Другият (O outro)

„O Outro“ разказва за срещата между двама мъже: Пауло Дела Санта и Денизард де Матош. Пауло и Денизард живеят в напълно различни светове и имат едно единствено общо нещо: външния си вид.

Пауло е милионер, собственик на агенция за недвижими имоти. Женен е за Лаура, от която има две деца: Педро Ернесто и Марилия. Консервативен и сериозен човек, който се сблъсква с проблеми в бизнеса и с близките си.

Денизард е собственик на пункт за изкупуване на желязо в квартал на Рио де Жанейро. Вдовец, той е баща на Зезиня и има връзка с темпераментната Индия до Бразил, секретарка в неговия пункт. Весел, бохем и добър, той си е поставил за цел да изкара пари, за да се премести в престижния квартал на Рио де Жанейро – Копакабана.

Пауло и Денизард живеят в един и същи квартал, на една съща улица – авеню Атлантика. Първият живее със съпругата и двете си деца в имението на баща си – Агостиньо дела Санта. Денизард живее с дъщеря си в сградата „При вълните“.

Пауло дела Санта и Денизард де Матош никога не са се виждали, нито се познават и не са далечни роднини. Един ден, един инцидент, в който са засегнати и двамата – взрив на бензиностанция преобръща живота им. Пауло прилича на мъртъв, а Денизард е объркан с него. С амнезия, той приема да заеме мястото на Пауло в бизнеса и семейството Дела Санта. От този момент, историята разкрива живота на семейството на Денизард, чиито членове не са убедени дали той е жив или мъртъв, както и трудностите, през които преминава семейството на Пауло, които приемат в дома и бизнеса си един мъж без памет.

Този, който се възползва от тази ситуация, е шурея на Пауло – Жоао Силвейро. След радикалната промяна в Пауло, той започва да разследва какво точно се е случило в деня на инцидента. Жоао е подвластен на влиянието на сестра си, Лаура. Основната цел на Жоао да влезе в семейство Дела Санта е състоянието на Пауло. С помощта на Лаура той се сближава с Марилия с единственото намерение да се ожени за девойката, за да има право над наследството на семейството.

Друг важен персонаж в историята е Глориня да Аболисао – хипи, занаятчийка в Копакабана. Тя е дъщеря на Вилма – работничка в имението на семейство Дела Санта. Глориня страда, защото не знае самоличността на баща си. Глориня е обожавана от Агостиньо, който се отнася към нея като собствена дъщеря. Един ден, Агостиньо я кани да живее в неговото имение и тя, наранена, решава да приеме. Там Глориня се забърква с фалшивия Пауло, което отчайва майка й. В развитието на историята се разкрива защо Вилма се притеснява толкова много: Глориня е дъщеря на Пауло дела Санта.

По-късно, един мъж се появява в живота на Агостиньо и спечелва доверието му. Това е Габриел – пълен с тайни и мистерии, той прави всичко възможно, за да предпази Агостиньо, най-вече от Жоао Силверио. С развитието на историята, Габриел се запознава с Глориня и се влюбва в нея.

Денизард си възвръща паметта и си спомня какво точно се е случило в деня на инцидента. В последните серии на теленовелата, истинският Пауло се появява и много развълнуван разказва на децата си – Марилия, Педро и Глориня, че е имал нужда да се отдалечи за известно време, за да преосмисли живота си, а Пауло е видял възможност за това при инцидента, когато е видял идентичния на него Денизард. Той разяснява всички подробности на децата си и им разказва, че Габриел е бил изпратен ангел, който е имал задачата да пази семейство Дела Санта. Денизард и Пауло се срещат в кухнята на имението на Агостиньо.

Източник: memoriaglobo.globo.com