Исела Вега (Isela Vega)

Пълно име: Исела Вега Дурасо (Isela Vega Durazo)
Дата на раждане: 5 Ноември 1939 г.
Зодия: Скорпион
Месторождение: Ермосийо, Сонора, Мексико
Родители: Артуро Вега и Мария Дурасо.
Семейно положението: разведена.
Съпруг/а: Алберто Васкес (Alberto Vázquez) – певец.
Деца: Артуро, от бившия ѝ съпруг, и Шаула – актриса и танцьорка, от връзката ѝ с актьора Хорхе Луке (Jorge Luke).

Рейтинг:  10.00  (1 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Исела Вега е мексиканска актриса, сценаристка, продуцент и режисьор в мексиканското кино.

През 1957 година, когато е на 18 години, е избран за Принцеса на Карнавала в Ермосийо. Това ѝ отваря вратите към света на модата и моделите. Тогава пътува до САЩ, за да учи английски и да покорява модните подиуми.

Известно време е пяла болеро и песни на „Бийтълс“ в барове в столицата Мексико като този в хотел Регис, Хилтън и Тереса казино и др. През 1959 година участва като модел в програмата Макс Фактор Холивъд, докато взема уроци по актьорско мастойрство. Следващата година дебютира на голям екран с роля във филма „Verano violento“ (1960 г.) заедно с Педро Армендарис, Гилермо Мурай и Густаво Рохас.

Дебщтът ѝ в театъра е в пиесата „Една вдовица и милионите ѝ“.

През 1960-те години, след участия в няколко мексикански филма, Исела се превръща в секс-символ. От тогава не липсват предложения за участия във филми, пиеси и телевизионни проекти.

През 1967 година най-накрая получава главна роля в „Дон Жуан“, където си партнира с комедианта, популярен по онова време, Маурисио Гарсес. Тогава и кариерата ѝ поема нагоре.

През 1974 година се появява напълно голя в списанието „Плейбой“ в броя за юли същата година. Това я прави първата латиноамериканка, която се появява в американската версия на списанието.

Същата година участва в чуждестранен филм – „The deadly trackers“. С участието си в „Quiero la cabeza de Alfredo García“ привлича вниманието към себе си не само като актриса, но и като певица – тя създава и изпълнява една от песните във филма.

Следват успешни роли в киното и театъра.

2007 година бележи завръщането ѝ на малък екран с роля в новелата „Pasión“.

През своята кариера, актрисата е участвала в повече от 90 продукции, както мексикански, така и американски, бразилски, аржентински, австралийски и английски.

Във филмографията на актрисата са изброени само телевизионните проекти, в които е участвала.

Източник: https://es.wikipedia.org/wiki/Isela_Vega