Чиспита (Chispita)

Това е историята за Исабел – много мило момиче и изпълнено с особена енергия, заради което я наричат Чиспита. Тя живее в училище на монахини заедно с баба си, която работи там като готвачка. За съжаление, бабата на Чиспита умира, но преди това й разкрива, че не е сама – майка й живее някъде в Мексико. След смъртта на бабата на Исабел, директорката на училището наема нова готвачка, която да замени починалата баба на Чиспита. По този начин там се появява една загадъчна, но приятна жена, Лусия, която не е никоя друга, а именно майката на Чиспита, която след катастрофата, при която е умрял съпруга й, страда от амнезия. Тя, заедно с Лола, другата готвачка и сестра Сокоро, стават много близки приятелки на момичето в училището.

В другия край на града живее Алехандро де ла Мора, заедно с дъщеря си Лили, която от много малка има проблемно поведение вследствие от смъртта на майка си. Проблемите й се задълбочават от идеите, с които пълни главата й учителката Ирене, огорчена жена и истински деспот. Освен това, Алехандро има още едно дете – голям син, Хуан Карлос, който е много добър, студент по медицина. Младежът е годеник на Олга – високомерна и капризна девойка, която е дъщеря на Пилар, годеницата на бащата на Хуан Карлос. Без да подозира, младежът е предизвикал топли чувства в друго момиче, което е много близко до него – Глория, прислужница в къщата, а също така племенница на Флора, готвачката на семейство Де ла Мора.

По една случайност, отец Еухенио – приятел и духовен водач на Алехандро и децата му, довежда в дома им Чиспита. Свещеникът иска да помогне на Лили и да избере подходящо момиче, което да й прави компания и да й повлияе положително. Именно такова момиче, според него, е Чиспита. Но от пристигането си в къщата, Исабел страда от лошото отношение на Лили, която е подтиквана от учителката си Ирене да тормози и унижава Чиспита. Чиспита спечелва сърцата на Глория и Флора, с които момичето дели една стая. Между тях се заражда искрено приятелство и Глория превръща Исабел в своя довереница, с която споделя чувствата си към Хуан Карлос. Момичето, от своя страна, възползвайки се от приятелството си с младежа, успява да му разкрие колко добра и красива в действителност е Глория.

Въпреки новия живот, който момичето си изгражда в дома на Алехандро, Чиспита не престава да мисли за майка си, която мечтае да срещне един ден. Момичето се обръща за помощ към отец Еухенио. За него е много трудно да издирва майката на Исабел, след като не разполага с много информация.

В това време, Алехандро се запознава с Лусия и между тях пламва симпатия от пръв поглед, заради което той зачестява посещенията си в училището на монахините, чийто благодетел се явява той. Това не остава незабелязано за Пилар, която издирва Лусия, но за да я унищожи. Тя се опитва да убеди Алехандро, че Лусия не е достатъчно добра за него, тъй като нямат почти нищо общо заради социалното си положение.

Хосе, мъжът, който доставя плодове и зеленчуци в училището, започва да ревнува от ставащото между Алехандро и Лусия, в която той е влюбен отдавна и мечтае да създаде с нея семейство.

Междувременно, Хуан Карлос започва да се влюбва в Глория, а Ирене, която забелязва това, започва да напада момичето и постоянно й напомня, че тя е обикновена прислужница и никога няма да бъде приета в семейството на младежа.

След като чувствата на Алехандро към Лусия се задълбочават, той й предлага брак, като преди това разваля годежа си с Пилар. Пилар не е склонна да изгуби току така такъв мъж и използва една катастрофа, симулира парализа, в отчаян опит да задържи Алехандро. Той се съгласява да се оженят бързо. Лусия вижда как Алехандро се завръща при Пилар и решава да се отдалечи от училището на монахините. Тя се скрива в дома на приятелката си Кристина, която я приема с отворени обятия. А Пилар използва това, за да убеди Алехандро, че Лусия е избягала, защото си има друг.

Издирването на отец Еухенио започва да дава резултати – той открива местонахождението на Берта, която твърди, че е сестра на майката на Исабел и която от самото начало проявява интерес да отведе детето да живее при нея.

В това време, в дома на приятелката си, Лусия започва да си спомня, малко по малко, своето минало.

Чиспита, от своя страна, решава да напусне къщата на Алехандро, тъй като Ирене я обвинява открито, че е откраднала от Лили любовта на баща й. Тогава момичето решава да се обади по телефона на Хосе, за да го помоли за помощ, който се отзовава с удоволствие.

В дома си, Алехандро забелязва, че Чиспита е изчезнала и вдига огромен скандал... а в това време, момичето казва на отец Еухенио по телефона късно през нощта, за да го предупреди, че е напуснала дома на Алехандро и е отседнала в дома на приятел.

Лусия разказва на приятелката си Кристина, че помни църквата, в която е кръстила дъщеря си.

Хосе, след като забелязва какво безпокойство предизвиква изчезването на Исабел, разкрива местонахождението на момичето. Исабел се връща в дома на Алехандро, където всички я посрещат радушно, дори Лили, която малко по малко започва да се дистанцира от Ирене и да показва привързаност и симпатия към Чиспита.

Алехандро открива къде живее Лусия и отива при нея, но тя отказва да говори с него. Алехандро се опитва да използва Хосе като посредник, но той решава да предложи брак на Лусия и тя приема. Тогава, Хосе започва да прави планове как след сватбата си с Лусия, те осиновяват Исабел.

Приятелка на Пилар, която иска да отмъсти на нея, разказва на Алехандро, че тя симулира, което поставя край на техния годеж. Тогава Алехандро отново се опитва да поговори с Лусия, но без особен резултат, тъй като тя вече е сгодена за Хосе. Хосе започва да подозира, че Исабел може би е дъщерята на Лусия и решава да разследва.

По време на сватбата на Лола, която се омъжва за Рохелио, шофьорът на Алехандро, лелята на Чиспита забелязва отдалеч Лусия и казва на всички, че това е сестра й, Мария Луиса, е била там... Хосе решава да прекрати годежа си с Лусия, защото разбира, че нейната голяма любов е Алехандро.

Междувременно, Лусия си възвръща паметта и открива, че Чиспита е нейна дъщеря. Но потвърждава това след среща със сестра си Берта, която моли Исабел преди да замине за САЩ да я срещне с жената, която толкова обича.

От своя страна, Алехандро също потвърждава подозренията си, че Лусия и Исабел са майка и дъщеря. Той ги събира заедно. Алехандро предлага брак на Лусия, предложение, което тя приема на драго сърце. Хуан Карлос, следвайки примера на баща си, разваля годежа си с Олга и предлага брак на Глория, която щастлива приема. И така, Алехандро предлага да организират двойна сватба – той и Лусия, Хуан Карлос и Глория. Лили е щастлива, тъй като не само има нова майка, но и сестра. А Исабел е най-щастлива от всички – мечтата й се е сбъднала. Най-накрая тя е с майка си и има семейство.