Трага Малука (Traga Maluca)

От бар в бар, с мачете и сбивания... Това е забавна история за разочарование, водка и музика, която се слива с провинциалния пейзаж.

Вече двадесет години са изминали след като Дон Леонардо Конде е убил съдружника си Хулиан Сандовал. От това убийство страдат най-много вдовицата и трите сирачета, които живеят от производството на шапки „Sombreros Aguadeños". Там живее нашата героиня - Палома, а района е собственост на Дон Леонардо и е най-продуктивната златна мина в района.

При завръщането си от Богота, Педро Конде, наследникът на мината, получава от баща си мисия - да разработи нови земи, където растат палмата Ирака, от която се използват влакна при изработването на шапките Агуаденьос. Ако той успее с мисията, той ще се заеме с управлението на мината и Палома заедно със семейството си ще останат без препитание.

Сблъсъкът между Палома и Педро не закъснява и между остриетата и оскърбленията се заражда съперничество, което много бързо се превръща в най-силната любов.

За да може тази любов между Педро и Палома да бъде възможна, те трябва да се справят с омразата между семействата си. И като че ли това не е малко, но също така трябва да победят завистта на Перла, властта на Дон Леонардо, постоянните капани на Патрисио Луна и да избегнат интригите на Глория Уманя, бившата годеница на Педро, красива и богата жена, която притежава средствата да отстрани от пътя си плетачката на шапки Палома Сандовал.

Персонажите:

Палома Сандовал

22-годишна. Стройна жена с ангелски вид, който заедно с начина й да кокетира, привличат мъжете. Моралът, мечтите и стила й на живот са много възвишени. Палома плете шапки, занаят, който е научила от майка си и леля си Беатрис и в който тя е станала най-добрата в района.

Педро Конде

28-годишен. Атлетичен и добре изглеждащ мъж. Има пронизващ поглед, също като баща си, с тази разлика, че очите му пазят блясъка, който показва чистата му душа. Педро харесва добрия живот. Той успява да постигне всичко с лекота, малко незрял, въпреки че е добър човек. Примерът на баща му го обърква и много лесно може да се подведе. Въпреки че прилича на женкар, Педро предпочита сериозните и спокойни връзки. Той е нежен, със силен си характер и е романтик по натура, въпреки че няма възможност да показва често тази своя черта.

Леонардо Конде

Произлиза от бедно испанско семейство, които са пристигнали, за да колонизират района на Антокия. Той е обикалял от град на град с много малко пари в джоба си, опитвайки късмета си като „амбулантен търговец". Но именно славата му на отличен играч на билярд му го е превърнала в известна личност в района. Дон Леонардо е бил, е и ще бъде най-силният мъж, който се е появява в град Агуадас. Винаги прави това, което иска и се придържа към принципите си - държи да бъде най-моралния човек. Не притежава никакви скрупули и това му е помогнало да се превърне в най-богатия мъж в страната.

Беатрис Сандовал

Около 50-годишна. Тя е тъжна жена, мистериозна и пълна с тайни. Хората от града я смята за луда, но всъщност това е само поза, с която се опитва да скрие болезненото си минало.

Мария Трухио де Сандовал

За нея, да бъде плетачка на шапки не е просто работа, която е избрала, но е израснала с това и без работата й, животът й няма смисъл. Типична майка - жизнерадостна, гостоприемна, великодушна жена, която се е посветила основно на децата си. Привърженичка на традициите, вярваща католичка без да е крайна, като Беатрис. Решителна, трудолюбива жена, която играе ролята и на майка, и на баща. Като жена, тя е вярна на паметта на починалия си съпруг. Има три деца - Андрес, Палома и Хулиансито.

Кармела Рестрепо де Конде

Жена със силен характер, която пред хората се представя за покорна съпруга, но в дома, тя не се колебае да изрази ясно своята позиция. Типичната жена, която иска да се издигне в обществото, показва уважение към онези, които са над нея, но също така много добре знае мястото си. Силно мрази семейство Сандовал, които са се опитали да опетнят името на семейство Конде след смъртта на Хулиан Сандовал. Тя подозира, че Леонардо е имал връзка с Беатрис, но запазва мълчание, за да не събужда болезнени спомени в съпруга си.

Глория Уманя

Обича да си играе, да се забавлява, не пропуска да флиртува и езикът й действа, когато иска да съблазни някого. Притежава изключителен ум и култура, които е натрупала по време на многобройните си пътувания по света. Обича манипулациите и вярва, че никой мъж не може да избяга от нейния чар, когато реши, че трябва да го съблазни. Егоистка, злобна, с огромна сексуална енергия и изобилие, което буквално прелива от нея. Няма никакви граници, когато иска да изживее страстта, да експериментира, да открива.

Патрисио Луна

На пръв поглед, той вдъхва доброта и изглежда непоправим оптимист. Но това е само фасада. Патрисио страда от мания, обсебване. Той е невротичен и има две лица. На моменти той е много нежен, чувствителен мъж и много обикновен човек. Но проблемът се състои в това, че не е само това. Дълбоко в себе си крие личност, която мрази слабите и слабостите.

Леонардо Конде

Той е по-малкия брат на Педро, някъде около двадесет-годишен. Леонардо винаги е бил черната овца в семейство Конде. Името Леонардо е единственото нещо, което е получил от баща си, който повтаря, че всичко, което притежава, е за Педро. За разлика от брат си, Леонардо изпитва истинска страст по миньорското дело.

Андрес Сандовал

Радостен, отговорен, добър приятел и брат. Не познава предателства, нито лъжи. Вярва в хората и за това е много обичан от хората в града. От съвсем малък се интересува от парите и за това никога не е искал да се захваща с плетачество.

Гилермо Ривера - Риверита

Той е фризьора от площада. Син на малък земевладелец, либерал, той е единственият, станал свидетел, както мнозина колумбийци от онова време, на убийството на цялото си семейство. Когато това се е случило, през 1958 година, Гилермо е бил само на дванадесет години. От тогава е сам на света и единствената му възможност е била да стане част от партизанското движение. Но той не е човек на оръжието. В действителност, той не е способен да убие и муха. За това той решава да разказва история и да стане фризьор. Славата му стига много далеч.

Сенон Бустос

50-годишен. Амбициозен, завистлив и хитър човек. Показва се като много беззащитен, но всъщност е хиена, готова да нападне. Страхливец, който не смее да се изправи срещу враговете си, но е способен да играе мръсно, за да постигне целите си. Способен е да се съюзи и с Дявола, ако се наложи. Не познава баща си и единствено в майка си е открил любовта. Въпреки това, той е способен да си измисля истории за своите предци.

Перла Конде Рестрепо

Голямата дъщеря на Доня Кармела и Дон Леонардо. Около тридесетгодишна. Външно не е красива, но има нещо в нея, което кара мъжете да я погледнат. Перла не е интелектуалка, но е интелигентна. Имала е желание да учи в университет, но баща й, като истински мачо, не й е позволил да напусне дома. Винаги е ревнувала от брат си Педро, който винаги е получавал това, което иска. Въпреки това, тя се възползва от неговото отсъствие, за да се сближи с баща си.

Пуреса Конде

26 годишна. Забавна, симпатична и кокетна с мъжете, тя е жена, която много добре знае как да се преструва в къщи и да се показва като почтена, също като сестрите си. Незряла, почти инфантилна в своята наивност. Тя умее да използва своите прелести, за да привлича мъжете. Мечтае някой ден да избяга от бедността и да заживее с някой богат мъж. Всеки път, когато ходи в църквата, тя се моли най-накрая да срещне своя принц. И вече не знае бройката на мъжете, с които е опитала.

Пиедад Рестрепо

25-годишна. Умна, но не достатъчно, за да завърши университетско образование. Мечтателка и романтичка, въпреки че дълбоко в себе си мрази приемното си семейство. Независимо от всичко, тя е щедра и благородна. Изпитва специална привързаност към Педро, тъй като той винаги я е защитавал. И нейната слабост към Педро накрая се обръща срещу нея.

Хулиан Сандовал - Хулиансито

Най-малкото дете на Мария де Сандовал. Осемнадесетгодишен, физически привлекателен, той е копие на баща си. Хулиансито е мрачен и тъжен младеж, който е израснал в сянката на Мария, изпитвайки същата омраза, която тя изпитва към семейство Конде. Носи тъмни дрехи и мислите му винаги са свързани със смъртта и разрушението.

Естрелита

Най-добрата приятелка на Палома. Тайно тя иска да стане певица. Очарователна, весела и нежна, тя също така е романтичка и мечтателка, която вярва, че любовта от теленовелите може да се случи в реалния живот. Въпреки че изглежда слаба, тя е отличен стрелец, винаги готова да защити онези, които обича.

Източник: www.caracolinternacional.com