Талисман (Começar de novo)

„Começar de novo“ е съвременна новела, която разказва за любовта между Мигел Арканжо и Летисия Песоа, която по трагичен начин са разделени на младини и които се срещат след 30 години. Децата на семействата живеят в град Оуро Негро, където преди години двамата са станали жертви на интригите и конспирациите на Лукресия Боржез, майката на Летисия, която е била против връзката на дъщеря й с младежа.

Мигел е син на бразилка и руски имигрант, Михаил Карамазов, който е придобил земи в Оуро Негро и по този начин се превръща в богат земевладелец. Въпреки всичко, Михаил така и не е приет от елита в района, особено от семейство Боржез, които доминират в Оуро Негро.

В миналото, Летисия и Мигел решават да се противопоставят на семейство Боржез и избягват. За нещастие, Лукресия изпраща свои работници по следите на бегълците. Мигел е ранен и почти умира от раните си, но навреме е отнесен в болница. Родителите на Мигел тръгват веднага да видят как е сина им, но умират при странна катастрофа. Приятел на Карамазов – Иван Мишкин, убеждава всички, че Мигел е умрял, а сам го отвежда да живее в Русия. При инцидента, Мигел изгубва паметта си. И така Иван решава да скрие от него истината и му измисля нова самоличност, който започва да се нарича Андрей Иванович.

Летисия страда много от смъртта на Мигел и постоянно обвинява майка си за всичко, което се е случило. Разочарована, тя се омъжва за Анселмо – най-добрият приятел на Мигел от детските години. Те имат две деца – авантюристът Педро, който използва фалшива самоличност, за да участва в състезания с мотори, и непокорния Абел. Въпреки изминалото време, Летисия никога не забравя голямата си любов. Без никой да разбира, тя често посещава гроба на Мигел и все още пази половината от медальон, даден й от любимия преди време. Другата половина е при Мигел.

Тридесет години след случилото се, времето, през което се развива историята, Андрей (Мигел) е вдовец и има една дъщеря – Соня. Той се е превърнал в един от най-силните бизнесмени в Русия. Той започва да има странни видения и кошмари, които разкриват факти от миналото му. Той си спомня деня, в който майка му му е дала медальона (талисмана), както и денят, в който са го ранили. В едно от тези видения, той вижда една девойка, но не знае коя е тя. В разговор с приятеля си Димитри Николаевич за тези видения, той стига до извода, че е оставил в миналото една голяма любов. Съвсем случайно, той има бизнес отношения с една нефтена компания в Бразилия. Като вижда снимки на платформите, Мигел забелязва на врата на една служителка половината от медальона, същия като неговия, и е заинтригуван. Руснакът не знае, ч това е Мария – годеницата на Педро, синът на Летисия. Педро е дал медальона на Мария като годежен подарък.

Мигел е решен да разкрие какво означават неговите кошмари и предприема пътуване до Бразилия. Преди това, все още в Русия, той се запознава с бразилката Жулия Морено, с която започва връзка. Тя и брат й Карлос са актьори и са в страната, за да участват в снимки. Двамата се завръщат в Бразилия заедно с Мигел и Димитри. В този момент, Андрей научава, че се казва Мигел Аранжо. Той научава това от Иван Мишкин, който преди да умре му предава дневниците си, в които е описал всичко от миналото. Въпреки разкритията, Мигел решава да запази руската си самоличност, за да не влияе на разследванията си.

Мигел отива в града, от който е избягал преди години. Пристигането му предизвиква смут, но никой не подозира за истинската му самоличност. Най-заинтригувана от новодошлия е Лукресия. След като Мигел и Димитри се настаняват близо до Оуро Негро, тя смята факта, че двамата руснаци са там, за много странен. Тя моли безскрупулния кмет Адеманр, нейната дясна ръка, да ги разследва. Освен Адеманр, Лукресия разчита на помощта на сина си Олавиньо и зет си Анселмо, който й е задължен, след като му е помогнала след раздялата на Летисия и Мигел. Най-добър приятел на Мигел на времето и влюбен в Летисия, той е съобщил за бягството на влюбените.

Мигел и Летисия се срещат отново съвсем случайно. Те не знаят кой е другия, но и двамата усещат, че се познават добре. Двамата се влюбват и с всеки изминал ден привличането им става все по-силно. Когато руснакът разкрива истината за миналото си, той решава да си отмъсти на Лукресия и нейните съучастници, без милост към никого, дори към Летисия. Той не може да й прости за това, че се е омъжила за Анселмо. Мигел не знае, че Педро в действителност е негов син и че Летисия се е омъжила за Анселмо под натиска на майка си, когато е научила, че е бременна. Освен това, Летисия не подозира за обстоятелствата, при които са ги разделили.

Мигел събира доказателства срещу Лукресия, Адемар, Олавиньо и Анселмо, които въртят незаконен бизнес (занимават се с контрабанда) и замесва други хора в своя план за отмъщение. Дори когато се влюбва в Летисия, Мигел не се отказва от отмъщението си. Той се опитва да отдалечи любимата си и накрая наранява много хора. Мигел и Летисия успяват да преживеят връзката си, а руснакът сключва фиктивен брак с Жижи, за да измами опонентите си.

Жижи е бишва милионерка, която пристига в Оуро Негро, бягайки от кредиторите на Джони, нейния съпруг, който е натрупал големи дългове. Жижи се влюбва в Педро. Синът на Летисия, след като преживява тежка катастрофа и е спасен от Сао Мигел Арканжо, слага край на годежа си с Мария и започва връзка с Жулия, преди да се увлечепо Жижи, с която остава в края на историята.

По време на историята, злата Лукресия преживява тежък инцидент и дори след като се възстановява, тя продължава да се преструва на инвалид – не може да говори и да се движи, но само за да манипулира по-лесно Летисия. Фарсът се разкрива, но Лукресия продължава със своите жестокости. Сред нейните зли планове е прострелването на Анселмо с намерението да обвини за това Мигел.

Източник: memoriaglobo.globo.com