Соня Брага (Sônia Braga)

Пълно име: Соня Мария Кампош Брага (Sônia Maria Campos Braga)
Дата на раждане: 8 Юни 1950 г.
Зодия: Близнаци
Месторождение: Маринга, Парана, Бразилия
Родители: Елио Фернандо Фераз Брага (Hélio Fernando Ferraz Braga) и Мария Брага Жаси Кампош (Maria Braga Jaci Campos)
Височина: 157 см

Рейтинг:  7.58  (19 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Петото от седем деца в семейството. Баща й е починал, когато е била на 8 години.

Дебютита на сцената с пиесата „Hair" в края на 60-те години. Първият й успех е в бразилския вариант на програмата „Улица Сезам" през 1972 година. Става любимка на зрителите с ролята си в теленовелата „Габриела".

Позира за списанието „Playboy" през 1984 и 1986 година.

След 1985 година Соня Брага живее и работи в САЩ. Снимала са се в редица филми и сериали. По-известна е в САЩ, отколкото в родната си Бразилия.

В продължение на няколко години, Соня има сериозна връзка с Роберт Редфорд.

* * *

След повече от 30 години след успеха на теленовелата „Габриела", Соня Брага се завръща на малкия екран с ролята си на съблазнителка в теленовелата „Страници от живота".

Пред журналисти, самата Соня признава, че тя винаги ще участва в теленовели, това е част от нея.

Соня Брага вдъхва живот на героинята Антония Вернек, Тоня, в теленовелата „Страници от живота". В историята на Маноел Карлош, Тоня се завръща в Бразилия след като приема предложението на галеристката Оливия, с която се запознава по време на изложбата си в Амстердам. След своя изложба в родината си, Тоня започва романтична връзка с бащата на приятелката си, Тиди. „Не добавям нищо към ролята на Тоня. Като бяла страница съм, на която Манеко пише историята" - признава актрисата.

Освен това, Тоня се оказва и братовчедка на Елена и покрай нея се обвързва с въпроса за отношението на хората към страдащите от Синдрома на Даун. „Теленовелата е начин за забавление, но също така, поставя пред зрителите теми за размисъл", смята Соня Брага.

Очарована от персонажа си, Соня признава, че не е никак лесно да се интерпретира скулптор. За да бъде по-убедителна в ролята си, тя се отдава изцяло на уроците си при скулпторката Сандра Гинли. Още преди началото на снимките на теленовелата, Соня вече е изработила първите си скулптори от глина. „Сандра успя да ме запали по това изкуство, но едва ли някога бих направила собствена изложба", казва Соня през смях.

Актрисата признава, че при първата сцена, която е записала за тази теленовела, се е почувствала несигурна и се е опасявала, че няма да бъде на висота. Когато се върнала в Нитерой, Бразилия, нейни фенове са я молили да се върне. „Усетих специално отношение и топлина от хората".

Завръщането на Соня Брага на малкия екран можеше да се осъществи по-рано. През 2004 година тя получава покана от Силвио де Абреу да участва в теленовелата „Белисима". Специално за нея Силвио е създал персонаж, но за нея е било невъзможно да приеме поканата. „Смятам, че нещата се случват, когато трябва да се случат. Именно за това се завърнах с теленовелата „Страници от живота"!"

Източник: exclusivo.terra.com.br , www.imdb.com