Смелостта да обичаш (El coraje de querer)

След като изтърпява презрението на горделивата Амалия за това, че е беден, Лусиано най-накрая се превръща в милионер и плаща дълговете на семейство Ледесма – условието, което поставя Амалия, за да се омъжи за него.

Амалия е годеница на Рикардо и въпреки това се вижда принудена да се омъжи за Лусиано. Когато, обаче, тя все пак го обиква, интригите на Рикардо предизвикват ревността на Лусиано. След като стреля по съперника си, той се оказва в затвора.

Междувременно, Амалия ражда дете на съпруга си – Лусианито.

Лусиано излиза от затвора и всичко изглежда, че ще се нареди според очакванията му. Но за нещастие, той вижда Амалия и Рикардо да разговарят в дома му и веднага си помисля, че през цялото време тя го е лъгала и му е изневерявала с бившия си годеник. Дори си мисли, че Лусианито е син на Рикардо.

Истината е малко по-различна – Амалия е определила среща на Рикардо, за да се сбогуват. Тя споделя с него, че обича искрено и дълбоко Лусиано.

Лусиано иска да си отмъсти. За това отвлича собствения си син и заминава за Испания. Това наранява силно Амалия, която изгубва здравия си разум.

Приятелят на Лусиано – Родолфо, се жени за сестрата на Амалия, Елена. Те имат дъщеря, която кръщават Амалита...

Историята продължава след двадесет години.

Става ясно, че Родолфо и Елена са умрели след като самолетът им е паднал в морето, докато са искали да отидат в Испания, за да потърсят Лусиано. В същото време, Кармен – майката на Амалия и Елена, се превръща от добродушна в злобна жена, изпълнена с омраза към Лусиано, когото обвинява за смъртта на дъщеря си.

Лусиано се завръща, научава истината и осъзнава грешката, която е допуснал. Успява да измоли Амалия за прошка на смъртния ѝ одър.

В края на историята, баща и син успяват да се съберат и да се сближат, като загърбват миналото. Сега е ред на младите да открият любовта – това прекрасно чувство се заражда между Амалита и Лусиано-син, с което, както изглежда, историята е на път да се повтори...

Вдъхновени от трагичната история на главните герои – родителите Лусиано и Амалия, е написана пиеса, която по-късно става основа за първата теленовела без щастлив край.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_coraje_de_querer