Зоро (Zorro: la espada y la rosa)

Интернационално име: Zorro: The Sword and the Rose
Алтернативно име: Zorro
Производство: 2007 г.
Компании: Telemundo, RTI Colombia, Zorro Productions, Sony Pictures Television International
Държави: Колумбия, САЩ
Брой серии: 112

Рейтинг:  7.33  (1609 гласа)

влезте или се регистрирайте за да гласувате

Зоро (испанската дума за лисица, и синоним на сръчност и потайност) е супер-герой, зад който се крие Дон Диего де ла Вега (първоначално Дон Диего Вега), измислен благородник и майстор на рапирата, който живее в Испания и мексиканската част на Калифорния. Той защитава хората от района от правителството и други злодеи и не е само много умел и като лисица – труден за хващане, но се наслаждава и да унижава същите врагове, докато язди коня си Торнадо.

Зоро е създаден през 1919 година от писателя Джонсън МакКъли и за първи път се появява в „The Curse of Capistrano“ („Проклятието на Капистрано“), отпечатан като поредица в списанието All-Story Weekly. Образът на героя, обикновено, включва черен костюм с развят плащ, шапка в андалуски стил, много по-подходяща за мъжете от Калифорния, от широкополото сомбреро на героя в оригинала, и черна маска, която прикрива горната част на лицето – в оригинала, маската е покривала цялото лице. В допълнение, неговото любимо оръжие е рапира, което той често използва, за да оставя след себе си запазената си марка – голямо Z, изписано с три замаха. Освен това носи и камшик. В оригиналната история той използва пистолет, но в последвалите истории рядко се среща.

МакКъли не е предполагал какъв успех ще има Зоро, чиято самоличност в „Проклятието на Капистрано“ се разкрива чак накрая. Скоро след това, Зоро става често срещан герой в редица списания и комикси.

След успеха на немия филм „Маската на Зоро“ (1920 г.), романът на МакКъли е преиздаден от издателя Гросет и Дънлап по същото име. Визията на героя от филма надделява над образа от списанията.

През 2005 година Исабел Аленде написва история за Зоро, която се основава на филмите от 50-те години на XX век и която е под формата на биография на легендарния герой „Зоро“. По нейния роман е създадена теленовелата „Зоро: рапирата и розата“.

Освен многобройните филмови екранизации и книги от различни автори, са издадени комикси. Не са подминати и почитателите на компютърни игри: има създадени по историята поне четири.

Зоро много напомня някои истински бандити от историята на Калифорния. Често е свързван с Хоакин Муриета, латиноамериканския вариант на Робин Худ, чийто живот е описан през 1854 година в книгата на Джон Ролин Ридж и е филмиран през 1998 година в „Маската на Зора“. Други възможни личности, която може да е вдъхновила героя, е калифорнийския бандит Саломон Пико, Тибурсио Васкес и Уилям Лапорт, ирландски войник, живял в Мексико през XVII век. Има много теории кой е „истинският“ Зоро – излгежда МакКъли се е вдъхновил за историята от различни източници, като по-късно, между неговия роман и романа „The Scarlet Pimpernel“ са открити много паралели. Много калифорнийци смятат, че Yokuts Indian Estanislao е първообраза на Зоро – Estanislao е водил бунт срещи Мисията на Сан Хосе през 1827 година.

Няма много данни за исторически факти, които да потвърждават изобразеното в книгите и филмите. Вярно е, че Нова Испания е моделирала обществото по образ и подобие на европейското от XVIII век – на върха са били аристократите, а в низините – селяните. В тази връзка, някои автори вярват, че Джонсън МакКъли е взаимствал идеи от романа на Висенте Рива Паласио „Memories of an Impostor: Don Guillén de Lamport, King of Mexico“.

Зоро е подвижен атлет и акробат, който с лекота се предвижва по покривите на градските сгради и успява да се приземи на крака без да се нарани. Умел с рапирата и не веднъж доказва своите способности в битки, дори срещу повече от двадесет въоръжени противници. Никога не използва груба сила, а се уповава на тактики и умения с оръжието си. Често използва психологически похвати, за да ядоса противниците си и така ги разконцентрира, печелейки накрая сраженията.

Конят му, Торнадо, отговаря на името си – преминава през армии, отвеждайки далеч враговете, за да може Зоро да спаси жена си и сина си. Той обожава господаря си и не се отдалечава от него на повече от една сянка разстояние.

Оръжието на Зоро е рапира. Това е оръжие, което се налага за употреба през 17 век и служи както за нападение, така и за защита. Най-често се използва при дуели. Отличава се с характерно острие. Предпочитана е от аристократите не само като оръжие, но и като аксесоар.

Екранизации:

Филми:

„The Mark of Zorro“ - 1920 година с Дъглас Феърбанкс (Douglas Fairbanks).

„Don Q, Son of Zorro“ - 1925 година с Дъглас Феърбанкс (Douglas Fairbanks).

„The Bold Caballero“ - 1936 година с Роберт Ливингстоун (Robert Livingstone).

„Zorro Rides Again“ - 1937 година с Джон Карол (John Carroll) като съвременен представител: Джим Вега.

„Zorro's Fighting Legion“ - 1939 година с Рийд Хадли (Reed Hadley).

„The Mark of Zorro“ - 1940 година с Тироун Пауър (Tyrone Power).

„Zorro's Black Whip“ - 1944 година с Линда Стирлинг като жена-борец от 1880-те години.

„Son of Zorro“ - 1947 година с Джордж Търнър (George Turner).

„Ghost of Zorro“ - 1949 година с Клейтън Муур (Clayton Moore).

„Zorro, the Avenger“ - 1958 година с Гай Уилямс (Guy Williams).

„The Sign of Zorro“ - 1958 година с Гай Уилямс (Guy Williams).

„La Gran Aventura del Zorro“ - 1974 година, мексикански уестърн.

„The Mark of Zorro“ - 1974 година с Франк Лагела (Frank Langella).

„Zorro“ - 1975 година с Ален Делон.

„Zorro, The Gay Blade“ - 1981 година, пародия с Джордж Хамилтън (George Hamilton)

„The Mask of Zorro“ - 1998 година с Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins) и Антонио Бандерас (Antonio Banderas).

„The Legend of Zorro“ - 2005 година, продължение на „Маската на Зоро“ от 1998 година, с Антонио Бандерас (Antonio Banderas).

Сериали:

„Zorro“ - 1957-1959 година, продукция на Уолт Дисни (Walt Disney), с Гай Уилямс (Guy Williams).

„The New Adventures of Zorro“ - 1981 година, анимационен сериал, Filmation.

„Zorro and Son“ - 1983 година.

„Zorro“ („The New Zorro“) - 1989-1993 година, с Дънкан Регер (Duncan Regehr).

„The Legend of Zorro“ - 1992 година, анимационен сериал, Mondo TV.

„Kaiketsu Zorro“ - 1996 година, анимационен сериал, NHK и Mushi Productions.

„The New Adventures of Zorro“ - 1997 година, анимационен сериал от Warner Brothers.

„Zorro: La Espada y la Rosa“ - 2007 година, теленовела от Sony Pictures и Telemundo, с Кристиан Мейер (Christian Meier).

„Zorro: Generation Z“ - 2008 година, анимационен сериал.

Източник: www.wikipedia.org