Мама Мечона (Mamá mechona)

Макарена Муньос е 40-годишна жена, господарка в дома. След незабравима ваканция в Плая дел Кармен, където претърпява инцидент в морето и неприятната среща със стари приятелки, както и като вижда професионалния им успех, анализира своя живот и възнамерява да поеме в нова посока. Тя решава да се справи с тази криза като се запише в университета, за да учи психология. Така смята да осъществия своята мечта да бъде професионалистка, без да подозира, че това ще промени живота ѝ.

Тя се сблъсква с несъгласието на съпругата си Андрес Мора и своите деца, Себастиан, Оливия и Пабло. Трябва да се справи с предизвикателството да се конкурира на младите си колеги, които са с 20 години по-млади. Освен това, още една пречка се изправя пред не в лицето на Рафаел Аменабар, нейната първа любов, който сега е с етърва ѝ Летисия.

Персонажите:

Макарена Муньос

Макарена е домакиня, която е щастливо омъжена за Андрес Мора, с когото имат три деца. Притежава голяма практична и емоционална интелигентност. Отдала е живота си в грижи за семейството, откакто е забременяла на 17 години. Наскоро е навършила 40 години и чувства, че нещо ѝ липсва. Децата ѝ започват да поемат по своя път в живота и тя си дава сметка, че животът, на който се е посветила, никога повече няма да е същия. След една близка среща със смъртта, започва да си задава въпроси и взема радикално решение: да влезе в университета и да учи психология. Не получава подкрепа в това си решение нито от близките, нито от приятелите си.

Андрес Мора

40-годишен, Андрес е собственик на ресторант. Води спокоен живот, който е постигнал с много работа и усилия. Винаги е бил наясно какво иска да бъде бъдещето му – собствена къща и щастливо семейство, а забременяването на гаджето му Макарена, когато е била на 17, го е накарал просто да избърза с плановете си. За Андрес, ако нещата действат, няма нужда да се променят. Решението на Макарена да влезе в университета го обърква много, на първо място – защото я е лъгал в продължение на години и на второ, защото един от преподавателите на Макаране би бил Рафаел, нейната първа любов.

Рафаел Аменабар

Очарователен и уважаван преподавател по психология, който съвсем случайно среща в университета своята първа любов – Макарена Муньос, само че като негова студентка. Изненадата на Рафаел при тази неочаквана среща се превръща в голяма подкрепа, която събужда стари чувства, които усложняват връзката между двамата. Въпреки че не го казва, той се приема за привилегирован, чувства се сигурен и самоуверен, че е привлекателен за жените, и по-специално за Летисия, етървата на Макарена. Но Рафаел не вярва във вечната любов и това, което иска за себе си е да изгради стабилен живот на ерген, с изгледи за развитие и да се радва на свободата си.

Летисия Мора

Сестра на Андрес, декан на специалност Психология в университета „Сан Кристобал“. Тя е жена, пълна противоположност на Макарена, нейната снаха. За Летисия, да бъде домакиня никога не е било вариант. Чувства се в свои води в интелектуалния свят. За това подкрепя Макарена безусловно в решението ѝ да се запише да учи. Летисия никога не е имала нужда да има мъж до себе си. Тя е силна жена, харесва ѝ авторитарността, властта и удоволствието да бъде уважаване, като никога не си е задавала въпроси относно начина си на живот. С появата на Рафаел, започват да изникват въпроси в главата на тази психоложка, която си задава въпроса какво трябва да направи, за да задържи един мъж при себе си за повече от една нощ.

Силвана Кансино

Нова съседка на семейство Мора Муньос. Тя е жена с извадени оръжия: импулсивна, замайваща и много кокетна, готова винаги на всичко, за да постигне онова, което иска... а сега иска Андрес, щастливо женения ѝ съсед, поради което и забранен. Отскоро разведена, тя се премества да живее в дома на сестра си Марисол заедно с дъщеря си Коломба. Връзката със сестра ѝ е изплетена от любов и омраза, а дъщеря ѝ – ролите са разменени. Силвана е напълно неспособна в домакинската работа и винаги прехвърля тези задължения на дъщеря си.

Марисол Кансино

Съседка и най-добра приятелка на Макарена. Решена е да бъде най-добрата домакиня в света, поради което се е превърнала в обсебена жена, която иска всичко да е под неин контрол. Води постоянни битки със съпруга си Рейналдо, който вярва, че всичко може да се оправи от само себе си. Появата на сестра ѝ Силвана в дома ѝ се превръща в постоянно главоболие за тази перфектна и подредена жена, която винаги е имала чувството, че играе ролята на майка за сестра си, която приема за истинско бедствие, но която въпреки всичко много обича.

Рейналдо Гарсия

Съсед и най-добрия приятел на Андрес, който управлява ресторанта му. Женен за Марисол и пълна нейна противоположност – отпуснат мъж, който не се притеснява за нищо и който доброволно е предал пълния контрол на съпругата си, което много ѝ харесва. Добър мъж и предан баща, който винаги е насреща, когато децата му имат нужда от него. Притеснява се за децата си, защото иска те да се радват на своето детство и юношество, независимо че съпругата му е огромна пречка към целта му.

Йоланда Фуентес

Работи в кафенето на факултета по психология в университета „Сан Кристобал“. Споделя дните си със студентите и така се е превърнала в част от групата. Това кара Емануел – синът ѝ, да се чувства неудобно, след като започва да учи в университета. Активна, енергична, смела и работлива жена, която е успяла да се оправи след като съпругът ѝ я е изоставил и да помогне на синовете си: Михарес и Емануел. Като майка е прекалено загрижена и се опитва винаги да предпазва децата си, понякога не съвсем на място. Но всичко, което прави, е от любов към децата ѝ.

Агустин Валдивия, Кучо

Преподавател по статистика в университета „Сан Кристобал“. Познат е като „голямото сито“ сред студентите, които го наричат „Песа Валдивия“ - изпитът по статистика минава един на четирима студенти. Много влюбен в годеницата си, която нарича Макаручи – гинеколожка, която има с Мама Мечона едни и същи имена: Макарена Муньос. След като през младежките си години се е напалувал и след четири години заедно с годеницата си, най-накрая решава да ѝ предложи брак.

Лилиан Марин, Лили

33-годишна, тя е секретарка във факултета по психология в университета „Сан Кристобал“. Приятелка и довереница на Летисия, декана на факултета. Почитателка на романтичните комедии. Омръзнало ѝ е да целува жаби и иска да открие Приказния Принц, но нетърпението ѝ да открие желания мъж я води до една и съща грешка: да плаши мъжете. Истината е, че никой не е по-добър, нито пък добър колкото голямата любов на живота ѝ: Кучо, нейният най-добър приятел.

Себастиан Мора

Най-големият син на Мама Мечона и студент по промишлено и гражданско инженерство, но в друг университет. Традиционалист, организиран, конкурентно способен и е наясно какво точно иска, поради което понякога се чувства като странник сред връстниците си. Много неуверен е във връзките си, по-специално с жените. Много се притеснява от влизането на майка си в университета, защото усеща, че тя не знае в какво се забърква и че мечтата ѝ може да се превърне в кошмар.

Бенхамин Келер

18-годишен, той тъкмо се е записал в университета в специалност Психология. Той е едно „старо момче“, приема се за стара душа и вечно неразбран, поради което се държи като шегаджия и клюкар. Никога не е имал късмет с жените и историята не се променя много, когато се влюбва безумно в една от своите колежки: не в някоя друга, а именно в Мама Мечона, която той обявява за своя муза-вдъхновителка. И въпреки че реалността му нашепва обратното, сърцето му казва, че има възможност с нея.

Миярай Валдебенито

Миярай е свободен дух, спокойна и непочтителна девойка, която пристига в Пунта Аренас, за да учи психология в университета, ставайки по този начин колежка на Мама Мечона, която приема като част от групата. Тя е позитивен лидер и благодарение на своя чар и привлекателна личност успява да убеди всички да я следват в защитата на несправедливи каузи. Иска да опита от всичко, което ѝ предлага университета. Може да се заглежда по красивите момчета, с които се среща в университета, но никога не е способна да изневери на Томас, своето гадже, който е останал в Магаянес.

Емануел Пеня

Внимателен, ученолюбив и много прилежен, Емануел компенсира липсата на семейни ресурси с упоритост, интелигентност и усилена работа. Колега е на Макарена в университета и също като нея е избрал психологията, защото иска да помага на хора без ресурси, такива като него. Успял е да влезе в университета с пълна стипендия, което го задължава да се представя добре и да не пропуска нищо. За това е концентриран върху образованието си, но това не му пречи да се чувства привлечен от Паула, негова колежка.

Паула Алкаино

По-умна от средното ниво, Паула е студентка по психология и е по-критична и кисела от своите връстници. Винаги има умен и ироничен коментар за останалите и живее според собствените си правила, защото не ѝ харесва да ѝ казват какво трябва да прави. Паула е израснала само с майка си, без да знае кой е баща ѝ, но сега го открива и повече от всичко иска да го опознае и да разбере защо я е изоставил.

Николас Алвеар

След два неуспешни опита в други специалности, Николас, 21-годишен, решава да учи психология. Благодарение на тази специалност, той се надява, че ще може да разбира по-добре жените, за да може да ги съблазнява, след като животът му на актьор и модел приключи. Винаги се притеснява за физическото си състояние и му харесва, когато другите му се възхищават, по-специално жените, което води след себе си съперничество и любовни проблеми с колегите му.

Ребека Лоренсини

Красива, кокетна и победителка, Ребека винаги е била най-популярното момиче в която и да е среда, в която се завърти. За това се опитва да контролира своето излъчване след като започва да учи психология в университета „Сан Кристобал“. От заможно семейство, за 18 години никога не е чувствала липса от нещо, освен от обичта и вниманието на родителите ѝ. Свикнала е да постига онова, което иска и в момента нейните цели включват красив приятел, с бъдеще, и да изкарва добри бележки без много усилия.

Алехандро Рейес

18-годишен. Започва да учи психология. Почитател на поп-културата и да ретро-естетиката, като винаги много внимателно поддържа своя стил. Симпатичен и привлекателен, на него не му е трудно да се впиши в различни среди, поради което много добре се разбира с новите си приятели. От съвсем малък знае, че е гей и сред своите колеги и приятели се държи много естествено. Но не се осмелява да разкаже на родителите си, защото се страхува да не ги разочарова и те да престанат да го подкрепят, докато учи.

Игнасия Новоа

Игнасия е истинска легенда в университета „Сан Кристоба“. Студентка по психология, тя не е успяла да напредне много, защото не е успяла да мине „ситото“ по статистика. Взела си е една година почивка и сега се връща, решена да успее. Слуховете я свързват с „Песа“ Валдивия, но никой не знае какво точно е станало там, нито за живота ѝ извън университета. Привлекателна, енигматична и винаги в компанията на своя мотор, тя е мистерия за своите колеги, от които се срамува заради онова, което се е случило в действителност.

Оливия Мора

Тинейджърска звезда сред приятелите си и идеалната дъщеря у дома. Нейният брат-близнак – Пабло, е единственият, който познава двете лица на сестра си. На 16 години, тя е наясно със своята красота и използва неизчерпаемото си въображение, за да изгради личност, с която да съблазнява по-големите момчета. Въпреки че записването на майка ѝ в университета няма да е в нейна полза, защото ще се наложи да поеме домашните задължения, скоро си дава сметка, че воденето на двойнствения живот ѝ коства много усилия.

Пабло Мора

16-годишен, той се е съсредоточил да живее живота си като че ли е безкраен купон. Заедно с Оливия, неговата сестра-близначка, партньорка и довереница, си помагат, за да намерят начин да се измъкват от ограниченията, които им налагат родителите и да си прекарват добре. Едва се справя с учението, защото то не е важно за него, тъй като в бъдеще се вижда като собственик на бар на плажа или DJ. Той е единственият в семейството, който подкрепя във всичко майка си.

Пас Гарсия

Дъщеря на Рейналдо и Марисол, най-добра приятелка на Оливия и въпреки че понякога я придружава в нейните авантюри, никога не е съгласна с нея, защото Пас е покорна, уважителна и образована. Тя е истинска дъщеря за пример. Израснала е под строгите правила на майка си, една традиционалистка, която я е превърнала в това, което е: едно добро момиче. Пас се чувства добре в своя сапунен балон и не планира да излиза от него, въпреки непрестанните опити на приятели и съседи да я променят.

Коломба Кастийо

Дъщеря на Силвана. 11-годишна с много специален дар. Има висок коефициент на интелигентност, много над средното ниво, което води след себе си и емоционална интелигентност. Тази нейна характеристика я е превърнала в „майка на майка ѝ“, защото е много по-зряла и целенасочена от нея. Въпреки своята интелигентност, тя посещава обикновено училище със своите връстници, защото майка ѝ смята, че така ще стане по-нормална. Така и не успява да се впише сред другите деца, но братовчед ѝ Мемо се превръща в добър другар.

Гилермо Гарсия, Мемо

Палав, забавен и смешен, Мемо е по-малкия син на Рейнално и Марисол. Не мисли за последствията на своите действия и винаги планира нови пакости. Израснал е в дом, ръководен от Марисол, контролираща и вманиачена по реда жена, поради което винаги е живял по правила, които просто иска да нарушава. 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Mamá_mechona_(telenovela) , www.13.cl