Тъмна орис (Mariana de la noche)

В едно малко миньорско селище се носи слух, че Мариана Монтенегро е преследвана от проклятие, тъй като всички мъже, които се влюбват в нея претърпяват рано или късно фатално произшествие.

Мариана е едно младо и романтично момиче, което живее с баща си, Атилио, след като майка й е починала.

Атилио е собственик на мини, могъщ човек и със силен характер, който прибягва до жестокост, когато някой му се противопоставя и който пази голяма тайна, която разяжда душата му: Мариана не е негова дъщеря, а това, което чувства към нея е далеч от това, което може да се нарече бащина обич. Арилио има две сестри. Исабел, по-голямата, е добра и нежна жена, която е привързана към Мариана все едно е нейна дъщеря. Марсия, по-малката, е високомерна и тщеславна, твърда с миньорите и със студено сърце, което никога не е познало любовта докато в селото не се появява Игнасио Луго, млад и привлекателен журналист, който се прикрива под чуждо име, защото не иска никой да не го разпознае, докато търси истината за себе си.

Запознавайки се с Мариана, Игнасио си дава сметката, че никога няма да бъде способен да обича друга жена и Мариана чувства същото, отдавайки му се тялом и духом. Но Марсия се влюбва в Игнасио и ревността я завладява, когато научава, че Игнасио и Мариана са се оженили тайно. Яростната и изпаднала в отчаяние Марсия, разказва всичко на брат си. Атилио се заканва да убие Игнасио, без да знае, че осъжда на смърт собствения си син, който е резултат от увлечението му по Лукресия, собственичка на ресторант в селото.

Въпреки всичко, съдбата спасява живота на Игнасио, когато се случва произшествие в мините и Атилио е тежко ранен. Мариана научава, че Атилио не й е баща и е ужасена, като разбира, че той е влюбен в нея. Разярена и мислейки, че това е развратено, Мариана избягва от селото, носейки в корема си детето на Игнасио. Марсия използва тази ситуация, за да се ожени за човека, когото обича използвайки бременността си, но след аборта, тя съблазнява Игнасио. Марсия отвлича детето на Мариана, представя го за свое, за да принуди Игнасио да се ожени за нея.

Историята на Мариана е един разтърсващ и възбужда разказ; сложен и удивителен сюжет, изпълнен с интриги и тъмни тайни, които властват над живота на малкото миньорско селце, пълно с незабравими особи. Предразсъдъци, слухове и легенди. Като легендата за красива жена, която винаги е облечена в черно, защото над нея тегне ТЪМНА ОРИС...

Персонажите: 

Мариана

Тя е млада, чувствителна и разбираща, въпреки че е малко високомерна и резервирана. Надарена е със силен характер и понякога се изправя пред баща си, въпреки че го обича и го уважава. Тя се пази да не се влюби, защото това, че всички мъже, които са се влюбвали в нея са умирали, я карат да мисли, че над нея тегне проклятие. Тя се облича само в черно: траур за любовта, която не може да намери.

Камило

Той е привлекателен и много позитивен. Камило е лекар в селото и е заинтересуван от Мариана, а Чачи е влюбена в него и Атилио приема евентуална връзка между тях.

Игнасио

Въпреки че го мислят за грубия заради външността му, Игнасио е интелектуалец, работи като журналист и има няколко написани, но неиздадени книги, съчинява лирични стихотворения, вдъхновен от любовта. Той се появява с фалшиво име в селото, когато пристига там, за да потърси отговори на тайните около произхода му и смъртта на семейството му.

Мария Лола

Тя е мистериозна жена в селото. Тя живее сама в къщичка в планината, облича се странно и изглежда, че има дарбата да пророкува. Тя знае тайната на Монтенегро, но страхът й я принуждава да мълчи.

Ядира

Смирена по природа, а отчаянието я е принудило да се отдаде на проституция, а това я кара да се срамува. Ядира има хубав глас и пее в местното заведение. Мечтае да открие добър мъж, който да я обикне, да я уважава и да създаде с нея семейство.

Марсия

Тя е по-малката сестра на Атилио. Също като него, Марсия е твърда и властна. Тя се отнася много грубо с персонала и винаги се облича като мъж. Никога не се е влюбвала, защото мисли, че е нещо повече от мъжете, които са около нея. Но когато среща Игнасио изпада във възторг и в момента, в който разбира, че той е влюбен в Мариана, тя изпада в луда ревност. Тя е способна на всичко, за да го направи свой.

Атилио

Той е суров, властен и не се спира пред нищо, когато иска да постигне нещо. Влюбен страстно в майката на Мариана и след като тя самата е копие на майка си, той се влюбва и в нея, но пази тази своя любов в тайна, защото Мариана си мисли, че той е неин баща. Не понася, когато някой друг мъж се приближава до нея и е способен да убива, за да предотврати евентуална любовна връзка.

Каридад “Чачи”

Чачи е едно капризно момиче, което е израснало с мисълта, че е сестра на Мариана, но винаги й е завиждала и си съперничи с нея. Тя осъзнава, че Мариана много бързо става любимка на другите и това подклажда злобата в нея.

Лукресия

Лукресия е била любовница на Атилио. Тя е жена на възраст, но в чертите й се забелязва красотата, която е имала на млади години. Лукресия е собственичка на ресторант в селцето и се опитва да бъде любезна с другите жени, въпреки че много трудно й се отдава. Тя е имала син Атилио, но тя го дала на други хора, за да го защити. С постоянната си усмивка тя се опитва да прикрие болката, която таи в себе си, болка от загубата на сина си.

Исидро

Исидро е възрастен мъж, който живее сам в планината. Културен и спокоен човек, който обича природата и се е отдал на изучаването и защитата на птиците.