Кой си ти? (Quem é você?)

Новелата „Quem é você?" засяга три основни теми: живота на две сестри, „третата възраст" и сексуалния фарс.

В центъра на история е конфликта между сестрите Маиря Луиза Малдонадо и Беатрис Малдонадо, които реагират по различен начин на факта, че баща, Нелсон Малдонадо, ги е изоставил и преждевременната смърт на майка им, както и изпълненото с проблеми детство.

Мария Луиза намира убежище в света на фантазиите и куклите, които тя изработва с лицата на всички, които са част от живота й. Винаги покровителства съпруга си, Афонсо, и уважава баща си, виждайки в него герой.

Беатрис гледа реалността с жестока обективност, никога не се отдава изцяло, страхувайки се да не страда, както се е случило с майка й. Тя е сама и е имала връзки с Тулио и Родриго, които са все още влюбени в нея. Тя е независима, силна и решителна.

Баща им, Нелсон, бонвиван, който след като е обикалял по света, се е върнал и е решен да помогне на крехката си малка дъщеря. С по-голямата, Беатрис, той винаги е имал трудни отношения.

Конфликтът между сестрите се поддържа от спомените от преди 20 години и един карнавал във Венеция - място, което е сложило началото на голяма тайна: истинското бащинство на Каду, сина на Беатрис. По време на маскения бал, който се показва като спомени, Мария Луиза съобщава за своята бременност. Но Афонсо смята, че детето е плод от изневяра. Той отмъщава на съпругата си като преспива с една жена с маска. В първата серия на новелата, в наши дни, Беатрис разкрива на сестра си, че Афонсо, съпругът й, е баща на Каду. Шокирана и чувствайки се предадена, Мария Луиза се връща в света на куклите.

Афонсо е бил много млад, когато се е влюбил в Мария Луиза и им се е родил сина им Маурисио. След това той изоставя мечтата си да стане пилот от Формула 1, посвещавайки се изцяло на управлението на семейното винопроизводство. Със развитието на сюжета, Мария Луиза е принудена да се бори за съпруга си със Синтия, блестяща автомобилна състезателка, която е обичал като млад. Но въпреки всичко, Афонсо обича силно съпругата си.

Беатрис, чийто характер се променя по време на историята, се възползва от кризата в брака на Мария Луиза и психическото заболяване на сестра си, за да убеди Афонсо да я вкара в клиника. И всички тези усилия целят да започне връзка между тях. Въпреки любовта на съпруга си, Мария Луиза не му прощава измяната и избягва с помощта на Габриел, загадъчен мъж, който е влюбен в еня.

Друга важна линия в новелата е свързана с почивния дом „Цветна градина", собственост на семейството на Мария Луиза и Беатрис. Пълен с приятни възрастни хора, темпераментни, възхитително и забавни. В дома живеят Кити - водеща актриса, която забавлява всички със своята откровеност и като вдъхва живот на марионетки в театъра на сенките; Изолина, която живее със спомените от времето, когато е била известна пианистка; Аугста, която прекарва времето си в търсене на дъщеря си и дядото Самука, който настоява, че разговаря с извънземно, Симау, който го вдъхновява, докато пише. Групата възрастни хора повдигат теми като напускане на семейството в „трета възраст" и новото разцъфване на любовта и приятелството в тази фаза от живота.

Накрая, Мария Луиза намира щастието с Габриела. Става ясно, че той е обвинен в престъпление, което не е извършил, попадайки в капан, организиран от стари приятели. Но невинността му е доказана накрая.

Късметът обръща гръб на Беатрис. Появяват се доказателства за фалшификации, които тя е извършила, за да лиши Мария Луиза от права, а също така и опита й да убие Габриел и Синтия. Беатрис приключва дните си в затвора и самотна, отговаряйки за всичките си злодеяния.

Афонсо е опустошен след като открива, че през цялото време е лекувал Мария Луиза от лудост, сляпо доверявайки се на Беатрис. Мария Луиза му прощава и те остават добри приятели. Афонсо и Синтия остават заедно с новородения си син.

Източник: braziliada.ru