Покровителка (A Padroeira)

1717 година, Бразилия... Вяра, любов и приключения се преплитат в теленовелата „A Padroeira“, която разказва за невъзможната любов между Валентин Коимбра и Сесилия де Са в град Санто Антонио де Гуаратингета, по пътя от Сао Пауло към Златните мини. В основата на историята лежи борбата на рибарите от района да се признае култа към Девата от Апаресида, чийто образ са открили в реката Парайба до Сул.

Историята започва с пристигането в Бразилия на Дон Педро де Алмейда Португал, или Граф Асумар, който е изпратен за да заеме поста на губернатор в района. Графът е получили инструкции от Дон Жоао, крал на Португалия, за да развие откриването на нови златни мини и да увеличи данъците върху метала, открит в колонията.

Град Гуаратингета, разположена на пътя към Минас Жераис, действа като търговски център и осигурява процъфтяването на елита в района. Става дума за периода на златна треска в колониална Бразилия, когато Църквата има силно влияние, а жените е трябвало да се подчиняват и именно това е използвано неведнъж като разменна монета за укрепване на силните фамилии, а също така много избягали затворници са използвали района, за да търсят убежище.

В свитата на Граф Асумар пътува младата Сесилия – дъщеря на благородника Дон Лоренсо де Са, която се връща от един манастир в Португалия, за да се омъжи за Дон Фернао де Авелар, на когото е обещана от собствения ѝ баща. Групата е нападната от банда разбойници, начело на която е Молина, който е очарован от красотата на Сесилия и я отвлича. Девойката е спасена от Валентин, синът на предполагаем предател на Португалската Корона и поради което е отхвърлен от местното общество. Двамата се влюбват един в друг.

Валентин е израснал при чичо си, поета Маноел де Синтра, след като баща му е бил хвърлен в тъмница в Лисабон, тъй като е отказал да разкрие местонахождението на златните мини, които е открил. За да не изпадне в мизерия, младежът се обучава в изкуството на войната и оръжията. Той мечтае да откри картата на мините, открити от баща му. Неговият единствен приятел е благородника Диого Соареш Кабрал, който също страда заради невъзможна любов – тази с Изабел де Авелар.

При нападението над кортежа на графа, Молина е откраднал документи, които могат да посочат къде се намират картите за мините, които е оставил бащата на Валентин, който ги е скрил, за да може един ден самия Валентин да открие мините. Съдбата, обаче, предоставя възможност на бандита, който измисля план заедно със съпругата си – по произход испанска циганка, Бланка де Севиля, която е пристигнала в Бразилия, за да избегне наказанията на Инквизицията. Той се промъква в Гуаратингета като свещеник и никой не се усъмнява в него. Бланка, от своя страна, има за цел да омае Валентин...

Влюбена в своя спасител, Сесилия не приема настояването на баща си, който иска да я види омъжена за грубия и недодялан Фернао. Младият Валентин се чувства унижен от отказа и обещава на Сесилия да бъде негова. Сесилия не може да разчита на помощта на брат си Браз, тъй като той е приятел на Фернао, а мащехата ѝ, Жертрудис, няма глас в къщата. Единствената, която може да ѝ помогне, е сестра ѝ Марселина, която, въпреки че е сляпа, знае всичко, което се случва около нея. Въпреки всичко, Сесилия се превръща в съпруга на Фернао; бракът им след време е анулиран.

Истински истории – за откриването на образа на Девата от Апаресида от рибарите Филипе Педрозо, Жоао Алвеш и Домингош Мартинш Корея в река Парйба, първите чудеса, нужни за светица и усилията на Атанаси Педрозо за изграждането на първия параклис, също са засегнати в теленовелата.

Най-голямата изненада за тримата рибари, които откриват светицата, е че тя е черна. Приятелите приемат това като знак от Бог да продължават да ловят риба там. Като се прибира в дома, Домингош показва образа на съпругата си – Силвана, която е сестра на Филипе и майка на Жоао, която взема образа и го поставя в един олтар. Рибарите от района и техните семейства се събират пред светицата, за да се молят, а по-късно – на същото място е изграден параклис от Атанасио, сина на рибаря Филипе.

Първата проява, която е приета за чудо е, когато завесите пред олтара мистериозно се отдръпват, с което изплашват местните. Второто чудо е, когато избягалият роб Закариас, заловен от ловеца на роби Жоао Фогаса, след като се спрял, за да се помоли пред олтара, изненадващо оковите му се отварят.

Съществуването на черна светица притеснява управляващите и разделя мнението в града, предизвиквайки сблъсъци между защитниците и противниците на светицата, които искат да попречат на поклонението пред нея. Когато се случва третото чудо, то засяга семейството на Сесилия. Жертрудис завежда дъщеря си Марселина, за да се помоли на светицата и тя си връща зрението. Това убеждава Дон Лоренсо да подкрепи изграждането на параклис на земите му, край пътя, и той се превръща в първото място за поклонение пред Девата...

Сесилия и Валентин накрая се събират в един финал, който много напомня за трагедията в класическата история за Ромео и Жулиета. Сесилия прави опит да се самоубие чрез отрова, за да не се омъжи отново за Фернао, но Валентин я открива навреме. След като е ранен при опит да спаси Валентин, Бланка намира своя духовен мир и отдава живота си на Бог, а Молина умира. Фернао се опитва да нападне църквата, в която е занесен образа на Девата, но копитата на коня му засядат на стълбите отпред, като случката се приема за още едно от чудесата на светицата.

Източник: memoriaglobo.globo.com