Забранено желание (Desejo proibido)

Пасаперто, измислено градче в миньорския триъгълник, е фон на тази история, която се развива през десетилетието между 1930 година и 1940 година. Като всяко такова градче от онова време, там живеят полковници и традиционни семейства.

Отчаяна от неуспешните опити да стане майка, Ана отива до една пещера по земите на съпруга й, за да се моли пред една каменна статуя на светец. Тя се моли за чудо - толкова силно иска да стане майка. Изведнъж - голяма изненада. Ана открива новородено дете в едно кану. Това бебе е Лаура, което се появява на бял свят със здравословни проблеми и на крачка от смъртта. Ана се обръща с молба към светеца и детето е излекувано. От този момент, всички в града я наричат Чудото от пещерата.

Мигел, в началото на историята, е сгоден. Но не за някое хубаво момиче, не. Мигел е сгоден за Католическата църква. Той е свещеник в миньорското градче Пасаперто. Чудото, което се приписва на светеца от пещерата, някои се съмняват, че не е никакво чудо.

По този начин, Мигел, свещеник с авантюристичен дух и притежател на невероятно излъчване, е извикан да определи дали това чудо е истинско или е измислица на някой от поклонниците, които посещават светеца от пещерата. И той трябва да провери това, като отиде там, но без расото си, за да предизвика любопитството на хората. Това, което Мигел не подозира, е, че в края на това пътуване той ще открие нов курс в живота си, срещайки Лаура.

Една от централните фигури в града е Кандида. Властен матриарх, тя произлиза от семейството на производители на кафе и винаги поставя своите интереси над всичко. След спада на кафето, Кандида трябва да продаде част от семейните земи на Чико Фернандес. Но тя не иска да се разделя със собствеността си. За това, Кандида дава ръката на единствената си дъщеря, Изабел, която трябва да стане съпруга на Чико. От този съюз се ражда син, Енри, към когото се насочват всички очаквания на Кандида за благополучие и богатство.

Друга история разкрива отношенията между Ана и Ескобар. Любовта им е силна, но в същото време, много опасна, което нарушава спокойствието в малкото градче. Ескобар е лекар от Сао Пауло, който пристига в Пасаперто, за да се погрижи за здравето на Ана. Между лекар и пациентка се случва нещо повече. Химията между тях е мигновена. Двамата се влюбват лудо и страстта им е споделена. Но има един огромен проблем - Ана е женена за полковник Чико Фернандес.

Източник: www.telehistoria.com.br