Грешници (Pecadores)

Един мъж и една жена, любовници и съучастници, трябва да се представят свети братя, за да отмъкнат милиони отсело, където властва смъртта.

Това са Симон и Лола. Те решават да измамят цяло село, в което няма църква и свещеник, предлагайки религиозни служби и с помощта на предполагаеми помощници, извършват кръщавки, венчавки, изповеди, първи причастия и др. Те настояват, че всички събрани пари от обредите постъпват във фонд за построяване на църква в селото. Но това никога не става и успяват да избягат в подходящия момент с пълни джобове, оставяйки след себе си безутешните и гневни вярващи, които са измамени.

След прилагане на тази схема няколко пъти, те попадат в едно село, наречено El Eden (El Eden), който се намира на място, „забравено от Бог".

Но този път, съдбата им е подготвила изненада...

Персонажите:

Ребека Флорес Корона

21 годишна. Дъщеря на Армандо и Лила. Работи като гримьорка в трурната агенция на Дионисио Сиенфуегос. Странна, загадъчна и стил готика. Винаги е облечена в черно и с много грим. Носи разпятие, обърнато на обратно и си рисува ухапване от вампир на шията. Твърди, че е любовница на Дракула. Бунтува се на своите крайно консервативни родители, които не спират да я критикуват за облеклото и грима й. Увлича се по свещеник, само за да дразни родителите си, но с времето, страстта й се разгаря и лъжата й става истина. Пожелава да има дете от свещеника Бенигно, от което родителите й са шокирани и настояват тя да извърши първото си причастие. Родителите й вярва, че с добри съвети на свещеника, малката може да се поправи. Майка й я придружава всеки път, когато ходи в църквата, да не би да кривне от правия път със свещеника. Ребека е способна да прави чудеса с грим, особено да накара мъртъвците да изглеждат с 20 години по-млади, както и да разкраси убитите.

Симон Ваядарес или Сантяго Сиенфуегос

35 годишен. Привлекателен и харизматичен. „Изкарва" си прехраната като мами наивните жители в провинцията заедно с любовницата си Лола и бъдещия си шурей, Пируха. Симон се гордее със семейството си, което има история и има „класа". Забавен, съблазнител с огромно умение да омайва с думи, той е интелектуалния лидер на групата. Тези негови качества много бързо привличат Лола, която е работила като секретарка в компания, където е измамена от Темуко. Когато девойката разбира, че той е мошеник, той настоява да изостави всичко и да тръгне с него. Тя не се замисля много и тръгва с него - изоставя дом, работа, родителите си, за да тръгне с този романтичен и страстен мъж, който й предлага авантюрата на живота й. Така попада извън закона. Плановете им са да направят големия удар и да заживеят щастливи завинаги, например в Аржентина. Голяма заплаха за него стават Риголето и Аида, които са решени на всяка цена да им свалят маските, да ги изгонят от мястото и да получат наследството на покровителя им.

El Piruja: Еродес Барига, Отец Бенигно

29 годишен. Член на групата измамници. По-малък брат на Лола. През живота си е правил много престъпления, леки престъпления, заради които е лежал в затвора: кражби на портфейли, улични нападения и кражби на милостини от църквите. Забелязва шанса на живота си с предложението на Симон да се присъедини към групата, към която сестра му Лола вече принадлежи. Майка му винаги му е създавала проблеми, като се е опитвала да го привлече на правилната страна. Завършил е само основно образование, за това пък е научил много неща от улицата, където е прекарал по-голяма част от живота си. Недоверчив, импулсивен, лъжец, той смята, че знае всичко за живота. Облича се с дънки и пуловери, а на лицето си има белег, който да му напомня за това колко е жесток живота на улицата. Но той трябва да се маскира добре при пристигането си в El Eden. Зад външния вид на лошо момче, се крие едно голямо сърце и огромно великодушие. Обожава сестра си, която постоянно защитава и към която изпитва голяма солидарност.

Алтаграсия Перес Перес

33 годишна. Дъщеря на Урсула и Дионисио Сиенфуегос, който никога не я е признавал за такава. В селото се носят слухове, че е годеница на Дявола, както и това, че е имала срещи с него. Тези слухове са подбудени от това, че тя е много екстравагантна, наивна и без да се грижи много за себе си. За това й викат „обладаната". Води двойнствен живот: през деня е истински ангел, а през нощта се превръща в жена, способна на всякакви лудости. Майка й я обожава и се грижи за нея, но тя успява да избяга няколко нощи подред, а след това не помни нищо. В една така нощ, тя се запознава със Симон, който е запленен от нейната безразсъдност и палава красота. Тя единствена не усеща, че Симон е Сантяго Сиенфуегос, което я превръща в негов съучастник, а страстта към него, я прави зависима и поставя в опасност връзката му с Лола. Пристигането на адвокат Анхело Ботеро променя всичко и поставя жената пред дилема между чувствата и лоялността към шефа си.

Анхело Ботеро

35 годишен. Завършил с отличие Университета на Чили и е застанал начело на една от най-важните адвокатски кантори в Сантяго. Работохолик, умен, усърден и праволинеен. За него професията е много важна и изпълнението на работата му е въпрос на живот и смърт. Има висока професионална етика. Това се превръща в проблем с колегите му. Винаги спретнат и с изряден външен вид, той притежава свой стил. Сблъсква се с реалност, различна от неговата обичайна, пристигайки в El Eden. Животът в това село се превръща в предизвикателство, както професионално, така и лично.

Филомена

37 годишна. Родена в опустошено и прекалено спокойно село. Преди години решава да се премести в El Eden с твърдото намерение да продължи със спокойния си живот, но с някой мъж до себе си, с когото да създаде семейство. Работи за Дионисио на гробището. Работата й е проста: да поддържа чисто мястото и да наблюдава да не се случва нещо нередно. Накратко, грижи се за вечния покой на умрелите. Когато за първи път среща мъжа на гробището през нощта, Филомена разбира, че това е идеалния за нея. Един млад и спокоен младеж, с твърди морални принципи. Филомена се отдава на младежа, който й предава всяка вечер ключовете за гробището. Тя запазва мълчание по време на интимните им моменти, за това и не разбира как се казва. Накрая се решава и когато за пореден път се появява, тя го пита как се казва. Това е Ерасмо.

Радамес Перес Сото

32 годишен. Син на Софанор и Амелия. Единствената раздяла с родителите му е била при срещите му с Хулита и Ромилио. Но това не се е случвало от много години, тъй като понася много тежко раздялата с родителите си. Той не може да разбере как може една любов може да приключи. До този момент все още не може да разбере, но е убеден, че именно това се е случило с Елиса, неговата любов от детинство. Когато Лола пристига, той вижда в нея Елиса и чувства, че това е доказателство, че не е грешил. Той е уверен, че неговата съдба ще е по-различна от тази на родителите му.

Лола: Долорес Барига или Елиса Сиенфуегос

32 годишна. Гадже на Симон и сестра на Пируха. Заедно с тях сформира група на професионални престъпници. Лола е била работоспособна и самоотвержена секретарка в голяма компания, която се е занимавала с аренда на големи машини и от която Симон е искал да извлече изгода чрез измама. За да постигне това, той е трябвало да спечели доверието на привлекателната секретарка. Така той е открил в нея идеалната жена за себе си, а тя му се е отдала без задръжки. Когато разбира кой в действителност е Симон, тя приема тази луда и извън закона любов. Лола изоставя всичко - дома си, семейството си и Роро, годеника си, когото изоставя пред олтара и за когото често се сеща с жал. Родителите й не губят надежда, че тя ще се върне някой ден.

Урсула Перес

69 годишна. Сестра на Софанор Перес и майка на красивата и загадъчна Алтаграсия. През младостта си доста е палувала и споменава онези времена като незабравими. Известна със силната си ръка, тя се занимава с бара на брат си и усмирява агресивните жители на селото. Обикновена жена и живее щастливо с дъщеря си, която обожава най-много на света. Тази голяма любов прикрива и нейното най-голямо страдание. Тя изпитва ужас да не изгуби Алтаграсия, тъй като е убедена, че баща й, Дионисио Сиенфуегос, я е дал на Дявола, сключвайки договор с него и че Малуло ще я потърси в нощта след Сан Хуан. Историята се е случила преди 30 години. Много млада и наивна, тя попада в ръцете на Диониисио Диенфуегос. Тя се е предала пред неговите прелести и въпреки че е знаела за брака му и децата му, тя му се е отдала. В резултат, тя е останала сама и бременна.

Ромилио Перес

20 годишен. Син на Софанор и Лаура. Полу-брат на Радамес. Работи в семейния бизнес. Неговата огромна ненавист, която е прихванал от майка си към Амелия и дъщеря й още от съвсем малък, се превръща в силна любов. Дълго време само се карат с Хулита и при една такава обичайна борба, всичко приключва с целувка. Два месеца я избягва, но накрая, когато отново я среща, осъзнава, че обича безумно дъщерята от първия брак на баща си. Двамата преживяват една страстна и тайна любовна връзка, възползвайки се от всеки свободен момент. Дядото на Хулита, Бернардо, е първият, който разкрива тайната им, но не отдава голямо значение на това. Той не се осмелява, докато Хулита не става пълнолетна, за да може да се ожени за нея и да постави родителите й пред свършен факт.

Миранда Аумада

30 годишна. Сляпа по рождение. Тя е много добра и не е способна да таи злоба към никого. Отгледана е от старата Мерседита, госпожа, която се е погрижила за нея, след като я е открила пред вратите на църквата. Привлекателна, но не осъзнава това, тъй като Мерседита я държи изолирана от мъжете в селото. Животът й можеше да бъде спокоен и щастлив дълго време, ако старата Мерседита не умира от заблуден куршум на мафиотите в селото.

Магдалена Епифания Солис

21 годишна. Племенница на Пас Пино. Част от оплаквачките в El Eden. Притежава радостен и особен характер, но е променена от Глория и Пас. Те са й помогнали да стане професионална оплаквачка и накрая тя се убеждава, че за това се е родила. Тя изоставя семейство, приятели, годеник, за да сбъдне с мечтата на живота си - да плаче срещу заплащане, в резултат на което да натрупа състояние. Спонтанна, работлива и упорита. Готова е да предизвика преврат в света на оплаквачите и се опитва, променяйки външността си. Тя се превръща в първата примадона на селото. Когато пристига Пируха, тя мигновено се чувства привлечена от него, не крие чувствата си и се опитва на всяка цена да спечели свещеника. Проблемите настъпват, когато разбира, че не само тя е заинтересована от отец Бенигно и започва безжалостна война срещу всички тези жени.

Риголето Моранде

45 годишен. Иконом в дома на Сиенфуегос, доверено лице на Дионисио и гробар при него. Силен мъж, с твърд характер и преди всичко, голям професионалист. Пристига в къщата още като дете. Произлиза от семейство на икономи и има класическите черти на тази професия. Сериозен, мълчалив, усърден и изпълнителен. За него, професията е неговия живот. В семейната история има икономи, известни не само в страната, но и в Европа. Смята, че негов предшественик е бил прототип на Агата Кристи за нейните криминални романи. Но има и физически дефект - гърбица. Това го прави малко чудовищен и му придава малко жесток вид. Обича да казва, че това е наказание от Бог за това, че се е забъркала с едно от децата на своя господар. Този негов физически недостатък е бил винаги неговия кръст. Неговият комплекс го е превърнал в затворен човек, винаги в лошо настроение. Най-голямата му мечта е да получи наследството на Дионисио, за да може с парите да намери най-добрият лекар, който да го избави от нещастията му.

Аида Ечеверия

37 годишна. Икономка в дома на Дионисио Сиенфуегос и съучастница на Риголето. Мълчалива и решителна жена. Привърженичка на съвършенството и професионализма. Преди десет години заема мястото на Белис, която е била уволнена при много странни обстоятелства, които Риголето така и не е пожелал да разкрие пред нея. Много добре знае къде й е мястото и никога не се надценява. Притежава приятен глас, който изявява поне веднъж в седмицата или при погребения. Мечтае единствено, след смъртта на Дионисио тя и Риголето да получат цялото му състояние. Тя планира да използва тези пари за пътешествия по света и в усъвършенстване на гласа си. Но се случва нещо непредвидено - преди да умре, на хоризонта се появяват две деца, за които господарят й не е знаел и които настояват да получат парите. Но Аида и Риголето смятат, че те повече заслужават парите.

Лаура де Перес

49 годишна. Втората съпруга на Софанор и майка на Ромилио. От съвсем малка е искала да стане сеньора. Но животът й се е подредил по непредвиден начин и поради финансови проблеми, семейството й се е преместило в El Eden, селото, в което Дон Дионисио Сиенфуегос се появява. В началото им е било много трудно, живели са в дома на Амелия. Тя е била добра жена, но с мания по чистотата. Но един прекрасен ден, Дон Софанор се появил като приказния принц и я е откарал до леглото си. Докато обслужва Дон Софанор, тя се влюбва в него и замечтала да заема мястото на Амелия. Но това не й стига, тя си поставила още по-голяма цел - да накара нейния принц да се влюби в нея.

Рейналдо

38 годишен. От 10 години се занимава с една от най-неблагодарните работи в селото: предлага услугите си на семейства, които са преживели загуба. Работи в офиса на траурната агенция на Дионисио Сиенфуегос. Това, което предизвиква ужаса на жителите в селото, е факта, че той предлага визитната си картичка на хора, които все още не са умрели и които до няколко дни умират. За мнозина, това е случайност, но за други - именно Рейнало носи лош късмет. Това предизвиква страха на хората, които го отбягват по улиците. Всъщност, Рейналдо е надарен с дар да усеща кой ще умре скоро.

Амелия Сото

50 годишна. Съдружница и основателка на „Toro Quitallanto". Майка на Радамес и Хулита. Разделила се е със Софанор Перес преди 22 години. От него има син, Радамес. Омъжила се е лудо влюбена в Софанор и против мнението на семейството, което е смятало, че този младеж не е подходящ за нея. Въпреки това, тя се е доверила на Софанор и докато той опитва различни работи, тя, за да помага в дома, отваря малка бакалия, в която предлагала стока от Аржентина. Нейният малък бизнес е помогнал в първите години и не е позволил да гладуват. Софанор решава да предприеме нещо, за да издигне семейството, но всичките му проекти са се провалили. Въпреки това, нейният бизнес винаги е спасявал положението, а тя е била много щастлива.

Биенвенидо Перейра

29 годишен. Живее в планините и гледа кози, от които получава мляко и прави сирене/кашкавал. От време на време слиза от планината, за да продава продуктите си в село El Eden. Необщителен, мрачен, малко див, слабо образован, с беден речник, но понякога стига и една дума, за да го разберат. Обикновено живее сред животните, не го интересуват лични връзки нито със семейството, нито с други хора. Извикан от Амелия Сото да съблазни Хулита и той заживява в курника на дамата. Познава поведението на животните, умее да имитира петел, сова и други диви животни до съвършенство. Харесва облеклото си, което е подходящо за гледане на животни в дивата природа и не е склонен да промени това. От съвсем малък живее без никакви правила и страда много от факта, че майка му не се интересува въобще от него.

София

35 годишна. Израснала в El Eden с идеята, че една жена може да се реализира в живота само чрез майчинството. Когато се запознава с Елеутерио, тя му се отдава, в следствието на което забременява и е принудена да се омъжи за него. Цялата страст и романтика, която преживяват младите преди брака, малко по малко угасва, най-вече заради отговорността, която са били принудени да понесат, когато семейството им се увеличило. Тежкият опит не ги променя и те не се пазят. И така, всяка година тя ражда по едно дете и вече има седем, като има и близнаци. Майчинството за нея не е толкова очарователно, а принуда, която не е способна да спре. Постоянно преследва съпруга си сексуално, въпреки че се убеждава, че той сам я търси.

Елеутерио

47 годишен. Съпруг на София и баща на седем деца. Има собствен бизнес, който му помага да отгледа голямата си челяд. Работи усърдно, за да печели достатъчно. Както казва София, животът му е дал седем благословии, но той не е убеден дали това не е наказание. Винаги е бил трудолюбив, решителен и отговорен човек. Обича семейството си, но усеща, че връзката със съпругата му не върви както трябва. Елеутерио страда от постоянна умора и заспива навсякъде, дори на улицата. Всеки път, когато иска да организира нещо романтично за София, всичко се проваля, тъй като се появяват непредвидени обстоятелства около децата. Няма и миг покой, но за разлика от София, страда по изгубената младост, когато е разполагал с времето си и е можел да прави каквото поиска.

Хулита Ерера

19 годишна. Дъщеря на Амелия и Родолфо. Работи за семейния бизнес. Баща й е умрял преди три години. Тя обича Ромилио и за да го държи наблизо, винаги предизвиква проблеми, при което Амалия извиква сина на съперницата си, за да й помага. Най-голямото й желание е да се омъжи за Ромилио и когато семействата им се помирят, да живее спокойно. Решителна да направи всичко възможно, за да постигне целта си. Дори смъртта на дядо й не попречва да направи опит да избяга с Ромилио. Пристигането на свещеника в селото за нея е знак, че нещата ще се променят към добро и вярва, че няма да се наложи дълго да убеждава отец Бенигно да ги ожени тайно с Ромилио.

Софанор Перес

50 годишен. Съдружник и основател на „Toro Quitallanto". Баща на Радамес и Ромилио. Влюбил се лудо в Амелия, която се е държала много мило с него, който е има проблеми. За Софанор е нямало никакво значение, че нейното семейство е против връзката им.

Глория Торес

40 годишна. Тази талантлива оплаквачка е омъжена за Каронте Тапия и е майка на Селсо, единственият й син, който също се включва в групата на оплаквачките в El Eden. Тя се противопоставя на това, защото смята, че това е работа за жени и за това му забранява да оплаква публично. Включва се в желанието на Магдалена да промени групата на оплаквачките. Омъжила се е за Каронте бременна, но истината е, че тя никога не е лягала с този загадъчен шофьор. Няма никаква химия между тях, но това не пречи тя да изобрети история за семейния им живот.

Чико Тапия

20 годишен. Истинското му име е Селсо. Единственото дете на Глория и Каронте (който в действителност не е негов баща). Още от съвсем малък е очарован от работата на майка си. Иска да научи изкуството на оплакване и за това посещава редовно заниманията на групата. Но всички в групата са жени и настояват, че мъжете не плачат. За да го отдалечат от групата, те го принуждават да започне като помощник на Радамес. Но мечтата му да стане професионален оплаквач не приключва.

Лила Корона де Флорес

42 годишна. Вярваща и блажена жена. Има дом извън града и се занимава с отглеждане на цветя заедно със съпруга си. Цветята продава за погребения, сватби, кръщенета и други събития в El Eden. Освен това, свири на китара и пее в Църквата, заедно със съпруга си Армандо, който свири на акордеон. Крайно вярваща, почти фанатичка. Опитва се да приобщи и дъщеря си Ребека в делата Божии. Никога не дава воля на истинските си чувства.

Армандо Флорес

45 годишен. Истински образ на съвършенството и добрите навици. Обсебен католик и вярва в Девата на Кармен. Занимава се със завиване на венци за бизнеса на Дон Дионисио. На моменти прекалено многословен, винаги идеално чист и облечен в черно. Официален оратор на погребения и свири на акордеон заедно със съпругата си Лила, която пее и свири на китара на различни обществени събития. При пристигането на Отец Бенигно в селото, той се посвещава на това да му сътрудничи. Той дори не подозира, че милостинята, която събират, отива направо в групата измамници Симон, Лола и Пируха.

Лукресия

37 годишна. Жизнерадостна жена, която е пристигнала в El Eden преди няколко години, за да практикува най-древната професия. В началото, нейни клиенти са не само жителите на селото, но също така вдовци, роднини и приятели на покойници, които са били погребани в El Eden, които търсят утеха. Много скоро, Лукресия натрупва солидно състояние и си купува къща с много стаи, която превръща в пансион. И въпреки че този бизнес й позволява да престане със заниманията си като проститутка, Лукресия е приела проституцията като призвание. В селото, където властва смъртта, Лукресия чувства, че внася радост и дарява голямата си любов на нуждаещите се. Предлага свещи, които сама е изработила, в погребалната агенция на Дон Дионисио.

Каронте Тапия

42 годишен. Шофьор на катафалката в погребалната агенция на Сиенфуегос. Женен е от двадесет години за Глория, една от оплаквачките. Предполага се, че той ебащата на Селсо, но в действителност, тя е била бременна, когато са се оженили. Загадъчен мъж, който носи постоянно черни очила, защото страда от фотофобия. Изглежда като герой, изваден от старите филми на ужасите. Глория го хвали като ненадминат любовник, но истината е друга - той никога не е спал с нея.

Пас Пино

50 годишна. Леля на Магдалена. Тя е най-възрастната оплаквачка. Винаги в лошо настроение. Не търпи модернизма под никакъв вид. За нея, литургиите трябва да се водят на латински език. Живее с Глория, Каронте и Селсо в къщата, която е и училището на оплаквачките. Привърженичка на традициите в професията си. Иска да предава занаята от поколение на поколение и да превърне това в изкуство. Има проблеми с Магдалена, най-младата от оплаквачките и не приема нейните желания за промяна. Срамува се, когато я разпознават на улицата, но дълбоко в себе си винаги е искала да бъде звезда.

Дионисио Сиенфуегос

69 годишен. Предприемчив траурен бизнесмен, който е пристигнал в El Eden преди 40 години в търсене на нови хоризонти, придружен от младата си съпруга, Ева, която обожава. Щастието им има конкретен израз - раждат им се две деца, Сантяго и Елиса. Всеки ден Дионисио благодари на Бог за благословията му. Още повече, когато в съседното село се разразява истинско нещастие, когато се сблъскват местните жители и нарко-трафикантите, поради което всяка седмица има по един-двама мъртъвци. Но това е добре за него - неговата траурна агенция „процъфтява". Всичко върви идеално, докато смърт не разрушава семейство Сиенфуегос - заблуден куршум отнема живота на съпругата му Ева, докато тя защитава децата си. Дионисио полудява от мъка, чувства се предаден от Бог и в този момент се отрича от него, защото заедно с Ева, всичко свято си е отишло.

Ерасмо

36 годишен. Живял в съседното село. Дълги години семейството му е забъркано в постоянни териториални спорове, които Ерасмо, млад пацифист, не издържа и решава да започне отначало в El Eden. Един ден домът му е нападнат от трима мъже. Ерасмо, отчаян за живота на близките си, убива тримата нападатели. Те са погребани на гробището на El Eden. Ерасмо е благодарен, че с действията си е спасил близките си, но вината го тормози и той решава, че трябва да се погрижи за гробовете на тримата, които са умрели от неговата ръка. Така той започва работа като нощен пазач на гробището в El Eden. Години наред се грижи за мястото и особено за душите на тримата престъпника. Той живее самотен, работи през нощта, без да има с кого и дума да размени, а през деня - спи.

Източник: www.tvn.cl