Бети в Ню Йорк (Betty en NY)

Беатрис, по-позната като Бети, умна и високо квалифицирана млада жена, която след като в продължение на шест месеца е отхвърляна от различни интервюта за работа заради външния си вид, решава тайно от семейството си да приеме една работа, която е много под възможностите ѝ. Така тя започва работа в V&M Fashion като секретарка на президента с увереността, че с времето може да се докаже като отличен професионалист. Това, което тя не е подозирала е, че така ще попадне в един жесток свят и непознаването на света на модата ще я превърне в жертва на унижения и обиди, което ще изложи на риск самочувствието ѝ, тъй като ѝ се налага да съжителства с красиви жени и манекентки.
 
Армандо е привлекателен мъж, желан от множество жени. Със слава на женкар, за първи път в живота си спечелва в конкуренция с вечния си съперник: Даниел Валенсия – преуспял в бизнеса изпълнителен директор, когото всички приемат като логичния наследник на президентския пост на V&M Fashion. За изненада на всички, след като представя смел бизнесплан за бъдещето на компанията, Армандо печели гласовете на акционерите и заема поста.
 
След среща с Бети, Армандо се държи хладно и за да не е на показ като секретарка на президента и никой да не я вижда, той я настанява в малка скрита стая. С брилянтните си идеи и с отдадеността си към работата, младата жена печели доверието на Армандо и се превръща в неговата дясна ръка, като при това тя успява да го спасява от проблемите, в които се забърква, и попречва на Марсела – неговата годеница, да го разкрие.
 
С времето, Бети е повишена в асистент на президента. Тя си спечелва нови неприятели, които критикуват нейния външен вид и заради лоялността ѝ към Армандо.
 
В тази бляскава бизнес среда, Бети израства като жена, но също така се сблъсква с най-голямото предизвикателство в живота си. Препятствие, което никоя от нейните дипломи или специализации не може да ѝ помогне: Любовта. Бети се влюбва в своя очарователен шеф, но също така е наясно, че той никога няма да се заинтересува от нея. Заради една финансова игра, Армандо се вижда принуден да съблазни младата жена с една основна цел – да не изгуби компанията. По един неприятен начин, тя научава, че тяхната любовна история всъщност е един зловещ план измислен от амбициозен човек.
 
Разбита, Бети решава да си отмъсти от името на всички грозни жени по света. Армандо, от своя страна, осъзнава, че това, което е започнало като игра, се е превърнало за него в истинска любов. Но може да се окаже, че е прекалено късно и може би Беатрис никога няма да му прости... или?!

Персонажите:

Беатрис Аурора Ринкон Лосано
 
Дипломирана с почести като икономист и след дипломна специализация в областта на финансите. Родена в САЩ, нейните родители са мексиканци, които са емигрирали преди 30 години, за да започнат нов живот. За мнозина, както и за нея самата, тя не е физически привлекателна. Липсата ѝ на представа за добър вкус е в резултат на строгото възпитание и на родителите ѝ, които правят всичко, за да я предпазят от всичко и които се грижат за всичко, включително и за дрехите, които са подчертано консервативни; те дори влияят на социалния ѝ живот. Нейната основна цел, поне за сега, е да се реализира професионално и да се отплати за усилията, които баща ѝ е положил, за да може тя се изучи в университета. Дисциплинирана, честна, лоялна и работлива. Никога не противоречи на заповеди и единственият път, когато е закъсняла да се прибере у дома е било, когато е имало инцидент в Метрото. Справедлива, мечтателка и много сладка. И бидейки толкова невинна, тя често е била жертва на тормоз, поради което предпочита да се подиграва сама на себе си, за да оцелее в средата, в която не се вписва. Като започва работа в компанията V&M, тя се сблъсква с най-големия си страх: светът на красивите момичета, заради които толкова пъти се е чувства непълноценна. Беатрис има ниско самочувствие и намира спасения в книгите, за да скрие страховете си. Неуверена, затворена, срамежлива и скромна млада жена, а заради своя нервен глас и неуверено поведение, тя често остава незабелязана. Най-добрият ѝ приятел от детинство е Николас Рамос, който, също като нея, трябва да живее с грозотата си. Заедно са неразделни спътници в учението и забавленията, ако не беше той, тя не би имала никакъв контакт със силния пол. Единственият път за бягство към идеалния свят е нейният дневник, в който излива най-големите си желания, разкривайки, че въпреки неудачния ѝ вид и поведение, тя крие големи заложби да се превърне в прекрасна пеперуда.
 
Армандо Мендоса
 
Роден в САЩ, син на Маргарита и Роберто – пример за успешна двойка от Мексико, които се занимават с мода в продължение на 30 години. Армандо е учил „Бизнес администрация“ в Пристън, а след това се е забавлявал по пътувания. Време е да се върне в Ню Йорк, за да поеме президентския пост в компанията на баща си, в която е работил и преди. Надява се там да изпъкнат неговите умения, да спечели уважението на семейството и служителите и да разрасне империята. Привлекателен, очарователен и самоуверен. Верен е само на себе си и изпитва голяма слабост към красивите жени, чиято жертва се счита. Живее в таванско ергенско жилище в Трибека, винаги е облечен по последен писък на модата и оглавява списъка с най-желани ергени в Ню Йорк, въпреки че идеята да се ожени го плаши, защото би се лишил от своята свобода. Независимо от това, той е сгоден изгодно за Марсела Валенсия – партньор в компанията, която има решаваш глас на съвета. Големите му недостатъци за импулсивността и лошото чувство за хумор. Лесно избухва и се разгневява все път, когато нещо не върви както му се иска. Не приема „не“ за отговор, нито се притеснява да повиши тон, за да се наложи. Никога не се е провалял в нищо, което си е поставил за цел и въпреки че е мъж с добро образование и морални принципи, не се замисля много и е готов да загърби всякакви скрупули, когато става дума за разширението на компанията и спечелване в съперничество с Даниел, неговият основен опонент, който има желание да заеме президентския пост и не вярва, че Армандо е подходящ за този пост. Приема една грозница заради удобство, но... животът се заема да му поднесе голяма изненада.
 
Марсела Валенсия
 
Мексиканка, вице-президент по маркетинга в компанията V&M, красива, елегантна и наперена. Учила е Маркетинг и реклама в престижен американски университет, където се е откроила със своите знания и, преди всичко, със своите връзки и приятели в индустрията. Покойните ѝ родители – Алфредо и Еухения Валенсия, са били сред основателите на компанията. Тя е единствената от семейството, която все още работи в компанията, представлявайки интересите и на брат си Даниел и сестра си Мария Беатрис. Страстно отдадена на модата и на идеята да запази паметта на родителите си. Перфекционистка, обича да контролира всичко, тя е и състезателната личност. Внимателна и проницателна, няма проблем да изчака търпеливо най-добрия момент да атакува, но когато го направи, е безмилостна. Снобарка, елитарна, но е справедлива и внимателна. Може да разбере с лекота драмите на хората и да даде добър съвет, но винаги държи на разстояние служителите. Сгодена за Армандо, обича го беумно и за него е способна на невъобразими крайности.
 
Патрисия Фернандес
 
Колумбийка по рождение. Пристигнала е в САЩ със заможните си родители, когато е тинейджърка и от тогава е най-добра приятелка на Марсела, с която се познават от гимназията. Успяла е да учи само шест семестъра финанси в университета преди да постигне целта си с влизането в университета: да си намери съпруг. След кратък годеж от четири месеца, Патрисия се жени за преподавател и инвеститор от Уол Стрийт – Маурисио Голдберг, мислейки че е хванала рая в ръцете си. Но за нейно нещастие, уморен от нейната незрялост и постоянни изисквания, Маурисио решава да сложи край на тази връзка, и тъй като са подписала предбрачен договор, Патрисия остава без нищо. За да се отърве бързо от нея, нейният бивш ѝ оставя малък апартамент в Манхатън и една от колите си – все пак са имали и добри времена. Не осъзнава стойността на парите, нито какво е усърдна работа и усилия. Вярва, че произходът ѝ я прави нещо повече от другите и се възползва от всяка възможност, за да унижава останалите с привилегированото си положение. Но разводът и финансовия фалит на баща ѝ, я оставят в руини и за първи път в живота си тя трябва да се справи с предизвикателството да се издържа сама. Решена да се лишава от нищо, нито от картите или посещенията на салоните за красота, поддръжката на апартамента и последния модел кола, се вижда принудена да приеме работа като секретарка на Армандо, уверявайки сама себе си, че ще е временно... докато не си намери съпруг, който да я издържа.
 
Рикардо Калдерон
 
Специалист по финанси, той е миноритарен съдружник и вице-президент по бизнес развитие във V&M. Баща му е мексиканец, а майка му – американка, което му придава идеалния образ на латиноамерикански любовник, в който толкова много се гордее. Снобар, той е много самоуверен. Неговата основна цел в живота е да вкара в леглото си всички красиви жени на света и за сега списъкът му с имена е доста дълъг, като продължава да го допълва. Той е най-добрият, верен и лоялен приятел на Армандо, негов съучастник в забавленията. Суетен и метросексуален, той отделя много време на външния си вид, много внимателно за външността си, ходи на масажи и освежаващи процедури. Практикува TRX и продължава със стриктна детокс диета, за да спре стареенето. Познат е като познавач на нощния живот. Всички сервитьори го познават и никой бар в Ню Йорк не отваря без негово присъствие.
 
Николас Рамос
 
Администратор на компании и икономист. Неудачник по призвание и любовник по сърце. Въздиша по красивите жени, по-специално по руси/изрусени като Патрисия Фернандес. Проблемът е неговия не толкова грациозен външен вид, нито пък очилата и прическата не му помагат много в ухажването. Вкусът му за дрехи е ужасен и въпреки че вярва, че изглежда много добре, често става обект на подигравки в квартала. Той е самотен и изолиран, но намира в дома на семейство Ринкон убежище, в което да се радва на семейна обстановка, каквато няма. Съвсем малък майка му го е оставила на грижите на баба му, а сега той се грижи за нея. Ежедневно се промъква в кухнята на Хулия и независимо от вечните коментари на Деметрио, винаги е навреме за ядене. Николас е като брат за Бети, познава я от съвсем малка и споделя с нея своето особено чувство за хумор и способността за оцеляване в свят, който ги отхвърля заради външния вид. Нежен, мил, благороден, лоялен и добри принципи. Гений с числата, аналитичен и подозрителен.
 
Уго Ломбарди
 
Мексиканец по рождение, но нюйоркчанин по сърце. Пристига много млад в Ню Йорк, преследвайки красив аржентински модел, който му разбива сърцето, но пред него се отваря вратата на V&M Fashion, където благодарение на таланта си, креативността и добрия вкус, се превръща в изключителен моден дизайнер, който ръководи парада в света на модата. Той е любимеца в компанията и ръководи творческа група, която включва дизайнер, художник, графичен дизайнер и една обикновена шивачка, от която постоянно зависи: Инесита – неговата дясна ръка, както и лявата. Освен това, тя е и негов асистент и е като майка за него. Хетерофоб отчасти, арогантен, деспотичен, елегантен, изискан, безразсъден и неумел. Няма спирачки на езика си, особено когато става дума за критика на лош вкус. Провъзгласил се е за защитник на красотата и модата, и нищо не го притеснява повече от грозотата и лошия вкус на обличане, към който се смята за алергичен. Страстен, ироничен, нахален, взискателен и сноб, той живее в красиво студио в Челси. Този прочут дизайнер взривява „Картела на грозниците“ със своите отвратителни коментари, по-специално Бети, която приема за превъплъщение на чудовищността.
 
Даниел Валенсия
 
Успешен и способен инвеститор от Ъол Стрийт, президент на собствена фирма, брат на Марсела и основен противник на идеята Армандо да застане начело. Деспотичен, садистичен, егоцентричен и тиранин, той се радва да кара другите да се чувстват по-долу от него. За него, всички хора не са по-високо от глезените му и не се спира пред нищо, за да ги стъпче. Сноб, циник, подлец, мачо и женомразец. Приема жените само като сексуален обект, за да ги използва, когато има нужда и след това да ги изхвърли. Няма доверие в Армандо и постоянно търси начин да го отстрани, за да заеме той президентския пост в V&M.
 
Деметрио Ринкон
 
Баща на Бети и съпруг на Роса Хулия. Мексиканец по рождение и сърце. Преди 30 години е пристигнал в САЩ заедно със съпругата си и след като няколко години помага в бизнеса на братовчеди в Мексикали, се преместват в града на Статуята на Свободата, където всички имигранти са били добре дошли и където си намира работа като чистач в една счетоводна компания. И там, докато подреждал документи и рециклирал баланси, открил колко му харесват числата. С много усилия и саможертви, Деметрио учил счетоводство нощно време и от чистач станал счетоводител в същата фирма, от където го съкратили заради преструктуриране. Деметрио е горд мъж, упорит, строг и старомоден, с непоклатими морал, неуморен служител, много точен и хитър. Не вярва в разврата, материализма, нито в американския модернизъм. Критикува постоянно консуматорството, липсата на ценности, скрупули и етика в обществото и винаги дава като пример възпитанието, което е получил като малък от баща си Сакариас в Сакатекас. Облича се традиционно и домът му изглежда като замръзнала гледка от осемдесетте години, тъй като Деметрио поправя всичко и не вижда причина да харчи пари за ненужни вещи. Контролира всяко песо, което влиза и излиза от дома, твърд привърженик на испанския език е, което е и причината никога да не се говори на английски в къщата, а Бети говори перфектно и двата езика. Твърди, че познава добре езика и не позволява никой да използва „испаноанглийски“ (Spanglish) в негово присъствие. Той е всеотдаен баща, който прекалено много пази дъщеря си, все едно е на 12 години. Не ѝ позволява да излиза вечер и през нощта и я държи далеч от хората и традициите на Америка. От него Бети е наследила точността и дисциплината в работата.
 
Хулия Лосано де Ринкон
 
Майка на Бети, тя е домакиня и се грижи добре за дома си. Обича безкористно съпруга си Деметрио и с търпение и много такт, вече 30 години, поддържа един любящ дом, в който, въпреки истериите на съпруга си, цари мир. Роса Хулия е отдадена на семейството си жена, на добруването на дъщеря си и на чиято маса никога не липсва нищо, тъй като според нея, всички проблеми се разрешават по време на една топла вечеря. При пристигането в САЩ, тя е помагала в кухнята на бизнеса на братовчедите на съпруга си, но с появата на бял свят на единствената им дъщеря Бети, се е отдала изцяло на дома. Тайната на Хулия за понасянето на радикалния си съпруга е, че зад гърба му, тя живее един удобен и спокоен живот, и не си усложнява живота с вечните изисквания на Деметрио. Хулия обича американските конкурси по телевизията, бързата храна и ябълков пай, така че всеки път, когато съпругът ѝ напуска дома им, тя се възползва от всяка минута на живота в САЩ. Най-силно обича Бети и често се застъпва за нея пред Деметрио, за да ѝ позволява да излиза и да има приятели. Поддържа добри отношения с дъщеря си, довереници и съучастници са в малките приключения, които са против строгия ред на баща ѝ. Вижда я красива и винаги е на нейна страна, дава ѝ съвети, изпълнени с доброта. От нея Бети е наследила доброто сърце и неспособността да причинява зло.
 
Роберто Мендоса
 
Баща на Армандо и съпруг на Маргарита. Твърд, честен и уважаван човек. За него, дадената дума задължава и винаги трябва да се спазва. По произход мексиканец, той е роден в традиционно и заможно семейство, което му осигурява най-доброто образование. Учил е САЩ Бизнес администрация и точно там, по време на един купон във факултета, се запознал с Маргарита и е останал очарован от красотата ѝ, а малко след това се оженил за нея. С напредничави идеи за времето си, той е искал да построи една компания, в която неговата елегантна съпруга също ще може да разгърни своите способности и да покаже добрия си вкус. За това, заедно с най-добрия си приятел Алфредо Валенсия основават компанията V&M Fashion – марка, която от самото начало привлича вниманието с качеството на тъканите и класически дизайн, пригодени за съвременния свят. Той е щастлив баща, който е отгледал единствения си син с много обич и разбиране, и го е подготвил за него заместник един ден. Знае, че Армандо притежава нужното, за да поведе компанията по пътя на успеха, въпреки че е наясно, че синът му е упорит, има малко опит и не се слави с търпение и спокойствие.
 
Маргарита дел Вайе Мендоса
 
Майка на Армандо и съпруга на Роберто. Умна, сладка, спокойна и резервирана жена, която притежава изискан стил, трезвост и естествена елегантност. Обича съпруга си, когото безусловно уважава и обожава сина си. Въпреки че всички във висшето общество ѝ се възхищават и управлява няколко благотворителни фондации, тя се интересува повече от поста си на спътница на Роберто и майка на Армандо, отколкото да бъде обществена личност. Маргарита се е отказала от обучението си малко след сватбата, когато е забременяла с първото и единственото си дете. И така е сложила край на удобния живот, изпълнен с  лукс и забележителни приятели, каквито са били семейство Валенсия, техните съдружници. За това, когато Армандо обявява връзката си с Марсела, се почувства завършена, защото за нея, Марсела е като дъщеря.
 
Инес Сандовал
 
Главна шивачка в компанията V&M и дясна ръка на Уго Ломбарди. Опитна и мъдра жена, която се опитва да спечели битката със самотата. Преди 30 години, съпругът ѝ излязал за цигари и така не се върнал, оставяйки я сама с две деца, за които да се грижи и които сега живеят в друг щат и я посещават само веднъж в годината. Инесита е обичана от всички в компанията, в която присъстват от самото ѝ основаване. Присъствието ѝ е от съществено значение за Уго, който, въпреки че не го казва, не може да живее без нея. Инесита е над доброто и злото, за това винаги се опитва да попречи на „картела“ да се забърква в проблеми, но все пак се забъркват, а тогава им помага с каквото може. Единственото ѝ притеснение е пенсионирането, защото липсата на офиса и тишината на къщата я побъркват и я принуждават да си спомня болезненото минало. Честна, лоялна, много работлива, никога не се оплаква и с примера си, тя е модел за подражание.
 
Сандра Фуентес
 
Родена в Мексико, но от малка е живяла в Ню Йорк. Тя е най-високата и най-силната сред колежките си в офиса. Секретарка е на Рикардо Калдерон. Посвещава свободното си време на физически тренировки, която я прави с леко мъжко излъчване и ѝ липсва женственост. Израснала е с четирима силни братя, но това я е направило със силен характер, винаги готова за съревнование, което често ѝ носи проблеми що се отнася до любовта. Защитница номер 1 на приятелките си е и покрай нея, всички се чувстват сигурни. Гласът ѝ не трепва, за да изкрещи истината в лицето на Патрисия Фернандес и ако е необходимо, да я поразроши също. Сандра е експлозивна, смела и самоуверена жена, но дълбоко в себе си е чувствителна и притежава нежно сърце. Най-голямото ѝ желание е да си намери годеник с нейните размери, по-специално Уилсон – охрната, който от разстояние я вижда като жена, приема я за голям „приятел“, с който споделя общ вкус към свободната борба. Сандра трябва да събуди женската си част, да се научи да носи високи токчета и да се държи деликатно, за да привлече някой мъж.
 
Мариана Гонсалес
 
Мариана е пристигнала в Маями с братята и родителите си преди двадесет години и въпреки че е започнала от най-ниското стъпало, успяла е да се изучи, благодарение на дисциплината и усилията на работливите си родители. Израснала е със „Секса и града“, който се е превърнал в нейна движеща сила и вдъхновение, а когато навършила пълнолетие, е отишла в града на Кари Брадшоу, за да учи и така е започнала работа във V&M като стажант. Сега, три години по-късно, тя е асистентка на Марсела Валенсия и отговаря за социалните мрежи на компанията. За всички, които я познават, Мариана е късметлийка, без никакви проблеми, живее в Бруклин, далеч от заможното си семейство. В действителност, обаче, е една млада жена с малко средства, която живее заради общото мнение, прави магии, за да поддържа ритъма на живота, който води и за да скрие своя скромен произход. Срамува се от липсата на чувство за мода в семейството си и отношение им към фолклора. Винаги е на линия, вярва във всички витруални тенденции и преди всичко в алгоритмите, които предсказват бъдещето и правят анализ на личността. Актуализира профила си в социалните мрежи постоянно и парадира с големия си живот, постоянно си прави селфита, на които изглежда щастлива. Решението на всички проблеми на „картела“, се намират в мрежите, особено когато става дума за любов, тъй като знае много страници, които създават идеални двойки. Модерна, актуални и много неспокойна. Хиперактива и любопитна. Безкрайно обича клюките, които ѝ предоставят цялата информация за живота на другите и ако не ѝ я дават, ги хаква. Постоянно следи новините онлайн и винаги знае клюките, независимо за кого или какво става дума. 
 
Берта Варгас
 
Работи във V&M като секретарка на Раймундо Смит, HR мениджър. Противно на повечето, Берта има прекрасен брак, с щедър и отдаден мъж, който работи, за да я види щастлива. Няма деца, но много би искала да има. Най-големият ѝ проблем е, че е пристрастена към храната, а теглото ѝ е извън контрол. И именно това ѝ създава проблеми при забременяването. Би искала да е по-стройна, но не може да контролира импулса си за сладкиши, желание, което се конкурира само с желанието ѝ за клюки. Пъха си носа навсякъде, натрапчива и недискретна. Смята себе си за пазител на всички подробности около личния живот на служителите в компанията и нищо не се случва без тя да знае. По-ефективна е във Фейсбук и когато всички научат някоя новина, тя я забравя. Винаги следи какво става с другите и не пропуска нито една подробност. Радва се на добра памет и любопитството на петгодишно момиче. Иска да знае всичко и не се спира, докато не разкрие и най-малката клюка в офиса.
 
Аура Мария Андраде
 
От испанско семейство, тя е родена в САЩ. Тя е рецепционистка във V&M. Самотна майка на осемгодишно момче, заради което иска да намери мъж, който да замести липсващия баща и да ѝ помага в сметки и образованието му. Аура Мария е типична привлекателна латиноамериканка, чувствена, експлозивна и с фигура, която привлича погледите на всичко, особено на Джовани, който е луд по нея. Но Аура Мария има по-високи цели и заради търсенето си на заможен мъж, като Рикардо Калдерон, не си дава сметка, че приказният принц вече е при нея. Забавна, купонджийка, кокона, честна и много добра приятелка. Живее с родителите си в Бронкс и въпреки че те ѝ помагат много, по-специално със детето, вече са изморени от това, че Аура Мария загърбва задълженията си, за да ходи от купон на купон. Тя е специалист в областта на връзките и не се отказва да дава съвети как да се хване един мъж... по-специално в леглото.

Източник: https://novelas.redenoticia.com.br/ , https://es.wikipedia.org/wiki/Betty_en_NY