Тропически рай (Paraiso tropical)

Антенор Кавалканти е най-могъщия човек в Копакабана, бизнесмен, собственик на Кавалканти Груп, син на бившия престъпник Белизарио. Той е женен за Ана Лусия. Изгубил е единствения си син, когато е бил на 16 години и го вижда в друг човек, в един от съдружниците си - Даниел Бастосе, син на Нерео, който може да стане наследник на предприятието на Антенор. Самият Антенор изневерява на съпругата си с любовницата си Фабиана, която работи като адвокат в неговата компания. Той решава да разшири бизнеса си и започва да се занимава с верига курорти. Той изпраща Даниел в Бая, за да купи земя за строителството на първия курорт на Кавалканти Груп. В Бая Даниел се запознава с Паула Виана и се влюбва в нея. Паула работи като мениджър, а майка й, Дона Амелия, е собственичка на неголямо заведение, което може да бъде наречено бордей.

В Кавалканти Груп, Олаво заема много висок пост. Той е честолюбив тип, който е готов на всичко заради своята изгода. Той иска да застане на чело на Кавалканти Груп и е готов да се бори за този пост, въпреки че много завижда на Даниел. Той решава да го раздели с Паула, за да му провали живота. Той успява и след това Даниел се връща в Рио. Но внезапно умира Амелия, която Паула е смятала за своя майка. Малко преди да умре, Амелия й признава, че не тя й е истинската майка. Паула решава да отиде в Рио де Жанейро, без да подозира, че има сестра-близначка, която също не знае за нейното съществуване...

И така, Паула пристига в Рио и намира своя дядо, Изидоро, а след това и своята сестра-близначка, Таис. Таис е егоцентрична, отмъстителна и винаги постига целите си. А заедно с Олаво са една взривоопасна смес.

В Рио де Жанейро скоро пристига Лусия, дъщерята на Клементе и Гермина - независима и честна, заедно със сина си от Касио - Матеус, за когото се е грижила сама в продължение на няколко години след като напуска Касио. Скоро след раздялата на Антенор и съпругата му, която сериозно се е увлякла по шофьора си Лукас, той се влюбва в Лусия и образуват любовен триъгълник. (В тази ситуация Жилберто Брага използва любовния триъгълник Тони Рамос-Глория Пирес-Марсело Антони от теленовелата „Белисима" с автор Силвио де Абреу).

Още една личност излиза на сцената - „прославената" жителка на Копакабана, Марион Новаес, майка на Олаво и Иван. Елегантна, цинична и повърхностна, Марион работи в сферата на услугите, устройва вечеринки за висшето общество на Рио в скъпи клубове и хотели в града. Тя помага за окончателната раздяла между Антенор и Ана Луиза, занимава се с шантаж, получава пари за сводничество и често помага на Таис.

Не след дълго Даниел и Паула отново се срещат, но на Антенор това не се харесва, тъй като Паула предлага на Даниел да започне свой бизнес и да напусне компанията на Кавалканти. И в този момент се появява Таис. Антенор й обещава много пари, за да раздели Даниел и Паула колкото се може по-скоро. Изведнъж се появява и „съюзник" в лицето на Иван, сина на Марион. Иван е нехранимайко, но се поддава на чара на Таис, която му обещава да си поделят парите от Антенор. А в този момент Олаво се запознава с проститутката Бебел и двамата се впускат в любовна връзка.

Още едни жители на Копакабана - семейството на Ейтор и Нели. Ейтор е женен за Нели, която на първо място отдава значение на приличието и добрите маниери. Ейтор е баща на две дъщери - Жоана и Камила. Камила работи като мениджър в компанията на Антенор, но решава да напусне. На нейно място пристига Фред, приятел на Олаво, изпълнителен млад човек, който скоро започва роман с дъщерята на Ейтор, Камила. Но плановете му се рушат, когато Камила среща Матеус, сина на Лусия и Касио, и се влюбва в него. Не след дълго Камила се връща при Фред и двамата се женят. По-голямата дъщеря на Ейтор, Жоана, се среща с Умберто, младеж, който работи като сервитьор в бара „Avenida Atlantica", но той има една мечта - да има собствен ресторант. Но след като Жоана разбира, че той натрупва дългове и се забърква с други жени, го изоставя.

В сградата, в която живеят Ейтор и Нели, живее Динора заедно със съпруга си Густаво и майка си Ирасема. Ирасема се кара постоянно с Виржиния Батиста, мащехата на Антенор и съпруга на Белизарио Кавалканти. Почти всички жени завиждат на Виржиния, защото тя е в отлична форма въпреки своите 60 години.

По-нататък се случва най-интересното - Таис решава не само да изпълни задачата на Антенор, но и да получи Даниел в деня, в който той се жени за Паула. Тя планува да „отстрани" Паула като инсценира собствената си смърт, а след това да се появи, представяйки се за сестра си и да се омъжи за Даниел, а той да си мисли, че се жени за Паула. Въпреки добре изградения план, Паула успява да оживее.

За това време Лусия успява да се сближи с Антенор и е решена да забременее от него, но така и не успява. Тя отива в клиника и си прави пълни изследвания. Резултатът от тях показва, че тя е напълно здрава и тя предполага, че проблемът е само в Антенот. Но Олаво подправя медицинските резултати и нарежда нещата така, все едно Лусия не може да има повече деца. Антенор побеснява, защото това доказва, поне за него, че тя се е омъжила за него само заради парите. След развода им, Лусия напуска Рио много разстроена.

Бебел продължава любовната си връзка с Олаво и забременява от него. Но тя съблазнява Антенор и след известно време му съобщава, че очаква дете от него, което в действителност е дете на Олаво. След тази радостна новина, Антенор се жени за Бебел.

Лусия не се задържа сама в дома на родителите си. Съдбата отново я сблъсква с Касио и те прекарват незабравима нощ, през която Лусия забременява от Касио. След като си прави изследвания, тя съобщава тази невероятна новина. Антенор научава за измамата на Бебел и анулира брака им. След това той отново се бори да спечели Лусия, но тя вече е щастлива и очаква дете от Касио. С кого ще остане накрая Лусия - с Антенор или Касио?