Айсберг (Témpano)

В ледените полета на Патагония, семейство Грау се наслаждава на чистото щастие...

Празненствата по случай златната сватба на патриарха със съпругата му и семейния бизнес – Флотата „Témpano“, са в апогея си. В това време, Алваро – капитанът на кораба, се притеснява за детайлите около това грандиозно празненство на този основател на корабната компания. Неочаквано всичко се разтърсва от пристигането на пътничка, която никой не е очаквал и за която всички се опитват да забравят: дъщерята на Сусана, служителка и шефка на екипажа, който въобще някога е съществувал.

Ампаро Бенавенте е изчезнала преди осем години по време на хаоса, предизвикван в нощта, в която са посрещнали Новата 2003 година. Тогава, при един трагичен инцидент тя без малко да изгуби живота си. Нейната появява пред всички от семейство Грау събужда един тъмен и болезнен епизод от живота им. Една история, която всички се опитват да изтрият от паметта си и не са успели... до сега.

Със пускането на котвата на „Témpano IV“ нещата никога няма да бъдат същите за това семейство. Защото Ампаро се е върнала, за да си отмъсти и да въздаде правосъдие по свой си начин, поставяйки в шах сигурността на корабния бизнес, в който са замесени всички от семейство Грау и огромни черни облаци надвисват над привидно мирния семеен живот.

Тази неяснота се засилва, когато по време на празненството се случват брутални престъпления, които се отприщват на борда и поставят в графата „заподозрени“ всички от екипажа на кораба. Никой не успява да се спаси и нищо не остава същото. За това, Николас и Хавиер – детективи, които присъстват на празненството и на хладнокръвните убийства, са първите, които започват да търсят заподозрени, да разкриват тайни и да разпитват за действията на странната пътничка.

След първите смъртни случаи на „Témpano IV“, полицейското разследване, което започва, разкрива доказателства за слабостите и неволите на някои членове от семейство Грау, които са предизвикали катастрофата, която е променила живота на Ампаро Бенавенте. Объркването се изяснява, когато една от насоките в разследването разкрива, че мотивът за престъпленията е най-вече един – Отмъщение. Това означава, че зъл ум се опитва да разруши всичко, от което се гордее семейство Грау.

Вина, предателства, неосъществена любов и манипулиации са основна част от тази история, в която един убиец се крие в сенките и любовен кръг... по един невероятен начин.

Персонажите:

Алваро Грау

Капитан Алваро Грау е очарователен мъж и ентусиаст, и също като баща си споделя идеята, че семейството е основа за абсолютното щастие. Прекалено студен, той е мъж, който среща трудности при изразяване на обич. Любовта му към флота „Témpano“ е това, което го трогва и е чувство, което не би могъл да изпита към никого. Нито дори към Лорето, с която са женени от години, нито към децата си – Роко, Лоренсо и Каталина. Въпреки че е голямо главоболие за него, Каталина е единствената, която събужда човешката му страна. Той познал обичта със Сусана, бивша служителка на Панчо и Малу, която е била първата му любов и която все още му е вярна колежка в сянка. „Спокойният“ им брак се преобръща, когато Алваро открива, че съпругата му му е била невярна. Въпреки фасадата на идеален брак, отношенията му са доста дистанцирани и агресивни на моменти. В животът му нахлува хаоса с появата на Ампаро – дъщерята на Сусана и заплашва голямата му любов: флота „Témpano“. За това прави и невъзможното, за да я изгони от страната без да се замисля за последствията.

Лорето Алкантара

Учила е журналистика и се е радвала на успех, докато един репортаж не е пресякъл пътя ѝ с този на Алваро, в резултат на което двамата се оженили с мисълта, че животът им ще бъде безкрайно пътуване и така ще би могла да се наслади на младостта си, но съпругът ѝ бързо я е убедил, че е по-добре да имат деца и така историята се е променила, за нея, немислимо. Майчинството ѝ е донесло самота и докато наблюдавала как растат децата ѝ, тя осъзнала жестоката си участ – изгубила е безвъзвратно младостта си, лишена от любовта на капитан Грау, който постоянно пътува. В търсене на любовта, тя не се замисля да започне извънбрачна връзка. Всичко върви добре, докато Алваро не разрива изневярата ѝ и побързва да ѝ отмъсти. Омразата, която изплува на повърхността, разкрива, че съпругът ѝ също ѝ е изневерявал – имал е дългогодишна връзка със Сусана. Сега Лорето се чувства използвана от Алваро и е решена да го накаже за всеки момент, в който е страдала.

Ампаро Бенавенте

Дъщеря на Сусана, Ампаро е израснала в семейство Грау. Скоро открила чрез отношенията на братовчедите си и жестоките шеги, на които станала жертва, и въпреки лукса, който ги заобикалял, каква е нейното истинско положение. Неуверена, страхлива и самотна, Ампаро, докато растяла, криела любовта, която винаги е изпитвала към Антонио и който в нощта, в която са посрещнали новата година преди осем години, я е накарал да му се довери. Целувката, която белязала сърцето ѝ, белязала също така едно „преди“ и „след“, когато при трагичен инцидент без малко да изгуби живота си, а историята ѝ се е променила завинаги. Тогава Ампаро осъзнала, че нейното бъдеще е много далеч от Сусана, Антонио и цялото семейство Грау. В Австралия тя се възстановява, докато в Чили затварят страниците на делото. Но сред най-дълбоките ледове в света, тя си спомня основната цел: да се върне и да потърси правосъдие. При завръщането си, Ампаро открито обявява желанието си за отмъщение. Тя е решена да всичко, за да превърне в ад живота на братовчедите си и цялото семейство Грау, но също така да възобнови съдебния процес и да унищожи процъфтяващия бизнес на семейството. И това остава така, докато, също като всички останали пътници на борда на кораба, не остава изненадана от поредицата престъпления, които се случват на „Tempano IV“. И така, малко по малко Ампаро започва да се разкъсва към младежката си любов към Антонио и привличането, което изпитва към детектив Николас Дуарте. Дали е възможно едно толкова крехко и красиво момиче да стои зад ужасните убийства?!

Николас Дуарте

Като дете е бил затворен и неуверен, поведение, което е било провокирано от преждевременната загуба на майка му. Емоционално нестабилен, детството и юношеството на Николас Дуарте са били белязани с добри постижения в училище, но с непоносимо поведение. Докато не става част от отдела „Убийства“, където работи като детектив. Животът му се преплита с престъпленията, които разследва неразделно с партньора си Хавиер. Въпреки че Николас лесно се отегчава, той влага цялата си страст и умения в разплитането на сложните случи, с които се сблъсква в работата. Не поддържа сериозна емоционална връзка, защото не приема идеята за сериозни отношения. Но това е на път да се промени, когато Ампаро Бенавенте се появява в живота му и разрушава всичките ми вярвания, които са го водили през годините, отдаден изцяло на работата си.

Моника Труман

Разглезена от майка си, Моника винаги е получава това, което е искала. Но това само е натрупало у нея една неувереност относно външността си. Винаги е била близка с Ампаро и се е измъчвала от лошото отношение на братовчедите ѝ, но не е имала смелост да ги спре. Моника поддържа връзка с милионера Себастиан Валдивиесо, връзка, която поддържа щастието на семейството ѝ и която я кара да мисли, че може да ѝ донесе пълно щастие. Всичко се променя в момента, в който се сблъсква с Лусиано – привлекателният шеф на флота. Привличането е силно и незабавно. Толкова силно, че Моника рискува всичко като се решава на изневяра и да поддържа тайна връзка, която не може да позволи да излезе наяве. Скандалът е огромен и тя се изправя пред тежката дилема с кого да остане. И по време на своите терзания, Моника открива, че Лусиано не е толкова прозрачен, колкото си е мислела. Така на нея ѝ се налага да се бори за неговата любов с друга жена. Въпреки че е решена на всичко, за да разреши тази ситуация, когато всичко се усложнява още повече след като разкрива коя е нейната съперница – нейната собствена майка.

Антонио Труман

Управител на флота, Антонио е много привлекателен мъж, който осъществява функцията на посредник между пътниците и екипажа. Чувствителен и любящ мъж, съвсем млад той се влюбил в една скромна девойка, която така и не е успял да забрави. За това започва тайна връзка с братовчедка си Каталина. Със завръщането на Ампаро, спомените от случилото се преди години се събуждат и той се чувства виновен за страданията, които тя е преживяла, въпреки че я е обичал много. Но това не пречи на мъжа да осъзнае, че въпреки изминалото време, чувствата му към Ампаро – неговата младежка любов, са непокътнати. Това, което никога не е подозирал, че тя ще се върне, за да си отмъсти, а той ще се превърне в основната жертва на нейното отмъщение.

Каталина Грау

Най-красивата и привлекателна от братовчедите, но също така и най-злата. Близка с Лорето, майка си, от съвсем малка Каталина винаги е била влюбена в Антонио и въпреки че той постоянно ѝ напомнял колко невъзможна и скандална може да бъде една връзка между братовчеди, тя е успяла да го съблазни и да поддържа тайна връзка с него. Основната ѝ съперница е Ампаро, която има по-голяма възможност да остане с него. Този неин гняв срещу Ампаро нараснал толкова, че тя започнала да шпионира. Всеки път, когато срещала своята съперница я унижавала, в опит да запази любовта на Антонио. Дори успяла да ги раздели за момент. До неотдавна. Когато вижда как най-големият ѝ кошмар се превръща в реалност – завръщането на вечната ѝ съперница. За това сега дъщерята на Алваро Грау е напълно отчаян, защото съдбата ѝ изглежда много несигурна. Манията ѝ се превръща в патологично състояние, когато осъзнава, че е способна на абсолютно всичко, за да остане заедно с Антонио.

Сусана Норамбуена

Майка на Ампаро, тя винаги е била добра жена, не таи лоши чувства и вечно вярна на семейство Грау, за които работи. Тя е много близка с Алваро и Панчо, които търсят нейните съвети. Тя най-добре познава тайните на семейството. Но тя също пази една: Алваро е бил неин любовник и между чаршафите е разкрил много от тайните, които крие. Нейната безпрекословна вярност стига до там, че рискува връзката на дъщеря си, за да не предаде голямата си любов. Сега, когато вижда, че нещата не са както преди, Сусана започва да си задава въпроса дали е постъпила правилно и не е приела да придружи дъщеря си в чужбина, вместо да помага на капитан Грау. Но стига до задънена улица, когато разбира, че няма връщане назад и че е изгубила прекалено много време. Сега Сусана е като бомба, която заплашва да се взриви.

Малу Кордеро де Грау

Дъщеря на известния адмирал от флота, Малу Кордеро се показва като решителна и убедена в действията си цена. Първият ѝ проблем, който има със семейството си е, когато решава да се омъжи за мъж без име и положение, като Франсиско Панчо Грау. След отблъскването на баща си, Малу решава никога да не позволява на някой да я командва. Егоцентрична и невероятно изящна, Малу е душата на всички семейни събирания. Прекалено притеснена за физиката си, тя отказва да се облича като възрастна жена и продължава да се кипри и гласи като млада жена. Въпреки силния си характер, тя също си има слабост – внукът ѝ Дамян. Тя е в постоянен конфликт с дъщеря си Исабела, чиито решения и непостоянство не може да разбере. Появата на Ампаро нарушава спокойния ѝ син. Тя мрази Ампаро, само защото е дъщеря на Сусана. Въпреки настъпилите проблеми в брака, Малу прави всичко възможно, за да попречи завръщането на Ампаро Бенавенте да разруши семейството и да разкрие тайните, които толкова добре са пазени през годините.

Франсиско Панчо Грау

Собственик и основател на флота „Témpano“, Панчо Грау е син на рибари, който е на седемгодишна възраст е бил принуден да започне работа, за да помага финансово на семейството си. Морето е неговата голяма страст, а корабите – неговите играчки. Преди 20 години е сформирал първия вариант на флота си. В началото се е придържал към традициите, но сега се възползва максимално от технологичните нововъведения в тази сфера, поради което се радва на успех както в родината си, така и в чужбина. С Малу успява да осъществи друга своя детска мечта: да има щастливо семейство. Има две деца и седем внука. Гордее се със сина си Алваро, който следва неговите стъпки. Панчо Грау ежедневно се бори да задържи сплотено семейството, предпазвайки от конфликтите на миналото и тайните, които го тормозят.

Исабел Грау

За разлика от брат си Алваро, Исабел винаги се е водила от импулсите си, разхвърляна и живее в пълен хаос. На 16-годишна възраст забременява от един северноамерикански бизнесмен, за когото се омъжва и заминава да живее в Тексас, където ражда още три деца. Ексцентрична милионерка, тя се възползва от всичко, което може да си осигури с пари. Тя страда много след смъртта на съпруга си, чието състояние наследява. Преди няколко години се е завърнала в Чили, тя е подложена на критики от страна на семейството си, което не подозира най-лошото – изгубила е част от парите си поради лошо управление. Тази тайна е позната само на Лорето, но не след дълго е разкрита от Алваро и баща ѝ. Близка с дъщерите си, но по-специално със синовете си Антонио и Дамян, Исабел не спира да търси любовта и сексуалното задоволяване, което стават причина за конфликтите ѝ с Малу. Това не е пречка за страстта ѝ и тя се забърква в любовна връзка с Лусиано Естевес. Тя не подозира, че е принудена да дели любовта на този мъж със собствената си дъщеря Моника.

Лусиано Естевес

Майстор готвач, той се радва на успех сред жените. След като е получил Физическо образование, той тръгва на обиколка по света, по време на което открива своята страст към готвенето. Работи за най-добрите ресторанти и хотели в света, покорявайки всяка жена, която се изпречи на пътя му. Доволен е от живота си на „Tempano IV“, където освен че успява да развихри кулинарния си талант, но също така да се наслади на изискани жени. Исабел става негова любовница, още една в списъка му, като в същото време покорява Моника, дъщерята на любовницата му. Този любовен триъгълник предизвиква луда похот и чувства, че може да му помогне да поддържа висок социален стандарт. На какво е способен Лусиано от амбиция? Този въпрос си задават следователите, които заподозират готвача.

Хавиер Ибара

От малък, Хавиер е пристрастен към полицейските романи, което става причина за желанието му да се превърне в един от героите, за които чете. Записва се да учи в училището за следователи, където изпъква сред връстниците си. След две години като детектив в Консепсиоин, той е преместен в Сантяго, където се запознава с Николас Дуарте – верен колега и приятел. За разлика от Николас, Хавиер преди всичко е рационален и много обективен, пристрастен към работата си, в която влага всичките си сили. Трудният случай около неразкритите убийства на круизния кораб го превзема и той се обсебва от случая, който малко по малко отвежда до събития от посрещането на Новата 2003 година. Интуицията, която води колегата му и една неочаквана близост с Тереса Труман разтърсват живота и разследването на този стриктен полицай.

Дамян Труман

Завръща се в Чили след като обикаля няколко години различни континенти... той е решен да покори старата си младежка любов: д-р Барнара Борхес, и за това не се замисля, когато приема работата като шеф на експедицията на „Tempano IV“. Привлечен от адреналина, той обича да рискува с мотора си, а когато се окаже в проблем, той се възползва от харизмата и привлекателната си физика, за да му се размине. Пълна противоположност на брат си Антонио, който винаги го упреква за неговата безотговорност, но между двамата винаги е съществувало съревнование. Тъй като е свикнал да получава това, което иска, не минава дълго време преди да започне връзка с докторката, която предпочита да я запазят в тайна. Но след неочаквана трагедия, тяхната връзка се разкрива пред всички и става причина детективите да го приемат за лъжец. Така Дамян се превръща в първия заподозрян в престъпленията, която се случват на борда.

Рикардо Грау, Роко

Незрял, забавен и шегаджия, Роко винаги е бил със свободен дух, за разлика от брат си Лоренсо, което не е достатъчно, за да попречи на манипулациите на братовчедка си Каталина. Почитател на забавленията и покорител на женски сърца, братовчед му Антонио е негов съучастник в делата, които върши зад гърба на Алваро, който го наема на работа като барман на „Témpano IV“. Така Роко се оказва постоянно заобиколен от жени, една от които е Лисет – камериерка, влюбена в него, която страда заради този непоправим сваляч. Също като останалите, Роко подозира, че има нещо повече зад завръщането на Ампаро. Той също е присъствал в новогодишната нощ преди години, когато играта е променила живота им.

Лисет Гутиерес

Нова на кораба. Започва работа като камериерка в опит да избяга от недоимъка, от който е страдала като дете, но не е подозирала, че тази работа ще се окаже толкова трудна. И не само работата се оказва непосилна, но и неизбежното привличане на Роко – бармана. Никога не е познавала друг толкова привлекателен мъж и това става причина да допусне някои грешки. Тя разбира, че Силвио – сервитьор на кораба, е заинтересован от нея, но не си позволява да му отвърне, защото не губи надежда, че ще има шанс с Роко. След убийствата на борда тя изпада в паника и ужас, че може да се окаже следващата жертва. Предложението на Силвио да я пази лично, може да промени нейния живот.

Силвио Рамирес

Произлиза от бедно семейство, Силвио е принуден да започне работа много млад, за да може да помага на близките си. Весел младеж и пълен оптимист, той страда, защото не е успял да се върне в училище и да го завърши, както и да се отдаде на голямата си страст: футбола, защото страда от болест в краката. Труди се усилено и страда, защото в живота му няма място за любов. Това се променя, когато се запознава с Лисет, в която се влюбва безумно, въпреки че не знае как да я покори. В това начинание Лусиано се превръща в негов ментор, но скоро Силвио открива, че няма никакви шансове, тъй като жената на неговите мечти е влюбена в Роко, мъж, с когото смята, че няма как да се конкурира.

Източник: tvn.cl