Стената (A Muralha)

Историята се развива около хиляда години след Педро Алвареш Кабрал и пристигането му в Бразилия. Смутни времена, когато колонистите притежават земята, въпреки законите на Кралство Португалия и йезуитите, които се опитват да привлекат индианците на страната на католицизма, а индианците са били използвани като роби. Сблъсъците били ежедневие. „Стената" са наричали планините, които са се оказали на пътя на колонистите в търсенето им на нови земи и богатства.

Средата на XVI век. Испания е окупирала Португалия, а колониите се вълнуват, защото не искат да подкрепят испанския крал. От Португалия отплава един кораб, на чийто борд са три жени: Дона Антония, която отива в Бразилия в търсене на съпруг; Дона Ана - еврейка, която бяга от Инквизицията, изпратена в Бразилия от баща си при негов приятел, Дон Жеронимо, след като баща й е умрял от ръката на Инквизицията; и Беатриз, романтична девойка, която трябва да се омъжи в Бразилия.

В Бразилия, в малкото село Пиратининга (на мястото, на което по-късно се появява град Сао Пауло) живее семейството на предводителя на съпротивата Дон Браз. Дон Браз и компания преследват индианците и ги вземат като роби. Семейството на Дон Браз включва съпругата му Майка Кандида и децата им: Базилия, Тиаго, Розалия и Леонел. Базилия е омъжена за Афонсо Гоеш, Леонел е женен за Маргарида. Малката дъщеря на Дон Браз, Розалия, е много своенравна девойка. Дон Браз има племенница, Изабел, която обича и уважава, защото тя е добър воин. Но Майка Кандида не я обича толкова, тъй като Дон Браз на младини е бил в любен в майка й, индианка. Тя подозира, че Изабел е дъщеря на Дон Браз и това винаги е влияло на брачните им отношения.

На кораба пътуват също така отец Мигел и Дон Гилерме. Дона Ана знае, че предстои да се омъжи за Дон Жеронимо, но на кораба те се влюбват един в друг (Ана и Гилерме). Дона Антония е бивша проститутка, която се надява да се омъжи в Бразилия, тъй като знае, че там има много мъже, а малко жени. Беатриз е изпълнена с мечти за годеника си.

Изабел е влюбена в Тиаго. Тиаго знае, че много скоро от Португалия трябва да пристигне годеницата му, но няма особено желание да се жени. Преди време, когато Изабел е на поход, тя разкрива мъката си пред една индианка и тя й дава специална билка. След като Изабел я дава на Тиаго, той изпада в транс и двамата прекарват една страстна нощ.

Корабът пристига в своето последно пристанище. Беатриз отива в дома на Дон Браз, но е разочарована от хладния прием на своя годеник Тиаго. Дона Ана и Дон Гилерме се разделят, тъй като тя трябва да отиде в дома на годеника си, Дон Жеронимо, който е начело на Пиритининги и подкрепя краля на Испания. Дон Жеронимо притежава особено извратено чувство за морал. Икономката в дома му, Леонор, винаги е била влюбена в него. За жена, гърбата, крива и винаги гледа косо.

Отец Мигел пристъпва към задълженията си. Присъстват няколко индианци, приобщени към католическата вяра. Индианката Моатира се влюбва в него, но в началото тя е, така да се каже, дива индианка.

За Дона Антония се разгаря борба, защото в колонията всяка свободна жена се оценявала според външността и възрастта си се оценявала в злато. Последователно тя живее при Давидао, при Дон Гонзало и при един зъболекар. Живее и при Бенто Коутиньо, който прави мармалад.

Отец Симао забелязва, че Моатира се влюбва в отец Мигел. Скоро и отец Мигел се влюбва в Моатира, от което много се измъчва и страда.

Изабел разбира, че е бременна, но скрива това от Дон Браз, защото не знае как ще реагира.

Животът на Дона Ана в дома на Жеронимо прилича много на ад: постоянно е следена от Леонор, която Ана ненавижда и постоянно се оплаква от нея и докладва на Дон Жеронимо. Дон Жеронимо винаги е на страната на Леонор и я смята за богобоязлива и с висок морал. На Ана е позволено само да ходи в църквата, за да се изповядва. Беатриз и отец Мигел помагат на Ана да се среща с Дон Гилерме - Ана влиза в изповедалнята, а Дон Гилерме заема мястото на свещеника.

Бенто Котиньо е свързан с Дон Жеронимо и се смята за мошеник. На Дон Бразо въобще не се харесва факта, че именно в него се влюбва Розалия. Дон Браз побеснява, а Розали напуска дома си и заживява с Бенто след като сключва с него граждански брак. Дон Браз заявява, че за него Розалия е мъртва.

Тиаго и Беатриз се женят, а Майка Кандида, след като научава, че Изабел е бременна, помага да скрие от Дон Браз това.

Мъжете отиват на лов за индианци. Изабел е с тях. По време на похода, Афонсо е ранен и цялото му лице е в белези. Отнасят го индианци и Караиба го лекува. Останалите си мислят, че Афонсо е загинал.

Постепенно, Тиаго се влюбва в Беатриз и всичко при тях се нарежда добре, докато той не разбира, че Изабел е бременна. Към този момент вече е известно, че Изабел е дъщеря, а не племенница на Дон Браз, който в опит да изкупи греховете си, сам построява църква.

Маргарида, съпругата на Леонел, е много крехка, бледа и постоянно боледува. Тя страда от неизвестна болест.

Дона Ана и Дон Гилерме решават да избягат в Буенос Айрес, но Леонор научава и разказва всичко на Дон Жеронимо. Вече й забранява дори да ходи в църквата. Дон Жеронимо подозира, че Ана не е девствена вече. По този повод се разиграва много грозна сцена - Леонор държи Ана, докато Дон Жеронимо лично проверява дали е девствена. Но не се ограничава само с това - за да изкупи греховете си, Ана е принудена да обуе железни обувки с шипове. Той настоява тя да се изправи и шиповете се забиват в стъпалата й.

Накрая Дон Браз вижда корема на Изабел и се разочарова от нея заради това, че го е излъгала.

Дона Антония продължава да си търси съпруг. Тя научава, че Давидао е евреин и тайно продължава да спазва традициите.

Постоянно правят предложения на Базилия, но тя вярва, че съпругът й е жив. А Афонсо, след като идва на себе си, изглежда по различен начин и се събира с една индианка.

Дона Ана успява да избяга от Дон Жеронимо и се събира с Дон Гилерме. Те избягват от Пиритининги, но ги залавят хората на Дон Жеронимо. Ана и Гилерме са завързани към позорния стълб и се канят да ги изгорят живи по заповед на Дон Жеронимо.

Изабел напуска дома на Дон Браз и отива в джунглата, където ражда детето си в самота. А след това го слага в една кошница и го пуска по реката.

Леонор най-накрая признава на Дон Жеронимо какво изпитва към него, но той не оценява чувствата й и я изгонва. По това време в Пирининги пристигат хора, начело на които е Дон Диого. Той попречва на жестокостта спрямо Ана и Гилерме. Вместо тях на кладата е изгорен Дон Жеронимо.

Маргарида умира и Леонел много тежко понася загубата на съпругата си.

Като по чудо, детето на Изабел се оказва при Тиаго и Беатриз и те го приемат като свое.

Афонсо се връща в дома на семейство Олинто, но не го разпонзват.

Розалия напуска Бенто. Дон Браз прощава на Розалия и тя остава с Вашко Антунес. Дон Браз прощава и на Изабел, но тя напуска дома, защото не може да наблюдава спокойно щастието на Тиаго и Беатриз. Тиаго и Беатриз са неизмеримо щастливи и тя дори забременява.

Дона Антония остава с Давидао. Дона Ана и Дон Гилерме заминават за Буенос Айрес.

Афонсо се връща при своята индианка.

Моатира приема католическата вяра и започва да ходи с рокля, но така и не постига щастие с отец Мигел. Тя е убита по заповед на Дон Жеронимо за това, че е работила в дома му, когато Дон Жеронимо е издевателствал над Ана и й е помагала при срещите с Дон Гилерме. След нейната смърт отец Мигел се отказва от сана си.

Розалия се връща при Бенто и Дон Браз одобрява официално съюза им.

* * *

Сериалът се появява в ефир в много важен и паметен момент. През същата година се отбелязват 35 години от основаването на компанията Globo, отбелязват се 50 години бразилска телевизия и 500 години от откриването на Бразилия.

Мария Аделайде Амарал преработва оригиналния текст в сага за семейството на Дон Браз Олинто. В оригиналната история присъстват и други персонажи. А в романа липсва историята на Дон Жеронимо и Дона Ана.

Освен това, сценаристът променя историята, за да бъде актуална за времето. В оригиналния текст историята се развива през XVIII век. В сериала историята се развива век по-рано по времето на колонизиране на Бразилия, опита за оживяване на португалците в тази странна и дива страна, една епоха, в която колонистите изследват нови територии и поробват индианците, както и пристигането на първите йезуити в Бразилия.

При снимките на сериала са мобилизирани над 200 души екип.

Тарсизио Мейра се превъплъщава в Дон Жеронимо, който е чудовище и за него това е изключителен момент в кариерата.

През 2001 година, сериалът получава голямата награда на телевизионните критици, а Тарсизио Мейра получава приза за най-добър актьор.

Източник: braziliada.ru , www.teledramaturgia.com.br