Господарката (La dueña)

Втора част

В магазина, Исмаел се опитва да целуне Лаура и Фабиола ги вижда. Исмаел й казва, че двамата с Лаура се обичат, но Лаура отрича това. Именно това става причина за раздялата между Исмаел и Фабиола, а тя я е смятала за приятелка.

Макарио изнасилва Бланка. Извикват лекар да я прегледа, въпреки че тя не казва на никого. Пристига Октавио. Той успява да предразположи Бланка.

Адвокат Мануел казва на Хосе Мария, че половината от имението е заложено – Ема е заложила земята.

Исмаел изпраща цветя на Лаура. Годеникът на Бланка ги донася. Лаура ги приема, но казва на Рехина, че Исмаел Андраде е изпратил цветята за нея, Рехина. Рехина взема цветята и ги захвърля в лицето му.

Ема признава на сина си, че е заложила земята, за да плати лечението на баща му, а също така е продала някои от бижутата си. Севериано казва на Ема, че той отдавна знае, че Хосе Мария не е негов син – той е установил отдавна, че не може да има деца. Беренисе моли Севериано да не ходи повече при нея, защото хората говорят.

Рехина научава, че архитект на училището ще бъде Хосе Мария. Хосе Мария отива при Рехина, за да изяснят отношенията си. Въпреки че тя е в банята, той влита вътре и двамата се скарват по повод проекта за училището. Той скъсва чертежите за училището и й казва, че се е изморил да й показва любовта си към нея, изморил се е от нея. Рехина му нарежда да си върви и никога да не се появява в дома й. Мартина казва на Рехина, че ако вярва на слуховете за облога между Исмаел и Хосе Мария, тя може да изгуби любовта на живота си, а Хосе Мария може да попадне в ръцете на Лаура. Чуи казва на Рехина, че не е вярно това, че Хосе Мария се е обзаложил с Исмаел. Разказва й, че сам е чул как Хосе Мария е споделил със Севериано колко силно обича Рехина. А освен това, Хосе Мария няма пари, за да се обзалага.

Лаура отива при Хосе Мария и го целува в конюшните. Точно в този момент минават Чуи и Рехина, която смята да се извини на Хосе Мария, и ги вижда. Рехина се разочарова и си тръгва. Лаура се извинява на Хосе Мария за целувката, оправдавайки се че чувствата й са объркани. Той й казва, че не може да отговори на чувствата й. Тя обещава случката да не се повтори.

Фабиола и Октавио се запознават и опознават по-отблизо. Те става приятели, дори нещо повече – имат много общо.

Рехина признава на Мартина, че обича Хосе Мария от цялото си сърце. Чуи разказва на Хосе Мария, че Рехина е идвала и го е видяла с Лаура. Хосе Мария отива при Рехина, но тя моли дон Анселмо да го приеме и да му каже, че тя е съгласна на неговите услуги като архитект, но ще му плати за работата. На строителната площадка, Рехина и Хосе Мария се срещат и той й се обяснява в любов. Той й обяснява всичко и тя приема неговата любов. На свой ред му признава любовта си към него и че умира от ревност. И въпреки че му удря няколко шамара, накрая се хвърля на врата му. Рехина е много щастлива и признава на Мартина, че обича Хосе Мария и чувствата й са споделени. Лаура чува разговора им и вдига скандал – обвинява Рехина за това, че е откраднала най-хубавото в живота й. Рехина опитва да се извини. Лаура я заплашва, че ще я накара да й плати за всичко. Тя й пожелава Хосе Мария да я предаде също като Маурисио. Рехина разказва всичко на Хосе Мария – тя не иска да наскърбява Лаура, защото я приема като собствена сестра. Лаура отива при Ема разплакана и й разказва всичко. Ема побеснява. Лаура казва на Ема, че някога Маурисио е предал Рехина и тя ненавижда всички мъже, за това в действителност тя не обича сина й.

Хосе Мария завежда Рехина в колибата и организира романтична вечеря на свещи. Лаура отива при приятелката на Ема, майката на Фабиола, и я моли да й разкаже за миналото на Хосе Мария, тъй като подозира, че той крие нещо. Тя й разказва всичко, което знае. Лаура бърза да разкаже на Рехина, че Хосе Мария е бил свещеник, но се е забъркал в скандал и са го отлъчили от църквата, защото се е забъркал с безпътна жена. Хосе Мария обяснява на Рехина, че не се е обвързвал с онази жена, просто е искал да й помогне да се върне в правия път, но всички около него са разбрали неправилно неговите усилия. Той няма от какво да се срамува, а в момента най-важното е тяхната любов. Те се целуват. Лаура ги вижда и изпада в ярост.

Октавио Акоста казва на Фабиола, че се е срещнал с Исмаел, бившият й годеник, и той е намекнал, че Октавио и Фабиола са годеници. Той й казва, че не е отрекъл това.

Когато се прибира в дома, Рехина я очаква изненада – пристигнала е нейната приятелка, Патрисия. Хосе Мария прави предложение на Рехина и тя приема. Севериано е радостен за сина си и го моли да побързат с децата. Лаура иска да попречи на сватбата. Майка й настоява да престане и да не пречи на тяхното щастие.

Фабиола и Октавио са влюбени един в друг. Те се срещат.

Ема се преструва, че се е поддала на уговорките на Севериано и пожелава щастие на Хосе Мария и Рехина. Ема дава на Хосе Мария семейна реликва – годежен пръстен, който се предава по женска линия. Тя иска да го даде на Рехина. Двамата се сгодяват официално.

Вечерта, Рехина пита Хосе Мария за миналото му. Той й разказва за Соня, жената, която се е опитвал да спаси от пропастта на отчаянието, а тя се влюбила в него и дори една нощ отишла в стаята му, за да го изчака в леглото. Хосе Мария я уверява, че между тях не е имало нищо, но не са му повярвали и са го изгонили от Семинарията.

Налага се Хосе Мария да замине за няколко дни в Мексико, за да уреди някои дела. Рехина иска да го придружи, но той не я взема със себе си. В Мексико, той отива в агенция за недвижими имоти, за да продаде градското си жилище. Той се запознава с агента, който се оказва Маурисио Падия.

Ема, засрамена, моли Рехина да й даде малко пари на заем, за да може да оправят проблемите. Рехина вече е предлагала финансова помощ на Хосе Мария, но той й е отказал. Ема предлага на Рехина да не му казват.

Лаура се обажда на Маурисио и му съобщава, че Рехина скоро ще се омъжи за Хосе Мария Кортес.

Ема смята да се издължи на Рехина с парите, които Хосе Мария ще получи от продажбата на дома си в Мексико, а остатъка да вложи.

Соня Фуентес пристига в селото с дете на ръце. Тя отива при Рехина и й казва, че детето е на Хосе Мария. Тя иска той да се погрижи за сина си. Рехина не й вярва. Соня й дава телефонния номер на свещеника, който знае цялата истина. Рехина му се обажда и той потвърждава, че той сам е кръстил детето, давайки му името Хосе Мария. В изблик на гняв, Рехина подпалва колибата на Хосе Мария.

Маурисио и Хосе Мария се срещат на вечеря и си изясняват нещата. Маурисио му казва, че двамата с Рехина поддържат връзка, че си пишат. Хосе Мария е убеден, че това е лъжа и му казва, че той е годеника на Рехина.

Ема се среща насаме със Соня и й нарежда да си върви преди Хосе Мария да я е видял. Соня й благодари за парите, които й е дала и си тръгва. Лаура вижда Соня и казва на Ема, че знае истината, че Ема е платила на Соня, за да раздели Рехина и Хосе Мария.

Севериано се почувства зле. Беренисе го посещава. Те се целуват и Ема ги вижда. Тя вдига скандал. След като научава за това, Лаура също вдига скандал и не вярва, че Беренисе е обичала баща й. Беренисе й разказва, че когато е била девойка, се е влюбила в Севериано и го е обичала повече от бащата на Лаура. Лаура излиза от къщата и отива в дома на Хосе Мария. Ема я настанява в спалнята на Хосе Мария за една нощ. Но той се връща от Мексико и вижда Лаура в леглото си. Той е много недоволен. Беренисе отива за дъщеря си, но Лаура, в присъствието на Ема, й казва, че няма да се върне, защото се чувства по-добре в дома на Ема. Рехина предупреждава Ема, че трябва да й върне парите до 15 дни, или, в противен случай, тя ще разкаже на Хосе Мария за заема. Ема я лъже, че това е било идея на Хосе Мария и той е знаел от самото начало. Чрез Севериано Рехина връща годежния пръстен на Хосе Мария – тя е убедена, че Хосе Мария никога не я е обичал истински. Севериано се опитва да я убеди, че това не е така.

Макарио обира дома на Гойо, а след това решава да го изгори и го залива с бензин. В къщата влиза Севериано и се опитва да го спре. Но за нещастие, точно в този момент той има сърдечен пристъп. Макарио подпалва къщата заедно с намиращия се вътре Севериано, който не успява да се спаси. Лаура вижда, че гори къщата и извиква на помощ Хосе Мария. Той се опитва да спаси баща си, но не успява. По-късно, в пепелта открива годежния пръстен, който е подарил на Рехина. Гойо казва на Хосе Мария, че в къщата не е имало дори сламка, за това смята, че пожарът е бил предизвикан. Хосе Мария, след историята с подпалването на колибата, обвинява Рехина. Тя опитва да се оправдае, но той й заявява, че я презира. Хосе Мария научава от Мануел, че всичките им дългове са изплатени от Ема. Но той знае, че тя няма какво да продаде, за да намери парите. Тогава, от къде е намерила пари? Мануел му признава, че Ема е взела пари на заем от Рехина Вияреал. След като се скарва с майка си, Хосе Мария отива при Рехина и й дава документите за земята в замяна на дълга.

Маурисио пристига в дома на Рехина. Той се опитва да се изясни с нея и да я целуне, но тя не отговаря на целувката му. Хосе Мария научава за пристигането на Маурисио и умира от ревност. Двамата мъже се сбиват. Патрисия уверява Рехина, че Хосе Мария я обича и за това ревнува от Маурисио и Макарио. Казва й, че е чула разговор между Лаура и Маурисио и е убедена, че двамата замислят нещо.

Мануел и съпругата му (родителите на Фабиола) се разделят. Фабиола трябва да реши с кого ще остане. Тя избира майка си.

Исмаел и Хосе Мария се напиват в бара. Към тях се присъединява и Октавио. Лаура изпраща пияния Хосе Мария в спалнята, съблича се и ляга до него, докато той спи дълбоко. На сутринта, Лаура се преструва, че нещо се е случило през нощта между двамата. Ема ги заварва заедно в леглото.

Октавио казва на Рехина, че Хосе Мария се чувства зле без нея. Свещеникът се обажда на Рехина и й казва, че е успял да изясни някои неща. Той е поговорил със Соня и е установил, че детето й не е от Хосе Мария.

Макарио удря Маурисио, настоявайки да остави Рехина на мира. Рехина смята да се види с Хосе Мария, да поговори с него и да се сдобрят, но се натъква на ранения Маурисио.

Лаура казва на Ема, че подозира, както и преди, че е наела Соня, за да принуди Хосе Мария да напусне Семинарията. Тя потвърждава. Лаура влиза тайно в дома на Рехина и краде от там пари и златен часовник. Тя дава всичко на Соня, за да замине за Мексико. Рехина казва на Маурисио, че когато се пооправи, трябва да се махне от къщата й и повече да не се връща. Хосе Мария пристига в къщата на Рехина и я заварва да разговаря с Маурисио. Маурисио я пита дали не му е позволила да остане в дома й, защото продължава да го обича. Хосе Мария смята, че Маурисио е прав и си тръгва. Рехина уволнява Макарио. Той се заклева, че всички ще заплатят за обидите – Бланка, Хосе Мария, дон Анселмо и Рехина също.

Мануел казва на Хосе Мария, че Соня е била в селото преди няколко дни. Той отива в Мексико, за да поговори със Соня и да изясни всичко. Лаура иска да тръгне с него, но той не й позволява.

Макарио отива при Ема, за да заеме мястото на управител на имението Инсинос.
Рехина научава, че Маурисио се преструва на болен и пребит, за да не си тръгне. Тя изхвърля вещите му.

Октавио прави предложение на Фабиола.

Чуи играе сред развалините на колибата и е затиснат от отломки. Откаран е в клиниката при Октавио. Положението му е тежко и има опасност за живота му. Родителите му Аурелия и Лусио, много страдат.

Соня разказва на Хосе Мария как е било всичко. Дава му златния часовник на Рехина.
Лаура лъже Ема, че е бременна от Хосе Мария. Тя настоява да я прегледа лекар.

Когато се прибира в дома си, Хосе Мария научава, че майка му е наела Макарио за управител. Той се опитва да го изгони, но той отказва да си тръгне, тъй като Ема го е наела и само тя може да го уволни.

След като научават за случилото се с Чуи, Рехина и Хосе Мария пристигат в клиниката. Хосе Мария й казва, че момчето има нужда и от двамата. Хосе Мария иска да продаде част от имуществото в имението, защото продажбата на дома му в Мексико не върви.

Рехина пристига в колибата на Хосе Мария и там се среща с него. Те разговарят откровено. Тя признава, че тя е подпалила колибата. Тя го моли за прошка, защото е била сляпа за много неща. Тя го уверява, че не е виновна за смъртта на баща му.

Ема показва на Беренисе фалшиви резултати от теста за бременност на Лаура, според които тя е бременна.

Хосе Мария пристига при Рехина и насила я повежда със себе си, за да й разкаже цялата истина. Той е довел Соня. Тя разказва всичко на Рехина и й връща златния часовник.

Макарио и Хосе Мария се сбиват. Ема се притичва на помощ на сина си. Тя взема от стената оръжие и изгонва Макарио от къщата.

Чуи се подобрява. Той идва на себе си и иска да яде. Явно опасността е останала в миналото.

Лаура съобщава на Хосе Мария, че е бременна. А Маурисио моли Рехина за втори шанс. Хосе Мария разказва на Рехина за бременността на Лаура и тя го изгонва. Лаура моли Ема за подкрепа, тъй като Хосе Мария й е казал, че няма да изостави детето, но не смята да се жени за нея. Реакцията на Ема е неочаквана – тя казва, че се е уморила от Лаура и на нея ще й се наложи сама да се справи с проблемите си.

Част от собствеността на Хосе Мария е изкупена от някого, но никой не знае от кого точно.
Лаура отива в къщата на Рехина и Мартина й предлага да поговорят за всичко. Лаура й заповядва да не се намесва. В този момент, Лаура започва да вижда призрака на убия от нея Леандро, който й казва, че тя е безплодна. Мартина се опитва да помогне на Лаура. Тя й признава, че е убила Леандро и бавно се качва по стълбите. Мартина тръгва след нея, опитвайки се да изясни истината. Лаура я блъска по стълбите. Мартина умира. Има свидетел на случилото се – Фортунато, един от работниците в имението. След смъртта на Мартина, Рехина се опитва да помогне на Лаура, а също така прави опит животът да продължи както преди.

Хосе Мария научава, че земите му са изкупени от Макарио. Макарио изпраща на Рехина цветя, които тя не му е върнала. Той приема това за добър знак. Рехина му съобщава, че просто е изхвърлила цветята. Той се опитва да я целуне, а тя му удря няколко шамара. Влиза Фортунато. Рехина казва, че е готова да даде и последните си пари, за да защити собствеността на Хосе Мария и да му помогне.

Исмаел извиква Лаура в магазина си. Там я виждат младежа и девойката, които са я видели в нощта, когато е убила Леандро. Това става известно на всички.

Рехина и Патрисия пътуват с колата през нощта и виждат дърво, което препречва пътя. Докато Рехина се опитва да отстрани дървото, Макарио се приближава към тях. Той удря Патрисия и похищава Рехина. Когато Рехина идва на себе си, тя се оказва завързана към един стълб. Цялото село търси Рехина, но никой не знае тайното убежище на Макарио – по неговите думи само Фортунато и още един човек знае за мястото. Рехина се опитва да избяга, но не успява.

Маурисио и Хосе Мария обединяват усилията си при издирването на Рехина. В това време, Макарио се опитва да изнасили Рехина, а тя му предлага вместо на сила, да я завоюва с достойнство. Макарио се опитва да убеди Рехина, че я обича и не иска да й причинява болка.

Исмаел се влюбва в Патрисия и й прави предложение.

Маурисио уверява Хосе Мария, че Лаура не може да е бременна, тъй като тя е безплодна.
Годеникът на Бланка й прави предложение за брак, но момичето избягва разстроено. След това му разказва, че вече не е невинна и за това не може да му стане жена. Но той я обича и за него, тя е чиста и неопетнена.

Макарио от време на време напуска убежището си. Ема, която знае за тайното му местенце, пристига там и отвежда Рехина. Ема не може да гледа повече как страда сина й, който обожава Рехина. Маурисио и Хосе Мария от колата виждат Ема. Маурисио отвежда Рехина с колата в дома и при лекаря. Хосе Мария искрено благодари на майка си. Той иска да разбере от къде тя знае за тайното убежище на Макарио. Появява се и самия Макарио с пистолет в ръка. Ема го моли да не наранява Хосе Мария. Мъжете се сбиват и Ема извиква, че Хосе Мария е син на Макарио. Хосе Мария не убива Макарио, просто го оставя ранен в полета, а той с Ема си тръгват.

Лаура полудява – призракът на Леандро постоянно я преследва. Тя се обесва в залостената конюшня.

Фортунато заключва Макарио в тайното му убежище, а след това залага динамит – малко по-късно всичко се взривява.

Настъпва деня на тройна сватба – Рехина и Хосе Мария, Бланка и годеника й, Октавио и Фабиола. Рехина се съмнява и се страхува. Тя не бърза да отиде в църквата, въпреки че всички я очакват там. Накрая тя се появява в църквата в облекло за езда. Тя моли Хосе Мария за прошка, казвайки му, че не знае какво да каже – тя не е могла да облече сватбената рокля и го моли да й прости. Но ако той я обича, ще я приеме в тези дрехи, такава, каквато е. Сватбата се състои. Всички поздравяват младоженците при входа на църквата. След церемонията, Рехина и Хосе Мария се отправят към неговата колиба – именно там те смятат да започнат новия си и щастлив живот заедно!

Край!

Източник: teleserials.narod.ru