоотвержен счетоводител, какъвто е бил баща му, не е останало нищо или почти нищо. Сега Бернардо е финансово обезпечен помощник на компания по внос-износ, Импекспорт. Сантяго осъзнава, че по-голямата част от бизнеса е фалшив или незаконен.

Компанията принадлежи на Ричард Калеро, по-познат като Кес, опасен мафиот, който се занимава с пране на пари, а Пуерта е негов счетоводител и неговата дясна ръка. Така Сантяго се оказва между чука и наковалнята - как да обясни на Лина, че баща му се е забъркал с мафията? Верен на себе си и без съмнения, той убеждава баща си да разкрие самоличността на Кес пред властите, да разнищи неговата престъпна мрежа и да се включи в програмата за защита на свидетели на прокуратурата.

Бернардо не само предава Кес, вярвайки че така може да поеме в собствените си ръце своя живот, а също така защото е влюбен в Лоренса Меркадо, Банди, амбициозната любовница на шефа му, която е с него за забавление. Тя е открила утеха в прегръдките на бащата на Сантяго след тормоза на Кес, и участва в разобличаването на шефа, тъй като иска да му отмъсти за лошото му отношение към нея. Сантяго и Бернардо се появява в прокуратурата и разкриват самоличността на Кес с идеята да се включат в програмата за защита на свидетели, докато властите се занимават с мафиота и неговата организация.

Събитията не се развиват така, както са очаквали и Кес успява да избяга от правосъдието. Той се опитва да си отмъсти на онези, които са го издали. Така семейство Пуерта и Лоренса започват да се крия и нищо в техния нов живот не е такова, каквото са очаквали. Ще постигне ли Кес целта си? Ще преодолеят ли Сантяго и Лина този обрат на събитията? Ще могат ли семействата Пуерта и Меркадо да заживеят като едно семейство? Какъв е животът в Програмата за защита на свидетели?

Персонажите:

Сантяго Пуерта

Най-големият от три деца. Син на Бернардо Пуерта и Лукресия Рентерия. Завършил е право в университета в Меделин, където се е преместил да живее с чичо си, който го е издържал, докато е учил. Завръща се от Италия след завършен курс по криминалистика. Там се запознава с Лина, неговата годеница, която се е превърнала в най-важния човек в живота му. Когато се завръща и открива сложната ситуация, мечтите му изглеждат прекалено далечни. От син се превръща в глава на семейството - налага му се да се грижи за всички. Обръща се към програмата за защита на свидетели, която може да му предложи нов живот, но без неговото минало, без неговата самоличност и без неговата голяма любов.

Лина Сантана

Тя може да се нарече привилегирована жена. Глезената дъщеря на майка си и баща си. Учила е биология в града си, а след това заминава за Италия, за да специализира криминалистика. Умна, непокорна, със силна интуиция. Притежава по-особена дарба, която се е изявила още в детските й години. Тя вижда неща, които другите не могат и предусеща какво ще се случи в бъдещето. След като се запознава със Сантяго, тя се влюбва безумно в него. В тази връзка тя открива опората и любовта, за които винаги е мечтала, но трябва се изправя пред много препятствия, сред които е баща й, Рохелио Сантана - ревнив, недоверчив човек и деспот, който след като се запознава със Сантяго, прави всичко възможно, за да не се среща с дъщеря му.

Бернардо Пуерта

Баща на Сантяго. Цял живот е работел като счетоводител - работа, чрез която е искал да помогне на децата си да се изучат. Но преживява голяма драма, след като съпругата му го отблъсква. Не умее да казва „не" и това е причината да се забърка в незаконни дела. Въпреки че осъзнава всичко, което прави, на него му харесва допира до властта и парите. Много уязвим човек. Бързо се увлича по Банди, любовницата на шефа му, но не усеща, че тя се сближава с него, само за да си отмъсти. Поставя си за цел Банди да остане с него завинаги.

Кес/Дон Ричард

Кес е името, под което е известен в „подземния свят". Много млад влиза в мафията и сега е на крачка да се превърне в най-големия бос. Любовта на живота му е Банди, но, както всеки мафиот, той мечтае за идеалната жена, за която да се ожени. За Кес, Банди е просто за забавление и много често й причинява физическа болка. Никога не успява да прости на Бернардо Пуерта за неговата измяна. И така, той започва да преследва семейство Пуерта.

Лоренса Меркадо, Банди

Банди е любовница на Кес. Желанието й да се омъжи се е превърнало във фикс-идея, особено след като Кес няма никакво желание да се ожени за нея. От връзката си с него тя получава секс, пари и удари. При един такъв побой, тя без малко да умре, но Бернардо й се притичва на помощ. Така двамата стават любовници. Банди се съгласява да даде информация против Кес и да се включи в програмата за защита на свидетели като съпруга на Бернардо. Но тогава разбира, че трябва да се раздели с охолния живот, с който е свикнала, за да се върне към бедността, от която е избягала преди години.

Източник: www.canalrcn.com