Жива вода (Água viva)

Братята Мигел и Нелсон се борят за любовта на една и съща жена. Тя е Лижия – майка на две деца, която се стреми да се издигне в обществото.

Мигел е известен пластичен хирург и не може да приеме начина на живот на своя брат. Хирургът е женен за Луси и има дъщеря, Сандра. В началото на историята, Луси умира при експлозия и оставя Мигел вдовец. Без да подозира, че Лижия има връзка с Нелсон, Мигел се влюбва в нея.

Нелсон е по-малкият брат, никога не е работил и живее от издръжка. Той е шампион по риболов с много влиятелни приятели. Един ден, той губи всичко и е принуден да възстанови живота си. Лижия се влюбва в Нелсон без да подозира, че той е изгубил цялото си богатство.

Друга важна сюжетна линия в новелата е историята на майката Мария Елена. Тя се страхува от възможността да напусне един ден сиропиталището, където е прекарала по-голяма част от живота си. Социалният работник Суели е единствената приятелка на Мария Елена. С напредване на историята, тя открива, че малката е дъщеря на Нелсон Фрагонард. Като научава това, Лижия решава да осинови малката. Чак в последните епизоди, Нелсон открива, че е баща на Мария Елена.

Забележителен персонаж в историята е ексцентричната милионерка Стела Симпсон, която трябва да крие по всякакъв начин финансовите проблеми, с които се сблъсква. Тя е приятелка на Мигел и Лурдес Мескита.

Една прекрасна любовна история се развива в новелата. Това е любовта между Жанет и Маркос. Жанет е със силен характер и борбена девойка. Тя е добре запозната с финансовото положение на родителите си, които през целия си живот са зависили финансово от леля ѝ Ирене.

Лурдес Мескита е злодейката в новелата. Тя е майка на Маркош и по всякакъв начин се опитва да раздели сина си и Жанет. Лурдес намира доказателства, че Евалдо, бащата на Жанет, е замесен в контрабанда. Злодейката изнудва любимата на сина си, след което Жанет се отказва от Маркош. Въпреки това, Лурдес издава Евалдо, който влиза в затвора.

В последните епизоди, Мигел е убит, което създава атмосфера на напрежение. На края се разкрива, че убиеца е Клебер Симпсон. Престъпникът е бил учител на Мигел и Нелсон. Става ясен и мотива за убийството – Мигел е разкрил, че Клебер е бил замесен във финансовия крах на Нелсон. В края на историята, Клебер се оказва в затвора, където пише книга с мемоарите си.

Източник: memoriaglobo.globo.com