Господарката (La dueña)

Първа част

Рехина Вияреал – млада, богата и много красива девойка, организира моминска вечер преди предстоящата си сватба с Маурисио Падия. На вечеринката присъстват много гости, в това число Патрисия – най-добрата приятелка на Рехина, и Лаура – братовчедка й, която й подарява много красива огърлица, въпреки че закъснява за празника, тъй като е имала среща. Рехина дори не подозира, че Лаура се среща не с някой друг, а именно с нейния годеник, Маурисио – става ясно, че Лаура е тайната любовница на Маурисио.

Родителите на Рехина са загинали при катастрофа преди няколко години и от тогава тя живее при Беренисе, нейната леля, майка на Лаура. Беренисе много обича племенницата си, също като Мартина, бавачката на Рехина. Дон Анселмо, управител на делата на Рехина, й казва, че много малко време отделя за управление на имението Лос Каскабелес, което принадлежи на Рехина. Рехина предлага след сватбата да предаде управлението на имението в ръцете на Маурисио.

Октавио, приятел на Маурисио, му занася анализи, които са необходими за сватбата – анализ на кръвта на двамата. Маурисио не пуска Октавио в апартамента си и го моли лично да занесе анализите на Рехина и му намеква, че може да се види с Лаура, в която младежът е влюбен отдавна. Но когато Октавио отива в къщата на Рехина и й предава анализите, той я пита за Лаура. Рехина му отговаря, че точно в този момент тя е с Маурисио. Октавио заподозира нещо.

Когато Беренисе се прибира в дома, вижда Лаура заедно с Маурисио заедно в колата му и двамата се целуват. По-късно, в дома, тя вдига скандал на дъщеря си и й удря шамар. Тя се кълне, че не е виновна, а Маурисио насила я е целунал. Беренисе се опитва да каже истината на Рехина, но влиза Лаура и попречва на разговора им, молейки майка си да не разказва на Рехина за техните проблеми. Лаура лъже Рехина, че се среща с женен мъж и за това майка й толкова е разстроена.

Леонардо, съдружникът на Маурисио, се хвали, че е успял да намери нужната сума. Маурисио подарява на Рехина луксозна бяла кола. Беренисе се опитва да изясни истината с Маурисио относно неговите отношения с дъщеря й. Той й обяснява, че дъщеря й сама му се натиска. Беренисе решава да си мълчи за всичко, за да погуби репутацията на дъщеря си и щастието на племенницата си.

Маурисио предлага на Лаура да не се виждат известно време. Рехина открива Лаура в безсъзнание в леглото. Откарват я в клиника – нагълтала се е с хапчета, но успяват да я спасят. Идвайки на себе си, Лаура моли Беренисе да й вярва. Рехина пита Лаура кой е любовника й – тя иска да помогне на любимата си братовчедка. Лаура й казва, че се среща с Леандро Рентения.

Лаура кани Леонардо на среща, целува го и го моли за помощ – трябва да потвърди пред Рехина нейните думи. Рехина отива в офиса и в присъствието на Маурисио се опитва да разбере истината от Леонардо. След като научава причината за посещението на Рехина в офиса им с Леонардо, Маурисио отива при Лаура, удря й шамар и я обижда за всичко, което е наговорил за себе си и Леандро.

Лаура получава цветя от Леандро и лъже майка си, че цветята са от Октавио. Октавио не веднъж кани Лаура на среща и тя постоянно му отказва, тъй като Октавио въобще не я интересува. Патрисия и Рехина излиза от дома и Лаура ги вижда. Напук на Патрисия, тя целува Октавио и му приема да излязат заедно.

Лаура се обажда на Маурисио и настоява незабавно да се видят. Съвсем случайно, Леонардо чува разговора им – той вдига слушалката и не може да я върне на мястото й. Той разбира, че между Маурисио и Лаура има любовна връзка, а той им служи само като параван пред Рехина. Лаура и Маурисио се срещат на кафе и тя му казва, че Октавио подозира за тяхната връзка. Тя също така уверява Маурисио, че между нея и Леонардо няма нищо. Въпреки това, Маурисио й казва, че всичко между тях е приключило.

Беренисе разказва на Мартина за това, че някога е била силно влюбена в един мъж, с когото се е запознала в Лос Каскабелес. На нея й е интересно какво е станало с него сега.
Рехина се опитва да разбере от Лаура какво става с нея, защо е толкова разстроена напоследък. Братовчедка й я моли да не се омъжва за Маурисио, защото той се интересува само от парите й. Лаура казва на Рехина, все едно Леандро й е казал, че Маурисио й изневерява с други жени. Рехина отказва да слуша лоши неща по адрес на Маурисио, още повече от Леандро.

Хулиета Рентения, съпругата на Леандро, отива при Рехина и тя я запознава с Лаура. Маурисио съобщава на Леандро, че смята да прекрати тяхното сътрудничество и да работи самостоятелно. Леандро му казва, че знае цялата истина за него и Лаура. Той иска да докаже на всички кой е по-добър и че Лаура ще бъде негова, а Рехина рано или късно ще научи всичко. Маурисио заплашва да убие Леандро, ако той се забърка в това. Аида, секретарката, чува тези заплахи.

Лаура и Леандро се скарват в колата на пуст път. Леандро заплашва да разкаже на Рехина истината, а тя се опитва да избяга от него. Те си изясняват отношенията. Лаура сяда в колата и се опитва да замине. Леандро застава пред колата в опит да я спре. Но тя не му обръща внимание и го блъска. Тя го оставя да лежи на земята мъртъв. Има няколко свидетели на този инцидент. Лаура на бегом отива в клиниката при Октавио и го кани на кафе. Той я пита дали е станало нещо, но тя отрича.


Хулиета научава за смъртта на съпруга си. Тя отива в дома на Лаура и й удря два шамара, обвинявайки я за смъртта на Леандро. Рехина съобщава на Лаура за смъртта на Леонардо и тя се преструва на много разстроена.

Лаура моли Октавио да каже на Беренисе, че се е видяла с него в кафето в 7 вечерта. Аида, секретарката на Леандро, заявява в полицията, че Маурисио е убил шефа й. Лаура съобщава на Маурисио, че зад снимката на родителите на Рехина в кабинета се крие билета към тяхното щастие – кутия пълна с долари и злато.

Настъпва деня на сватбата. Лаура се обажда на Маурисио и му съобщава, че е купила билети и го чака на летището. Те смятат да заминат заедно. Маурисио е подарил на Рехина годежен пръстен. Всички гости чакат в църквата булката и младоженеца. В това време, Рехина пристига с кола пред църквата, а Маурисио – на летището. Той взема билетите и тогава пристига Лаура. Рехина не може да повярва, че Маурисио не е в църквата – тя влиза на бегом и вижда, че Маурисио в действителност не е там. Никой не знае къде е. Става ясно, че са видели Маурисио да напуска сутринта дома си с куфар. Рехина разбира, че той я е изоставил точно в деня на сватбата им.

Маурисио оставя на Лаура писмо, в което пише, че той никога не е обичал нея, Лаура, а винаги е обичал Рехина, но е бил принуден да замине и да изостави Рехина, тъй като тя не заслужава такава подлост. За това той заминава и съветва Лаура да направи същото. Маурисио си заминава и Лаура не успява да го настигне.

Рехина е в шок. Прибира се в дома и безутешно плаче. След това се преоблича, откарва колата, подарена от Маурисио, и я блъска в една пропаст, а след нея хвърля там и сватбената си рокля. След това Рехина съобщава на всички, че смята да напусне Мексико и да отиде да живее в имението, което много скоро прави. Пристигайки в Лос Каскабелес, Рехина заварва много неприятна сцена – солиден възрастен мъж притиска една млада прислужница от къщата. Рехина защитава прислужницата и нарежда на мъжа да пусне момичето и никога да не се приближава до нея. Това момиче се оказва Бланка, прислужница в дома, а мъжът – Макарио Роблес, управител на имението.

През нощта, Рехина се събужда от шум, който идва от салона. Навън бушува силна буря – светкавици и силни гръмотевици, както и проливен дъжд. Въпреки че тя се страхува, тя слиза, за да провери какво става. В салона заварва Макарио. Рехина го изгонва и му нарежда да не се връща, докато тя не го извика. След това се връща в леглото си. Първо плаче, а след това излиза под дъжда, в бурята, със сълзи на очите пада на колене в калта и се развиква към небето, че тя и само тя е господарка на съдбата си, и никой никога не може да промени това. Тя дава клетва да постъпва винаги така, както иска и сама да гради живота си, защото тя е Господарката!

Веднъж, Рехина нарежда на Макарио да й оседлае кон, който много харесва. Макарио се опитва да й възрази, че този кон е негов, но Рехина му отговаря, че всичко наоколо принадлежи само на нея. Рехина малко по малко свиква с имението, изучава какво и как се върши там. Тя е представена на хората от околността от Макарио, който й показва всичките й владения. Тя се учи да се справя с добитъка и конете.

Минавайки покрай едно имение, Макарио съобщава, че това е Лос Инсинос, имение, което отдавна е изоставено и ако тя, Рехина, иска, може да го купи. Дори ще е добре за нея, тъй като през Лос Инсинос преминава река, която служи при водопоя на животните от тяхното имение.

Мартина, Лаура и Беренисе пристигат в имението, за да прекарат малко време с Рехина. Тя не е против, но не е и във възторг. Лаура се запознава с Макарио и му казва, че те двамата искат едно и също нещо – колкото се може по-скоро Рехина да се върне обратно в Мексико и никога повече да не стъпва там.


Управителят на имението Инсинос прострелва едно от животните на Рехина и тя отива да провери какво става. Човекът само е уплашил животното, тъй като не веднъж е казвал на Макарио, че техните животни не бива да навлизат в земите на Инсинос и да пият вода от извора им. Рехина предлага подобаваща цена за Инсинос, тъй като иска да купи имението. Но в този момент се появява един млад мъж, Хосе Мария Кортес, собственикът на Инсинос, и й съобщава, че имението не се продава и че то повече не е изоставена, тъй като той е пристигнал, за да въведе ред там. Рехина му казва, че той няма да може да оправи имението и му предлага да помисли върху възможността да го продаде. Тя се държи доста надменно. Макарио и управителят на съседното имението си изясняват отношенията. Той казва на Макарио, че той краде от господарката си и двамата се сбиват. В този момент влиза Хосе Мария и прекратява спора им. Той предлага на Макарио да изясни положението с него, тъй като той е господар на имението.

Фабиола, жена от селото, отива при Рехина и й удря шамар (тя е убедена, че Рехина иска да й отнеме годеника, Исмаел). В замяна получава шамар. Изглежда, че цялото село е видяло как Рехина се разхожда с Исмаел късно вечерта. Рехина влиза при Лаура, изхвърля вещите й и й нарежда да се маха от имението, защото не иска по нейна вина да има проблеми. Става ясно, че именно Лаура се е разхождала с Исмаел из цялото село, а не Рехина. Лаура казва на Рехина, че мъжете се интересуват от нея, но Рехина сама си е виновна, защото е много зла. Беренисе иска да помогне на Рехина, но тя не се нуждае от никого. Така, Беренисе трябва да напусне имението заедно с дъщеря си. Чуи, момче от имението, харесва Рехина и въпреки че всички говорят колко е зла, той я приема за красива. Чуи е приятел на Хосе Мария.

Веднъж, Рехина открива жива змия в банята си и тя я ухапва. Хосе Мария и Чуи минават край дома на Рехина по това време. Чуват изстрели и бързат натам – оказва се, че змията е ухапала Рехина, а тя се е опитала да я застреля. Хосе Мария се опитва да изсмуче отровата от раната на Рехина, а след това я откарва до болницата на своя кон.
Става ясно, че Макарио е пуснал змията по съвет на Лаура. След болницата, Рехина се опитва да бъде надменна, но накрая тя се смекчава малко. Хосе Мария я откарва до дома й. Беренисе се сбогува с Рехина преди отпътуването си за Мексико, но тя я моли да остане.

Мартина говори на Рехина, че Хосе Мария не е като всички мъже. Чуи занася на Рехина яйца, все едно са от майка му, и цветя, все едно са от него. Но Рехина подозира, че тези подаръци са изпратени от Хосе Мария. Чуи признава, че тя е права. Рехина вдига скандал на Хосе Мария заради подаръците. Хосе Мария се опитва да си изясни защо Рехина се държи така, но не може да разбере защо толкова красива жена като нея е толкова озлобена. Тя се опитва да го удари, а той я целува в замяна. Накрая все пак получава шамар.

Бланка харесва един младеж, продавач в селото. Исмаел, Лаура и Хосе Мария се срещат в магазина. Исмаел ги запознава. Появява се Фабиола и Исмаел, за да не заподозре тя нищо, казва, че Лаура е годеница на Хосе Мария и Лаура подкрепя неговата малка лъжа.
Макарио отново опитва да се възползва от Бланка и тя го заплашва да извика Рехина. Макарио й казва, че Рехина е като всички останали жени и само да поиска, тя ще бъде негова. Влиза Рехина и чува думите му. Тя уволнява Макарио.

Хосе Мария учи Лаура да язди кон, но тя постоянно пада и не може да се справи. Хосе Мария отвежда пострадалата Лаура в безсъзнание в своето имение. Там пристигат Беренисе и Рехина, след като научават за случилото се. Рехина обвинява Хосе Мария за това, което се е случило с Лаура. Чуи съобщава, че лекарят е пристигнал в имението. Но в стаята влиза майката на Хосе Мария, Ема, и още със запознанството си, между Рехина и Ема се появява неприязън. След това влиза и бащата на Хосе Мария, Севериано Кортес. Той е познавал Илберто и Маргарита Вияреал, родителите на Рехина. Той се държи много добре с нея. Лаура идва на себе си. Лекарят, който пристига, се оказва Октавио. Рехина иска да отведе Лаура в дома, но тя казва, че се чувства зле и предпочита да остане през нощта в дома на семейство Кортес.

Макарио се връща, за да огледа коня на Рехина, който си е навехнал крака по вина на Есекиел, служител в имението. Рехина заплашва Есекиел да го уволни, ако нещо се случи с коня. Октавио се установява да живее в църквата на Сан Игнасио, защото смята да работи там.

Макарио обещава на Есекиел да направи така, че Рехина да го уволни. Той на свой ред заплашва да разкаже на Рехина за всичките тъмни сделки на Макарио, а освен това и Консуело, майката на Бланка, която може да разкаже на господарката си за това, че Макарио отново е притеснявал дъщеря й. Двамата мъже се сбиват и Макарио убива Есекиел. Консуело вижда кръв върху ризата на Макарио, но той я лъже, че се е наранил. Рехина открива в конюшнята мъртвия Есекиел.

Смятат да арестуват Рехина по обвинение в убийство. Хосе Мария, след като научава за това, пристига в полицията и заявява, че той е адвокат на Рехина. Следствието се опитва да разбере какво се е случило и от какво е умрял Есекиел. Октавио, който се включва в разследването в ролята си на лекар, заявява, че ударът е бил много силен и не може да е нанесен от жена. Хосе Мария обикаля около църквата и се сблъсква с Макарио, който предлага да оправят старите дългове. Макарио се интересува какво общо има Хосе Мария с Рехина, а младежът му нарежда да не се приближава повече до нея. Лаура чува тази караница. Макарио казва на Хосе Мария, че цялото село знае, че той не е син на Севериано Кортес. Хосе Мария удря Макарио. Лаура се намесва в сбиването. Макарио заплашва Хосе Мария с пистолет. Появява се свещеника и нарежда на Макарио да свали оръжието.
Хосе Мария пита майка си дали познава Макарио Роблес и тя му отговаря, че го познава малко и че преди е живял в тяхното имение.

Рехина вижда как Лаура се целува с Исмаел.

Хосе Мария съобщава на баща си за намерението си да остане в имението и да го възстанови. Севериано напълно споделя мечтата на Хосе Мария. Ема пита Лаура какви са отношенията й със сина й, тъй като цялото село говори, че те са годеници. Лаура й признава, че Хосе Мария е заинтересован от нея, а всяка жена би била щастлива да бъде с мъж като него. Но Хосе Мария обича селото, а тя – града, и не е убедена, че би могла да обикне селския начин на живот.

Хосе Мария казва на баща си, че на Рехина може би се е случило нещо ужасно в миналото, защото толкова много се е променила и се е ожесточила. Той иска да й помогне. Севериано напомня на сина си, че друг негов опит да помогне на жена е завършил много печално.

Бланка разказва на Мартина, че Макарио е бил безумно влюбен в една жена, но тя се е омъжила за друг и от този момент той е сам.

Хосе Мария моли майка си да не се бърка в живота му и да не се опитва да го сближава с Лаура. Ема казва на сина си, че тя и баща му имат нужда от него, тъй като на баща му не му остава много живот, въпреки че той самият не знае това. Севериано чува разговора и влиза в стаята. Той казва на жена си, че той отдавна знае за това и именно заради това се е върнал в селото си, защото иска да умре именно тук.

Макарио приема отново да работи за Рехина. Рехина разбира, че четирима от работниците в имението са решили да се преместят в имението Лос Инсинос, където да работят. Рехина отива в съседното имение, за да разреши проблема, но работниците настоява, че сами са решили да работят за Хосе Мария, по собствена воля. Рехина ги нарича неблагодарници. Хосе Мария отбелязва, че всеки би се отказал от такава господарка. Рехина обещава да си отмъсти. Хосе Мария показва на Чуи неголяма колиба, неговото тайно и любимо местенце – той смята да я пооправи.

Макарио казва на Рехина, че трябва да направят нещо преди да е станало късно и не бива да позволяват на Хосе Мария да взема връх и неговото имение да им стане конкуренция.
Фабиола разказва на Лаура, че се носят слухове, че преди време Хосе Мария е предизвикал голям скандал в обществото.

Хосе Мария смята да купи животни, но се оказва, че Рехина е изкупила всички. Хосе Мария вдига скандал на Рехина в присъствието на работниците. Той не може да разбере причината за нейната ненавист към него – може би се дължи на това, че я е целунал на сила. Той й казва, че отново би постъпил така, ако поиска. Тя му удря шамар. Хосе Мария я сваля на колене и настоява да го помоли за извинение пред всички работници. Тя няма друг изход и се извинява. Макарио моли Рехина да му позволи да отмъсти. Бланка чува това и казва на Мартина, че може да се случи голяма беда. Мартина предупреждава Рехина.

Колата на Хосе Мария спира насред пуст път. Скоро се появява Макарио. Между двамата започва караница. Макарио изважда пистолет, но навреме се появява Рехина и нарежда на Макарио да пусне пистолета и да й го даде. Хосе Мария признава, че се е държал с нея отвратително и я моли да му прости. Той опитва да се приближи, но Рехина го заплашва с пистолета и накрая стреля. Хосе Мария се опитва да вземе пистолета от ръката й. Той е ранен. Рехина отвежда Хосе Мария в килията на Октавио в църквата, където той живее. През това време, Ема и приятелят й Мануел (бащата на Фабиола) откриват изоставената кола на Хосе Мария и пистолета до нея. Идвайки на себе си, Хосе Мария казва на Рехина, че тя не е длъжна да се грижи за него, а след това моли Рехина да го целуне, защото усеща, че умира.

Лаура се преструва на много разстроена заради Хосе Мария пред Ема. Тя смята да й помогне да се сближи със сина й. Ема обвинява в полицията, че Рехина е искала да убие сина й и настоява да я накажат според закона. Рехина е задържана. Хосе Мария дава показания, че той сам се е прострелял, че това е било нещастен случай. Госпожа Саласар, главният съдия, не е много убедена в това. Хосе Мария насаме й казва, че е искал да изнасили Рехина и тя се е защитила, затова е стреляла. Пускат Рехина. Тя обещава никога повече да не се замесва с Хосе Мария, а той й предлага да бъдат приятели.

Ема дочува разговор между Хосе Мария и Севериано. Хосе Мария казва, че за първи път в живота си е влюбен. Признава, че е влюбен в Рехина. Лаура разказва на Хосе Мария за миналото на Рехина и това му обяснява много относно нейното поведение. Лаура нарочно признава на Рехина, че е влюбена в Хосе Мария.

Рехина прогонва животните на земята на Хосе Мария. Той смята да й върне парите, които е дала за тези животни, но тя е платила много повече. Той й предлага сделка – състезание по надбягване с коне. Ако тя спечели – той ще й плати 20%, а ако той спечели – нищо няма да й дължи. Спечелва Рехина. След състезанието, двамата се разхождат пеша и разговарят. Започва да вали и двамата се скриват в малката колиба на Хосе Мария. Раната на Хосе Мария започва да кърви. Рехина и Хосе Мария се целуват много страстно, но след това тя побягва от колибата и го моли да не я търси никога повече. Рехина споделя с Мартина, че се бои да не се влюби отново и признава, че усеща, че може да се влюби в Хосе Мария.
Хосе Мария опитва да изясни защо Рехина е избягала. Той й се обяснява в любов. Тя му казва, че между двамата не може да има нищо, тъй като имат много проблеми, а и са много различни. Рехина се заклева, че не изпитва нищо към него. Лаура ги вижда двамата и решава да направи нещо, за да попречи на любовта им.

Рехина смята да инвестира пари в строителството на училище в Лос Каскабелес. Бланка казва на Рехина, че Исмаел не за първи път посещава Лаура, а тя не иска да повярва, въпреки че се забелязва, че Исмаел й харесва. Лаура казва на Макарио, че той има шанс да спечели Рехина – той има силен характер и е много привлекателен. Макарио не смята да отстъпва Рехина на Хосе Мария. Рехина казва на Лаура, че не вярва на нейната любов към Хосе Мария, тъй като Исмаел много често я посещава. Лаура я лъже, като й казва, че Исмаел сам търси предлог да я посещава, тъй като е влюбен не в нея, а в Рехина. Дори намеква, че Исмаел и Хосе Мария са се обзаложили кой първи ще успее да завоюва Рехина.

За построяването на училището е нужен архитект. Хосе Мария предлага той да се заеме с това. Макарио казва на Рехина, че няма смисъл да се строи училище, защото образованите хора по-трудно да се контролират.

Севериано среща Беренисе – двамата някога много силно са се обичали.