Страсти под слънцето (Corpo dourado)

Действието на сериала се развива в малко градче Маримба, недалеч от Сан Пауло. Този град се намира на самия морски бряг и е известен със своите красиви плажове и спокойния живот.

Всичко започва с внезапното убийство на един от най-богатите хора в Маримбе Зе Паоло Морейра де Нарус. Инспектор Шику се заема с разкриването на това убийство. В хода на разследването става ясно, че Зе Паоло е бил замесен в обира на скъпоценности от Ермитажа, който е станал в Русия по времето на Втората Световна Война от Хенри Мюлер. Властите от всички страни се опитват да намерят тези скъпоценности и следите водят в Маримбе. Именно заради това, след убийството на Зе Паоло от Кампо Линда пристига следователят Азаведи и заедно с Шику започва разследването на поредица загадъчни убийства.

Зе Паоло е бил добър семеен човек и оставя деца: Артур (Артурзиньо), Аугусту (Гуту), Елоиз и Джуди. А също така съпругата си доня Изабел. Зе Паоло е бил болен и той много добре е знаел, че скоро ще умре и затова, бидейки много горд човек и не търпящ жалост към собствената си персона, решава да се отдели от семейството си и да се премести да живее в къщата на брега, където си устройва видео студио. Там той води млади девойки, които снима и по този начин се развлича.

Артурзиньо е младеж, за който най-големият ужас е ангажимент с Жена, за това той никога нищо не обещава. Той става такъв след неудачния опит, когато го изоставят пред олтара. От тогава той започва да заеква, когато произнася името на това момиче и повече не иска и да чува за женитба. Той винаги с удоволствие се забавлява с момичета, но никога не иска да се жени. Има навика да изоставя момичето, което му е дотегнало. Но когато Алисиня го изоставя, за да се омъжи за сина на фермера (а по съвместителство и полковник) Ипомендоса, Жоржиньо, Артурзиньо страда така, както никога преди не е страдал.

Неговият по-малък брат, Гуту, е пълна противоположност. Той е сериозен, съвестен младеж, добър и отговорен. Той винаги е готов да помага на онези, които имат нужда от помощ. Той възприема момичетата по коренно различен начин. Той е влюбен в Лижия, дъщеря на Тиноку, но животът ги разделя навреме и той се привързва към нямото момиче Клара.

Елиоз е жена, изцяло погълната от вярата в Буда и в живота си спазва всички заповеди на будизма: тя храни децата си само с растителна храна, постоянно говори за своята карма, моли се на Великия Буда, пуши благовония, от които всички обитатели на къщата получават главоболие, а на самата Елоиз докарват пневмония. Тя е омъжена за сърфиста Ренато, който е същият като съпругата си, също толкова инфантилен и за него най-важен е днешният ден и морето. Те имат двама сина Кришна (Крис) и Карлос Едуардо (Дука).

Джуди - сестрата на Артурзиньо, под влиянието на брат си е също толкова отвеяна, безумно красива девойка. Тя е безцеремонна, втълпила си е, че е със знатна кръв и постоянно го повтаря, отнася се с прислугата както в древните времена - с презрение и високомерие. Тя не разбира, че в живота трябва сама да се бори за всичко, а да не живее от подаянията на роднините. Тя е влюбена в Тадео, бивш служител във фирмата на Зе Паоло, който е работил под ръководството на Артурзиньо, но е хванат в измама и е изгонен от фирмата. Самата Джуди къса с него. Но след разочарованието, което преживява с пристигналия Уили, а също така след като Тадео загубва приятелката си Лу, двамата разбират, че се обичат един друг.

Цялото семейство Морейра де Нарус знае, че главата на семейството е имал враг Тиноку, с когото е свързано миналото му - те и двамата са били замесени в историята със скъпоценностите, а с тях са били и Сервуло (шофьор в дома на Зе Паоло) и Изикиел - адвокат на Тиноку, дълги години изкарал в затвора заради машинации и злоупотреба с пълномощни.

След изчезването на Тиноку (той е смятан за изчезнал без следа след нещастен случай в открито море, когато тялото му така и не е открито) са изминали три години и всички са уверени, че той е загинал. Но той се е върнал в Маримба под друго име, Силвейра, а за да не го разпознаят, той си е направил пластична операция и си е сложил цветни контактни лещи. Азаведо разкрива това и решава да не казва на никого. Тиноку също има семейство: съпруга Илда и дъщери Аманда и Лижия. Но нито Илда, нито Аманда, нито Лижия имат представа, че Тиноку има извънбрачна дъщеря, Селена, от обикновена селска жена, Камила. Илда, след изчезването на съпруга си, който винаги е бил груб с нея, три години живее с дъщерите си, а след официалното приемане, че Тиноку е мъртъв, тя се запознава с местния лекар Орландо и с времето се влюбва в него. Орландо става чест гост в дома й и единственият човек, който е против техните отношения е Аманда, защото си мисли, че майка й е предала баща й. Аманда не вярва, че баща й е загинал, защото не е открито тялото му.

Аманда - по-голямата дъщеря на Тиноку, но в действителност е осиновена, когато е била много малка, но тя никога не е знаела за това. Тя винаги се е гордяла със своето благородническо потекло и винаги е презирала всички с по-ниско потекло. Баща й я е отгледал с любов, той никога не е допускал Илда да се меси във възпитанието й, за това и Аманда не изпитва привързаност към Илда и за нея на първо място винаги е бил баща й. Тя го боготвори и го възкачва на пиедестал. Когато разбира, че баща й не е бил това, за което тя го е мислела, тя се ожесточава срещу целия свят, особено към Селена, защото смята, че тя й е взела всичко: бащата, спокойствието, сестрата (Лижия) и даже претендира за наследството. Но най-тежко понася факта, че Селена й е отнела любимия мъж, Шику (въпреки че тя се отдалечава от него и предизвиква развода им), а когато разбира, че Шику е влюбен в Селена, тя я намразва толкова, че иска да я убие.

Лижия, по-малката дъщеря на Тиноку, много добра, мила девойка, която много обича семейството си, уважава правото на майка си да обича и я подкрепя във всичко, опитва се да й помогне, с каквото може. Лижия има златно сърце, както и майка й. Тя по нищо не прилича на баща си, тъй като я е възпитавала майка й и практически тя не го познава. Естествено, тя го обича, но като непознат, който е далеч от нея. Лижия е много добра приятелка, винаги е готова да помогне на приятелите си. Тя е влюбена в Гуту, но веднъж се запознава с новодошлия Лукас и напуска Гуту, за да отиде при него. Но този роман не трае дълго и Лижия се връща при Гуту, на когото също не потръгва с Клара.

Селена отраства без да знае кой е баща й. Тя е красива жена, но също така много силна и издръжлива, каквито не могат да бъдат повечето мъже. Тя е привикнала към тежък физически труд във фермата на майка си и не се притеснява от никаква работа. След като разбира, че има сестри, а също така, че е една от наследниците на баща си, първоначално се радва, но след като се запознава с Аманда разбира, че тази сестра не е за предпочитане и е най-големия й враг. А с Лижия веднага се сприятеляват и искрено се привързва към нея.

Аманда от ревност прави толкова много гадости, че щеше да е справедливо, ако и Селена започне да изпитва към нея същите чувства. Но Селена не позволява да я изкарат извън кожата и мълчаливо продължава да се бори за своя дял от наследството.

Вече стана дума за Лукас и Клара. Те са брат и сестра, а също така и деца на доктор Орландо. Те пристигат в Маримба от Рио де Жанейро, където са учили. Лукас е завършил курс по подводна биология, а Клара - училище на монахини. Клара е няма, но не по рождение, а след психологическа травма. Тези страшни събития са се случили там преди много години, когато майка й умира от рак, а баща й, лекарят Орландо, след като осъзнава, че няма как да й помогне, решил да я освободи от мъките и е изключил апаратите за изкуствено дищане, а Клара го е видяла, видяла е как майка й се е задъхала и е изпуснала последния си дъх. След тази потресаваща сцена, Клара не може да каже нищо, а след това забравя всичко. Изпращат я в приют към манастир, където научава езика на жестовете. Орландо изпраща децата си при своята сестра, защото се притеснява да остане с две деца на ръце сам. От мъка и тревоги по децата, той започва да пие и само Илда успява да му помогне да се измъкне от тази яма. Лукас е много озлобен към баща си и дори си сменя името. Той се завръща със сестра си в Маримба, за да види с очите си баща си, който за всичките години, през които са били разделени, нито веднъж не ги е посетил, нито веднъж не им е написал писмо, не ги е подкрепял и практически ги е оставил на произвола на съдбата. Но времето лекува всичко и Лукас с времето разбира, че баща му не е толкова лош и му прощава всичко. Клара, въпреки че не си спомня причината за своя недъг, се привързва към баща си почти веднага, а когато баща й я устройва да работи в своята клиника като асистент, тя е направо щастлива.

Веднъж в клиниката попада една жена в последен стадий на рак и семейството решава да изключат апаратите, за да не я мъчат повече. Клара веднага излиза от стаята, където лежи болната, а Орландо изключва апарата. Момичето веднага си спомня всичко, което се е случило преди години с майка й. Клара отново изпада в шок, обвинява баща си в убийството на майка й, а когато й обясняват всичко, тя дълго не може да повярва в неговата искреност. След време всичко се успокоява и тя започва да разговаря с баща си.

Освен Клара и Лукас, в Маримба от далеч пристига Били, човек, за който не се разбира от къде е дошъл, нито пък защо. Но постепенно става ясно, че той е пристигнал от Америка (той има двойно гражданство: бразилско и американско), заедно със сина си Жозе Карлос (Зека). Той е разведен с майката на Зека и майка му го оставя при баща му, а самата тя заминава за Гърция. Самият Били работи едновременно за Интерпол и за Силвейра, за да разбере къде се намират скъпоценностите.

Били се влюбва в Селена. Дори се жени за нея, прекрасно знаейки, че тя обича Шику. Той няколко пъти спасява Селена от лапите на смъртта и с това заслужава доверието и приятелството й.

А Шику обича Селена и не може да се раздели с Аманда, защото тя постоянно нещо измисля: в началото го изнудва със своята инвалидност (след катастрофа краката са й временно парализирани, но тя не иска да се лекува, защото иска да задържи съпруга си). Шику се чувства виновен пред съпругата си, но постепенно разбира с кого се е свързал. Той успява да изясни, че Аманда се опитва да отнеме фермата на Селена, да изкупи всички дългове на Камила. След това дава пълномощно на Селена като се надява тя да се провали в работата си във фабриката. Но всичките й опити са напразно и не успява. От всички капани на Аманда Селена излиза победителка и даже се сприятелява с Артурзиньо и Гуту, а също така успява да се сприятели и с полковник Ипомендес. И като вижда как се ядосва Аманда на успехите на съперницата си, Шику все повече се възхищава на Селена и все повече се разочарова от съпругата си. Той просто разбира цялата й същност и приема, че той никога няма да е щастлив с нея. А единствената жена в неговия живот е Селена, а за нея трябва да се бори...