Стария Шико (Velho Chico)

Забранената любов между Санто дос Анжоз и Мария Тереза, която е започнала при техните предци през шестдесетте години на ХХ век, преминава през спор между двете враждуващи семейства за собствеността на земите и за власт, завършва в настоящето насред борбата за възстановяването на Рио Сао Франсиско, или Стария Шико.

Края на 1960-те години, Гротас де Сао Франсиско, североизточна Бразилия. Властният полковник Жасинто, познат като Полковник Саруе, ръководи политиката, икономиката и всеки, който се появи пред него. Освен това, той е хвърлил око на земите на Капитан Ернесто Роза. Собственик на имението Пиата, капитанът притежава морал и смелост, за да се противопостави на „властващия над всичко“ полковник и точно това слага началото на съперничеството, което преминава през поколенията до ден днешен.

Жасинто е женен за Енкарнасао – огорчена жена, която така и не се е възстановила напълно след загубата на първородното си дете. Единственият наследник на семейството е Афранио, който ги е напуснал, за да учи Право в Салвадор, но така и не се е отказал от издръжката на богатото си семейство. Той се влюбва в певицата Йоланда, една девойка, изпреварила времето си. Смъртта на баща му принуждава Афранио да се върне в дома и да поеме бизнеса, при това трябва да се раздели с любимата си и работата си в кантората, и да се превърне в новия Полковник Саруе.

По настояване на майка му, новият полковник започва да посещава партньорите на баща си в района. При едно от тези посещения, той се забърква с Леонор, дъщерята на Аракасу. След като ги разкриват, те са принудени да се оженят. От този принудителен съюз се ражда Мария Тереза, в ръцете на собствената си баба, която я проклева, защото е очаквала внучето ѝ да е момче.

От другата страна на историята, Капитан Ернесто Роза е коректен мъж и е щастливо женен за Еулалия. Двамата са осиновили Лузия – бебето, намерено сред плантацията от памук. По същото време, семейството е подслонило Белмиро дос Анжоз, Пиедади и сина ѝ, бебето Санто.  Малките се превръщат в брат и сестра по мляко, което са сукали от Пиедади, но с времето, малката се влюбва с малкия.

По време на едно шествие на Сао Франсиско де Асиз в града Гротас, пътищата на Мария Тереза и Санто се пресичат. Представлявайки Дева Мария и Свети Жозе, двамата се хвърлят във водите на реката и там, Стария Шико се постарава да ги сближи. Забранената любов е разкрита от бащата на младежа, Афранио. Предвид ситуацията, той затваря дъщеря си в интернат в Салвадор, доста далеч от любимия ѝ. От там, Мария Тереза започва да изпраща писма на младежа, в които разказва за времето след раждането на сина им Мигел. Но Санто така и не получава писмата, които са прибрани от Лузия, която винаги е била влюбена в „брат“ си.

Двадесет години по-късно, Фротас де Сао Франсиско отново посреща Мария Тереза, понастоящем женена за амбициозния политик Карлош Едуардо, „творение“ на полковник Саруе. И отново Стария Шико се намесва, за да даде нов шанс на тази любов, когато срещата им е неизбежна и те трябва да сложат край на битката, започната от предците си.

Източник: globo.com , www.teledramaturgia.com.br